Το ΥΠΕΝ παρατείνει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», έως τις 5 Μαΐου 2025. Ο λόγος είναι ότι η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση, προκάλεσε καθυστέρηση στην υποβολή των αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στη διεύθυνση: https://allazosistimathermansis-thermosifona.gov.gr. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλεί τους ενδιαφερόμενους να αξιοποιήσουν τη νέα προθεσμία για την ορθή και έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 213.151.3753 (καθημερινές, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.). Ο Οδηγός του Προγράμματος, η τροποποίηση αυτού, καθώς και οι Συχνές Ερωτήσεις είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGeneration EU.
Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσίφωνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες ή/και με σύστημα αντλίας θερμότητας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Την επιδότηση αγοράς νέου ηλιακού́ θερμοσίφωνα σύγχρονης τεχνολογίας (Επιλέξιμος Εξοπλισμός Κατηγορίας Α).
- Την επιδότηση αγοράς νέου συστήματος αντλίας θερμότητας θέρμανσης (συμπεριλαμβάνεται η εξωτερική μονάδα, fan coil, σωληνώσεις) (Επιλέξιμος Εξοπλισμός Κατηγορίας Β).
- Επιδότηση της δαπάνης για την εκτέλεση αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών τοποθέτησης επιλέξιμου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, κόστος τοποθέτησης, αναλώσιμα, εξαρτήματα, smart system (χρονοδιακόπτης) κλπ.) (Επιλέξιμη Δαπάνη των Κατηγοριών Α και Β).
Βασικοί στόχοι του Προγράμματος είναι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Συγκεκριμένα, η χρήση ΑΠΕ για τη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης αναμένεται να μειώσει σημαντικά το μέσο ενεργειακό κόστος της ελληνικής οικογένειας και παράλληλα η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται σε μικρότερη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα ή μη ανανεώσιμες πηγές.
Διαβάστε ακόμη