Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ των τριών κορυφαίων κλάδων με τις καλύτερες επιδόσεις, με τις μετοχές τους να καταγράφουν κέρδη περίπου 15% και 9% αντίστοιχα, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της Alpha Finance για τη μετοχή της ΔΕΗ. Η Alpha Finance δίνει νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ, στα 20,5 ευρώ, περίπου 51% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, με σύσταση «αγοράς». Στην έκθεση τονίζεται πως ο όμιλος της ΔΕΗ υπεραποδίδει, με κέρδη περίπου 18% το 2025. Ο τομέας των εταιρειών κοινής ωφέλειας στην ΕΕ διαπραγματεύεται με έκπτωση (discount) περίπου 25% έναντι του τομέα των εταιρειών κοινής ωφέλειας στις ΗΠΑ βάσει των μελλοντικών P/E, δηλαδή τη σχέση τιμής μετοχής προς κέρδη ανά μετοχή και με έκπτωση περίπου 30-35% αντίστοιχα βάσει των μελλοντικών EV/EBITDA, δηλαδή της σχέσης επιχειρησιακής αξίας πως λειτουργική κερδοφορία. Ωστόσο, το discount της μετοχής της ΔΕΗ διευρύνεται με την πάροδο του χρόνου στο 41-54% με βάση το P/E έναντι τόσο των εταιρειών κοινής ωφέλειας της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ, ενώ είναι πιο έντονο με βάση τη σχέση EV/EBITDA, φτάνοντας το 41-60% έως το 2027.

Τα μεγέθη EBITDA και καθαρής κερδοφορίας του ομίλου της ΔΕΗ, με σταθερά υψηλή διψήφια ανάπτυξη κατά την περίοδο 2025-2027, διαφέρουν από την τάση στον τομέα των εταιρειών κοινής ωφέλειας της ΕΕ, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με περιορισμένο αριθμό εταιρειών των ΗΠΑ (π.χ. Nextera Energy, XCEL Energy) να εμφανίζουν παρόμοια θετικά πρότυπα ανάπτυξης, αν και χαμηλότερου μεγέθους.

Η μετατροπή μετρητών του ομίλου της ΔΕΗ (η σχέση καθαρής κερδοφορίας προς EBITDA δηλαδή τα λειτουργικά κέρδη) κατά την περίοδο 2025-2027 ανέρχεται κατά μέσο όρο σε περίπου 28% και φτάνει περίπου 32% έως το 2027, επηρεαζόμενη σαφώς από τις αρχικές κεφαλαιουχικές δαπάνες της περιόδου, με τις περισσότερες εταιρείες κοινής ωφέλειας της ΕΕ και των ΗΠΑ να έχουν υψηλότερο μέσο όρο περίπου 39%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Finance, ωστόσο, ο όμιλοw της ΔΕΗ φτάνει κατά μέσο όρο περίπου 35-38% κατά την περίοδο 2027-2030, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους ομολόγους του.

 Ο τομέας των εταιρειών κοινής ωφέλειας της ΕΕ διαπραγματεύεται με χαμηλότερο δείκτη μόχλευσης, με μέσο όρο 2,1x κατά την περίοδο 2025-2027 έναντι 3,4x του ομίλου της ΔΕΗ, ενώ ο τομέας των εταιρειών κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ εμφανίζεται ιδιαίτερα υπερχρεωμένος, με μέσο όρο 5,6x. Παρά ταύτα, τονίζεται στην έκθεση της Alpha Finance «οι εκτιμήσεις μας αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της διοίκησης της ΔΕΗ για ελεγχόμενη μόχλευση και αυτοπαρακολούθηση του ορίου του 3,5x, προβλέποντας μέσο όρο περίπου 3,0x κατά την περίοδο 2027-2030, ανοίγοντας το δρόμο για τον όμιλο της ΔΕΗ να επιτύχει σταδιακά μετρήσεις αξιολόγησης Investment Grade (IG)».

Η ανταμοιβή των μετόχων του ομίλου της ΔΕΗ είναι «γενναιόδωρη, με υψηλές πληρωμές και μερισματικές αποδόσεις που ανέρχονται κατά μέσο όρο σε περίπου 5,4% κατά την περίοδο 2025-2027, σε συνδυασμό με πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, έναντι μέσου όρου 4,1% και 3,8% για τους αντίστοιχους ομολόγους στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Οι Enel, Engie και Edison ξεχωρίζουν επίσης, καθώς όλες έχουν μερισματικές αποδόσεις άνω του 5% κατά την περίοδο αυτή».

