Δέκα χρόνια μετά την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας ώστε να ξεκινήσει η περιβαλλοντική εξυγίανση και πολεοδομική οργάνωση στην περιοχή των Οινοφύτων, βρισκόμαστε λίγο πριν την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την ίδρυση του Επιχειρηματικού Πάρκου. Η έκδοση της ΚΥΑ θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των διαδικασιών πολεοδόμησης του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων που διαχειρίζεται η ΕΑΔΕΠ ΟΑ. Τότε θα κληθούν και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στα Οινόφυτα να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Βασικός μέτοχος της ΕΑΔΕΠ ΟΑ, με ποσοστό 64,5% είναι σήμερα ο όμιλος Βιοχάλκο, το 35% ανήκει στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και το υπόλοιπο 0,5% σε διάφορους μικρούς μετόχους. Αυτή την περίοδο η διοίκηση της ΕΑΔΕΠ ΟΑ βρίσκεται σε συζητήσεις για διεύρυνση της μετοχικής βάσης με είσοδο και άλλων βιομηχανιών που λειτουργούν στην περιοχή. Το ενδιαφέρον βιομηχανιών ή άλλων επιχειρήσεων (π.χ. εταιρειών logistics) παραμένει ζωηρό λόγω των πλεονεκτημάτων που έχει η περιοχή των Οινοφύτων.

Στην περιοχή των Οινοφύτων δραστηριοποιούνται βιομηχανίες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/3 του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας, με κύκλο εργασιών που αντιστοιχεί στο 3,5% περίπου του ΑΕΠ για το 2020. Οι βιομηχανίες της περιοχής καλύπτουν σχεδόν το 11% των εξαγωγών αγαθών της χώρας (χωρίς τα πετρελαιοειδή) ενώ απασχολούν περισσότερους από 15.000 εργαζόμενους. Όμως ακόμα και σήμερα δεν λειτουργεί ως οργανωμένη βιομηχανική περιοχή με σημαντικές περιβαλλοντικές και πολεοδομικές επιπτώσεις.

Το Επιχειρηματικό Πάρκο Οινοφύτων θα καλύπτει έκταση περίπου 11.500 στρεμμάτων και με βάση το σχεδιασμό η ΕΑΔΕΠ ΟΑ θα αναλάβει να προχωρήσει σε επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Εκτός από το οδικό δίκτυο, τα έργα αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας και το δίκτυο διαχείρισης υγρών αποβλήτων, δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, κ.α., προβλέπεται η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας νερού (δυναμικότητας 620 κυβικών μέτρων την ώρα) και μονάδας καθαρισμού αποβλήτων (με μέση ημερήσια παροχή 5.800 κυβικών μέτρων). Σε επόμενο στάδιο ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης θα εξεταστεί η σκοπιμότητα πρόσθετων έργων όπως η σιδηροδρομική σύνδεση (ναι, η περιοχή στην οποία παράγεται το ένα από τα τρία ευρώ βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας δε συνδέεται με το τρένο), η επέκταση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κ.α.

Ο σχεδιασμός της διοίκησης της ΕΑΔΕΠ ΟΑ προβλέπει πως τα έργα θα προχωρήσουν σε δύο φάσεις (ο νόμος επιτρέπει την ανάπτυξη του πάρκου μέχρι και σε τέσσερις φάσεις). Όπως έχει δηλώσει, σε πρόσφατη παρουσίαση, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Λουκάτος (που ασχολείται από την πρώτη στιγμή με το σχέδιο, από διάφορες θέσεις) τα έσοδα του πάρκου θα προέλθουν από πώληση οικοπέδων, έσοδα διαχείρισης και εισφορές σε χρήμα. Τα σωρευτικά έσοδα της εταιρείας (σε ορίζοντα 12 ετών) αναμένεται να ανέλθουν σε 237,50 εκατ. (50,75 εκατ. πωλήσεις οικοπέδων + 113,84 εκ. εισφορές σε χρήμα + 72,91 εκατ. έσοδα διαχείρισης). «Οι εισφορές σε χρήμα, ο τραπεζικός δανεισμός καθώς επίσης και η ίδια συμμετοχή αυξάνονται σταδιακά προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου» αναφέρεται στην ίδια παρουσίαση.

Διαβάστε ακόμη