Το νεοσύστατο Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) κατάφερε να «σφραγίσει» συνεργασία (την πρώτη του) με το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο του θεσμού της πρακτικής άσκησης.

Αντικείμενο της συνεργασίας αποτελεί η συντήρηση ενός σπάνιου μεταλλευτικού βαγονέτου του 19ου αιώνα, προερχόμενου από τα μεταλλεία του Λαυρίου, το οποίο εκτίθεται στη μόνιμη συλλογή του μουσείου.

Οι φοιτήτριες του Τμήματος, κυρίες Καλλιόπη Κανελλοπούλου και Ελένη Αδάμ, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας του Εργαστηρίου «Συντήρησης Μεταλλικών Αντικειμένων» του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, κυρίας Βασιλικής Αργυροπούλου και της Δρ. Μαρίας Γιαννουλάκη και σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου Δρ. Κωνσταντίνο Λασκαρίδη και των επιμελητών του Μουσείου κ. Μιχάλη Φίτρου και Δρ. Πέτρου Χατζημπαλόγλου, εφαρμόζουν εξειδικευμένες μεθόδους συντήρησης με στόχο την ανάδειξη του εκθέματος.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται η καταγραφή της ιστορίας και της παθολογίας του βαγονέτου σε συνδυασμό με τη χρήση αναλυτικών τεχνικών τεκμηρίωσης στα εργαστήρια της ΕΑΓΜΕ και του ΠΑΔΑ, με στόχο την εύρεση και εφαρμογή των κατάλληλων τεχνικών συντήρησης.

Κύριος σκοπός της διαδικασίας είναι η επιβράδυνση των φθορών και η διασφάλιση της μακροχρόνιας διατήρησής του, διασφαλίζοντας την υλική και άυλη γεωμεταλλευτική πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας για τις επόμενες γενιές.

Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί την αρχή ενός διεπιστημονικού διαλόγου μεταξύ των δύο επιστημονικών φορέων, με στόχο τη διατήρηση της γεωλογικής, μεταλλευτικής και βιομηχανικής μας κληρονομιάς.

Διαβάστε ακόμη