Τέλος, «ο μέσος όρος της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoE) του ομίλου της ΔΕΗ φτάνει το 10% κατά την περίοδο 2025-2027 έναντι 13% και 11% των ευρωπαϊκών και αμερικανικών ομολόγων της, καθώς διαπραγματεύεται κοντά στο 1,0x της λογιστικής της αξίας (P/BV), χαμηλότερα από το 1,7x και 2,0x που παρατηρείται στους τομείς των εταιρειών κοινής ωφέλειας της ΕΕ και των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με την έκθεση «οι περισσότερες εταιρείες κοινής ωφέλειας της ΕΕ ανακοίνωσαν ισχυρά EBITDA και καθαρά κέρδη το Α’ τρίμηνο του 2025, με τις εταιρείες να επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για ολόκληρο το έτος. Καθώς οι πολλαπλασιαστές αποτίμησης EV/EBITDA για τις εταιρείες κοινής ωφέλειας της ΕΕ και τον όμιλο της ΔΕΗ διαπραγματεύονται επί του παρόντος με ένα premium περίπου 6-8% έναντι των μακροπρόθεσμων μέσων όρων τους, η δυνατότητα ανατιμολόγησης φαίνεται υψηλότερη για τον όμιλο της ΔΕΗ σε σχέση με τους ομολόγους του. Πράγματι, το premium επιστρέφει στο 1% για τις εταιρείες κοινής ωφέλειας της ΕΕ και στο 14% για τον όμιλο της ΔΕΗ έως το 2027, υποδεικνύοντας μια πιθανή συνέχεια της πορείας ανατιμολόγησης του ομίλου της ΔΕΗ».

Αναμφισβήτητα, «αυτή η λανθασμένη αποτίμηση δεν δικαιολογείται, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο όμιλος της ΔΕΗ διαπραγματεύεται επί του παρόντος με έκπτωση περίπου 29% έναντι του τομέα των εταιρειών κοινής ωφέλειας της ΕΕ, με ουσιαστικά υψηλότερη αναμενόμενη ανάπτυξη σε επίπεδα EBITDA και καθαρού εισοδήματος σε διψήφια ποσοστά. Το πιο αινιγματικό για εμάς είναι ότι αυτή η έκπτωση διευρύνεται ακόμη περισσότερο, φτάνοντας το περίπου 41% έως το 2027!»

Κατά την Alpha Finance «αυτή η ανωμαλία στην αποτίμηση (σ.σ. στην πολύ χαμηλότερη αποτίμηση) ενισχύεται περαιτέρω από το γεγονός ότι ο όμιλος της ΔΕΗ αποτελεί σαφή εξαίρεση όσον αφορά την αβεβαιότητα των τιμολογίων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ. Αρκετές από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας της ΕΕ (π.χ. EDPR, RWE, Engie, Iberdrola, Enel) έχουν εκθέσεις διαφορετικού μεγέθους και ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ΑΠΕ που σχετίζονται με χερσαία και υπεράκτια έργα στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η ανάπτυξη της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης (RAB) της δραστηριότητας διανομής της στην Ελλάδα, με αναμενόμενο WACC για την επόμενη 4ετή ρυθμιστική περίοδο στην περιοχή του 7%, παρόμοιο με αυτό των ρουμανικών περιουσιακών στοιχείων διανομής της (5ετής ρυθμιστική περίοδος), συνεπάγεται μια επιπλέον σημαντική επίδραση στις αποδόσεις».

Γι’ αυτούς τους λόγους οι αναλυτές υποστηρίζουν πως βλέπουν «πεδίο για μια σημαντική ανατιμολόγηση του ομίλου της ΔΕΗ. Αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει αρχικά με την κάλυψη του χάσματος αποτίμησης έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών κοινής ωφέλειας, και στη συνέχεια να αξιοποιήσει περαιτέρω την ανάπτυξη της πορείας μετασχηματισμού προς χαμηλές εκπομπές άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας».

Διαβάστε ακόμη