Σε νέα φάση εισέρχεται το πρόγραμμα “Produc-E Green” για τις παραγωγικές επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, με την τέταρτη τροποποίηση της σχετικής προκήρυξης να αποκρυσταλλώνει τους επικαιροποιημένους όρους και διαδικασίες του εγχειρήματος. Η τροποποίηση, όπως καθορίστηκε με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας, ενσωματώνει πλήρως τις προδιαγραφές του μηχανισμού χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του εθνικού έργου «SUB1 – Παραγωγικές Επενδύσεις Πράσινης Οικονομίας και R&D».
Ο βασικός στόχος της δράσης παραμένει αμετάβλητος: να στηρίξει επενδυτικά σχέδια που ενισχύουν την παραγωγή πράσινων προϊόντων στην ελληνική βιομηχανία, με έμφαση στους κλάδους της ηλεκτροκίνησης, των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας και, γενικότερα, σε τεχνολογίες που επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση. Η δράση επιδιώκει τη συνολική αναβάθμιση των επιχειρήσεων σε τεχνολογικό, διοικητικό και οργανωτικό επίπεδο, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους σε εθνικό και διεθνές πεδίο.
Η περίοδος υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων άνοιξε στις 30 Μαΐου 2023 και ολοκληρώθηκε στις 15 Μαρτίου 2024, με τις αιτήσεις να κατατίθενται μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος που ανέπτυξε και συντηρεί η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ. Ο εν λόγω φορέας αποτελεί τον επίσημο Φορέα Υλοποίησης της δράσης, με αρμοδιότητα τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και την έκδοση πράξεων ένταξης ή απόρριψης, καθώς και την παρακολούθηση όλων των αιτημάτων προκαταβολής, ολοκλήρωσης ή ανάκλησης των αποφάσεων υπαγωγής.
Ως Φορέας Ελέγχου ορίζεται η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, η οποία συνεπικουρείται από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ). Η Γ.Γ.Ε.Ο.Π.Υ. έχει στην ευθύνη της την έγκριση ή απόρριψη των αιτημάτων καταβολής ενίσχυσης, την πιστοποίηση της υλοποίησης επενδύσεων μέσω επιτόπιων ελέγχων, καθώς και την τεκμηρίωση τροποποιήσεων ή ανακλήσεων, διασφαλίζοντας την ομοιογένεια των διαδικασιών.
Η δράση «Produc-E Green» ενισχύει επενδύσεις που πληρούν τον ορισμό της αρχικής επένδυσης, δηλαδή αφορούν τη δημιουργία νέας μονάδας, την επέκταση δυναμικότητας, τη διαφοροποίηση παραγωγής σε νέα προϊόντα ή τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενης μονάδας με θεμελιώδη μεταβολή στη λειτουργία της. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την περίπτωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τρεις τομείς της Περιφέρειας Αττικής (Κεντρικός, Βόρειος, Νότιος), καθώς και για τις περιφερειακές ενισχύσεις σε περιοχές που έχουν οριστεί ως ενισχυόμενες στον σχετικό χάρτη που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο επίκεντρο της προκήρυξης βρίσκονται επενδυτικά σχέδια που προωθούν την τεχνολογική καινοτομία, την πράσινη ενέργεια, την παραγωγή από ΑΠΕ, τα συστήματα αποθήκευσης, τη συμπαραγωγή και το ανανεώσιμο υδρογόνο. Παράλληλα, υπάρχει σαφής προσδιορισμός των επιλέξιμων στοιχείων ενεργητικού (ενσώματα και άυλα), των ποσοστών ενίσχυσης ανάλογα με το μέγεθος και την έδρα της επιχείρησης, καθώς και των εννοιών που αφορούν τις μορφές επιχειρηματικής σχέσης (συνδεδεμένες, συνεργαζόμενες, ανεξάρτητες).
Οι δικαιούχοι υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας που συνοδεύεται από οικονομικοτεχνική μελέτη, η οποία οφείλει να παρουσιάζει αναλυτικά το επενδυτικό σχέδιο και να αποδεικνύει την επιλεξιμότητα και τη βιωσιμότητά του. Μετά την ένταξη, προβλέπεται διαδικασία υποβολής αιτήματος καταβολής της ενίσχυσης, το οποίο εξετάζεται από τον Φορέα Ελέγχου και οδηγεί στην τελική καταβολή των κονδυλίων, με δυνατότητα προκαταβολής και τμηματικών εκταμιεύσεων, υπό τον όρο πλήρους συμμόρφωσης με τους κανόνες της προκήρυξης.
Η τροποποίηση ενσωματώνει όλους τους ενωσιακούς και εθνικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ ορίζει με σαφήνεια τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται ως προβληματικές και αποκλείονται, βάσει συγκεκριμένων οικονομικών δεικτών ή ιστορικού διάσωσης. Παράλληλα, προβλέπεται η υποχρέωση διατήρησης του φακέλου της πράξης για 10 έτη μετά την ολοκλήρωση της δράσης, ενώ όλες οι διοικητικές πράξεις (υπαγωγές, απορρίψεις, ανακλήσεις, τροποποιήσεις) τεκμηριώνονται και εκδίδονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από εισήγηση των εμπλεκομένων φορέων.
Με την παρούσα τροποποίηση, το πρόγραμμα “Produc-E Green” ενισχύεται θεσμικά και λειτουργικά, διατηρώντας τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν από τους βασικούς μοχλούς της πράσινης βιομηχανικής πολιτικής της χώρας, σε συνέργεια με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβάστε ακόμη