Θέμα ημερών είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης για το μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) στα τετραγωνικά και το ύψος κτιρίων με «βιώσιμα» χαρακτηριστικά. Το τελευταίο τριήμερο ξέσπασε ανοικτός πόλεμος μεταξύ των δημάρχων Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου και του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Γιώργου Στασινού.

Ο κ. Στασινός, που έστειλε και εξώδικο στους δύο δημάρχους με το οποίο ζητεί να μην εμποδίζουν την έκδοση οικοδομικών αδειών που επωφελούνται από το μπόνους του ΝΟΚ, υποστηρίζει πως κακώς έχει δημιουργηθεί το ζήτημα. Οι δύο δήμαρχοι, στους οποίους έχουν προστεθεί και άλλοι, όπως της Κηφισιάς, επικαλούνται πρόσφατη απόφαση του πέμπτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και τον κίνδυνο τσιμεντοποίησης. Υπήρξε, όμως, παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών με τα μπόνους. Σε έγγραφό της υποστηρίζει πως «η απαγόρευση αυτή είναι μη νόμιμη διότι δεν εδράζεται σε καμία διάταξη νόμου και ως εκ τούτου έρχεται σε προφανή αντίθεση προς την αρχή της νομιμότητας που διέπει τη δράση της δημόσιας διοίκησης»

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί εργολάβοι οικοδομών έχουν σχεδιάσει τέτοια κτίρια και προπωλήσει διαμερίσματα με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκρηκτική κατάσταση. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται παρέμβαση του ΥΠΕΝ. Ωστόσο, αυτό το κλίμα πάει πίσω σειρά άλλων ρυθμίσεων όπως αυτή για την εκτός σχεδίου δόμηση.