Η NOMAGAS, ο κρατικός διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (TSO) της Βόρειας Μακεδονίας, ξεκίνησε την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει τη χώρα με την Ελλάδα, καθώς και με το ευρύτερο περιφερειακό και ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, γράφει το ceenergy.news.

Εκτείνεται σε μήκος 66,7 χιλιομέτρων από τη Γευγελή μέχρι το Νεγκοτίνο και θα έχει αρχικά δυναμικότητα 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

«Πρόκειται για ένα κεφαλαιώδες και στρατηγικό έργο για τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας, Muhamet Elmazi. «Εξασφαλίζει την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τη σταθερότητα του εφοδιασμού, ενώ παράλληλα μας τοποθετεί ως ενεργειακό κόμβο στην περιοχή».

Ο αγωγός είναι επίσης έτοιμος να ανταποκριθεί στις μελλοντικές απαιτήσεις για πράσινη, καθαρή και βιώσιμη ενέργεια, σύμφωνα με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι προετοιμασίες για το στρατηγικό έργο ξεκίνησαν το 2016. Εκτιμάται σε 83 εκατομμύρια ευρώ, υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και υλοποιείται από τη μακεδονική εταιρεία Rapid Build.

Ο διασυνδετήριος αγωγός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης περιφερειακής προσπάθειας για τη σύνδεση με τη Σερβία, το Κόσοβο και πέραν αυτών, ολοκληρώνοντας το περιφερειακό δίκτυο φυσικού αερίου και ενισχύοντας το ρόλο της Βόρειας Μακεδονίας ως βασικού ενεργειακού κόμβου στα Βαλκάνια.

Λίγες ημέρες νωρίτερα το energygame.gr είχε γράψει τα εξής:

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, με φορείς υλοποίησης τους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου των δυο χωρών, ΔΕΣΦΑ και Nomagas. Xθες (Τετάρτη 9 Ιουλίου) η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε μέσω πανηγυρικής τελετής, παρουσία του πρωθυπουργού Χρίστιαν Μίτσοσκι, την εκκίνηση της κατασκευής του κομματιού που βρίσκεται στο έδαφος της γειτονικής χώρας από τον ανάδοχο που είναι η τοπική εταιρεία Rapid Build. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό σκέλος είναι σε πιο ώριμη φάση, καθώς οι κατασκευαστικές εργασίες τις οποίες υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ ξεκίνησαν νωρίτερα εντός του έτους και βρίσκονται σε τελικό στάδιο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους πρώτους μήνες του 2026. Το έργο συνολικά αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2027.

Ο αγωγός είναι συνολικού μήκους 123 χιλιομέτρων και θα συνδέει τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας ανοίγοντας στη γειτονική χώρα μια πύλη εισόδου τόσο για το αζέρικο αέριο όσο και για τα φορτία LNG που φτάνουν στα δυο ελληνικά τερματικά, την Ρεβυθούσα και το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Το ελληνικό τμήμα, μήκους 55 χλμ, ξεκινά από τη Νέα Μεσήμβρια Θεσσαλονίκης (σημείο διασύνδεσης του αγωγού TAP με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου) και θα καταλήγει στην περιοχή των Ευζώνων/Γευγελής. Αυτό είναι το σημείο αφετηρίας για το τμήμα του αγωγού στην επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας, μήκους 68 χλμ.,που θα καταλήγει στην περιοχή του Νεγκοτίνο. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 70,4 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη