Ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Ηράκλειο της Κρήτης το πλοίο της οργάνωσης, Arctic Sunrise, το οποίο βρέθηκε από τις 10 έως τις 13 Ιουλίου στο λιμάνι του Ηρακλείου, κοντά στον ιστιοπλοϊκό όμιλο. Το πλοίο επισκέφτηκαν περίπου 600 άτομα, που είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε αυτό, να μάθουν για την ιστορία και τις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, όπως ζωγραφική και photo booth για αναμνηστικές φωτογραφίες, αλλά και να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις της εξόρυξης και χρήσης ορυκτού αερίου και τις λύσεις για την προστασία του κλίματος. Το πλοίο επισκέφθηκαν και οικονομικοί υποστηρικτές της οργάνωσης σε μια ειδική ξενάγηση και συζήτηση με τον υπεύθυνο της εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια, Κώστα Καλούδη, και μέλη του πληρώματος. Στις 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα ΜΜΕ με τίτλο “Η θαλάσσια βιοποικιλότητα, η Ελληνική Τάφρος και οι απειλές που αντιμετωπίζουν” και στην οποία συμμετείχαν ο Κώστας Καλούδης εκ μέρους της Greenpeace, και ο Μανόλης Σκαρσουλής, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών και μέλος της ομάδας υποβρύχιας ακουστικής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του Παν. Κρήτης. Στόχος της συζήτησης ήταν η ενημέρωση σχετικά με τον φυσικό πλούτο των θαλασσών μας, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα κητώδη και η θαλάσσια βιοποικιλότητα, το πόσο ευαίσθητο είναι το θαλάσσιο οικοσύστημα και ειδικά η Ελληνική Τάφρος, αλλά και το τι πρέπει να γίνει για την προστασία τους.

Στις 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με ευρεία συμμετοχή φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για αλληλοενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την κλιματική κρίση, το ορυκτό αέριο και τις βιώσιμες ενεργειακές λύσεις. Η κα. Ερμιόνη Γιαλύτη, εκπρόσωπος της Μινώα Ενεργειακής κοινότητας (της μεγαλύτερης της χώρας), παρουσίασε την ιστορία της ίδρυσης της Μινώα, τα οφέλη της και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα. Ο κ. Καλούδης παρουσίασε τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την κλιματική κρίση και μια σειρά προτάσεων ανάληψης δράσεων από τους Δήμους σχετικά με τον μετριασμό, την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή σε αυτήν. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και συζήτηση με τους παριστάμενους εκπροσώπους φορέων[1].

Στις 12 Ιουλίου, το πλοίο φιλοξένησε συνάντηση με μέλη της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Αρχικά έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας της Greenpeace για τα κητώδη που διεξήχθη το 2021 και το 2022 στα βορειοδυτικά και δυτικά της Κρήτης. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν επιτυχημένες πρακτικές από τη νικηφόρα αντιεξορυκτική εκστρατεία που έγινε στις Βαλεαρίδες από τη συμμαχία Alianza Mar Blava και συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας με σκοπό την αποτροπή των σχεδίων εξορύξεων γύρω από την Κρήτη. Η συνάντηση έκλεισε με τη συμφωνία ότι ο αγώνας ενάντια στα σχέδια εξορύξεων στην Ελληνική Τάφρο αποσκοπεί στη συνολική προστασία της ως περιοχής ύψιστης οικολογικής σημασίας για τη Μεσόγειο Θάλασσα και ότι μπορεί και πρέπει να κερδηθεί.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και της προβληματικής ενεργειακής πολιτικής της χώρας είναι φανερές στην Κρήτη. Το ενδιαφέρον του κοινού και των συμμετεχόντων στις συζητήσεις και συναντήσεις αναδεικνύουν ότι οι απειλές και τα προβλήματα είναι αντιληπτά. Η Κρήτη και οι άνθρωποί της πρέπει να έχουν ένα καλύτερο μέλλον μέσω μίας δίκαιης και βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης, και μπορούν να το διεκδικήσουν. Με την περιοδεία του πλοίου, θέλουμε να κινητοποιήσουμε περισσότερους ανθρώπους στον αγώνα ενάντια στην παγίδα του αερίου και την απεξάρτηση της Ελλάδας και της ΕΕ από αυτό. Ταυτόχρονα, πιέζουμε για την απαγόρευση των νέων έργων ορυκτών καυσίμων σε Ελλάδα και ΕΕ, αλλά και για την πλήρη κατάργηση της χρήσης ορυκτού αερίου μέχρι το 2035.

Διαβάστε ακόμη