Με σαφή στόχο την ενεργειακή διαφοροποίηση και την αξιοποίηση του γεωθερμικού πλούτου της χώρας, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχωρά στην κατασκευή του πρώτου πιλοτικού γεωθερμικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Λέσβο, σηματοδοτώντας την είσοδο της εταιρείας σε έναν νέο ενεργειακό τομέα. Το έργο, ισχύος 0,25 MW, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2026, όπως αποτυπώνεται στην ετήσια οικονομική έκθεση για τη χρήση 2024, με το 2025 να αποτελεί χρονιά εντατικής προετοιμασίας και μελετητικής ωρίμανσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει εξασφαλίσει από το Ελληνικό Δημόσιο τα δικαιώματα έρευνας και διαχείρισης του γεωθερμικού δυναμικού σε τέσσερις δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους: στα νησιωτικά συμπλέγματα Μήλου–Κιμώλου–Πολυαίγου, στη Νίσυρο, στη Λέσβο και στην περιοχή των Μεθάνων. Στο πλαίσιο αυτών των παραχωρήσεων, η εταιρεία έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τη Γεωθερμικός Στόχος Δύο ΑΕ, που έχει αναλάβει την ανάπτυξη μονάδων γεωθερμοηλεκτρικής παραγωγής στις εν λόγω περιοχές.

Ιδιαίτερη πρόοδος καταγράφηκε το 2024 στο πεδίο της Λέσβου, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι γεωφυσικές έρευνες και προχωρούν οι τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες για την υλοποίηση του πρώτου σταθμού μικρής ισχύος. Η μονάδα των 0,25 MW θα λειτουργήσει ως δοκιμαστικό έργο, με στόχο την τεχνική και εμπορική αξιολόγηση του γεωθερμικού δυναμικού της περιοχής, ενόψει μελλοντικών σταθμών μεγαλύτερης ισχύος.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει ήδη καταθέσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη Μήλο, με την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων να προγραμματίζεται για το πρώτο εξάμηνο του 2025. Οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεση των έργων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ έχουν συναφθεί συμβάσεις με εξειδικευμένους τεχνικούς συμβούλους, οι οποίοι θα καθορίσουν τις βέλτιστες τοποθεσίες για την εκτέλεση βαθιών γεωτρητικών ερευνών σε Μήλο, Νίσυρο και Μέθανα.

Η στρατηγική αυτή δεν περιορίζεται στη γεωθερμία, καθώς το σύνολο του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παρουσίασε σημαντική πρόοδο το 2024. Η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου σε ΑΠΕ ανήλθε σε 749 MW, κατανεμημένη σε 62 αιολικά πάρκα και 31 φωτοβολταϊκά έργα. Επιπλέον, στο στάδιο της κατασκευής βρίσκονται έργα συνολικής ισχύος 435 MW, ενώ σε ώριμο αδειοδοτικό στάδιο βρίσκονται έργα ισχύος άνω των 3 GW, όπως τονίζεται στην έκθεση.

Το 2024 χαρακτηρίστηκε από εντατικοποίηση των επενδύσεων, την επαναφορά στον σχεδιασμό μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και από την περαιτέρω εδραίωση της παρουσίας της εταιρείας στην αγορά των εταιρικών συμβολαίων PPA. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχώρησε επίσης στην ωρίμανση υβριδικών έργων με αντλησιοταμίευση, υπογραμμίζοντας τον στόχο της για ισχυρό ρόλο στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.

Σε οικονομικό επίπεδο, η χρονιά κλείνει με θετικά αποτελέσματα: τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 151,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με τα 139,5 εκατ. ευρώ του 2023. Το EBITDA ανήλθε στα 95,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 28,6 εκατ. ευρώ. Η θετική επίδοση αποδίδεται τόσο στην ένταξη νέων έργων στο σύστημα όσο και στη σταθερή απόδοση των υφιστάμενων μονάδων.

Το 2025 προδιαγράφεται ως έτος-ορόσημο για τη γεωθερμία, την αποθήκευση και την περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου. Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα της ενεργειακής μετάβασης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει σε τεχνολογίες βάθους χρόνου, θέτοντας τις βάσεις για νέα πράσινα έργα που απαντούν στην ανάγκη του συστήματος για σταθερότητα, διαφοροποίηση και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Διαβάστε ακόμη