Τον χάρτη της εγχώριας αγοράς ενέργειας ξαναγράφει η σύμπραξη των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Motor Oil δια της συνένωσης των θυγατρικών τους ΗΡΩΝ και nrg σε μια νέα εταιρεία που συγκεντρώνει υπό την σκέπη της τις δραστηριότητες δυο εκ των μεγαλύτερων Ομίλων της χώρας στην προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, δημιουργώντας έναν ισχυρό καθετοποιημένο παίκτη με ηγετική θέση στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το νέο σχήμα -που θα «βαφτιστεί» το 2026, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα διαθέτει μερίδιο αγοράς της τάξης του 17% στην προμήθεια ηλεκτρισμού, 550.000 πελάτες (488.000 στον ηλεκτρισμό και 61.000 στο φυσικό αέριο) που αποτελούν μια ευρεία βάση με προοπτικές όχι μόνο διεύρυνσης αλλά και σταυροειδών πωλήσεων άλλων προϊόντων (όπως αντλίες θερμότητας και φωτοβολταϊκά στη στέγη) και θερμοηλεκτρικό παραγωγικό δυναμικό 1,5 GW που συνδυάζει μονάδες βάσης και ευέλικτες peakers με ρόλο κλειδί στην εξισορρόπηση του ηλεκτρικού συστήματoς σε περιβάλλον αυξανόμενης διείσδυσης ΑΠΕ.
Νέος ενεργειακός πόλος με ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα
Ο νέος ενεργειακός πόλος που παίρνει θέση στην πρώτη ταχύτητα της αγοράς έχοντας ως ατού την τεράστια οικονομική «δύναμη πυρός» και την συσσωρευμένη τεχνογνωσία των μητρικών εταιρειών θα διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να διευρύνει περαιτέρω τα μεγέθη του, να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προκύπτουν στην Ελλάδα και άλλες αναπτυσσόμενες ενεργειακές αγορές και να «ξεκλειδώσει» σημαντικές συνέργειες, συνδυάζοντας την εμπορική ισχύ, την γνώση της αγοράς και το στρατηγικό όραμα των δυο συνιστωσών του. Την ίδια στιγμή, η «Utility Co» -όπως είναι η προσωρινή ονομασία του κοινού σχήματος- αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη για περαιτέρω ανακατατάξεις στην λιανική αγορά ενέργειας, ενισχύοντας την υφιστάμενη «υψηλή τάση» συγκέντρωσης του κλάδου που βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού, εξελίσσεται σε «αρένα για μεγάλα παιδιά» και φέρνει στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος τους μικρότερους μη καθετοποιημένους «παίκτες», των οποίων τα περιθώρια κέρδους και ελιγμών μειώνονται…
Ο «γάμος» των…«παιδιών» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Motor Oil, ΗΡΩΝ και nrg αντίστοιχα, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς ήταν γνωστό ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονταν επί μήνες σε εξέλιξη, με τους δυο μητρικούς ομίλους να συσφίγγουν περαιτέρω τους δεσμούς τους σε συνέχεια της σύμπραξής τους στη «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», της νέας σύγχρονης μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 877 MW που τίθεται σύντομα σε εμπορική λειτουργία, αλλά και στο τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
Σχέδια αύξησης του μεριδίου αγοράς στην προμήθεια ηλεκτρισμού
Όπως προκύπτει από παρουσίαση προς τους επενδυτές, το νέο σχήμα «βλέπει» σημαντικές ευκαιρίες μεγέθυνσης του προφίλ του το αμέσως επόμενο διάστημα, όντας κατάλληλα τοποθετημένο για να διεκδικήσει την προμήθεια έως και 11 Τεραβατωρών ακόμα έως το 2030 που δύνανται να προστεθούν στις 8,3 Τεραβατώρες που αντιστοιχούσαν στις συνδυασμένες πωλήσεις της ΗΡΩΝ και της nrg στο τέλος του 2024. Από τις 11 αυτές Τεραβατώρες, οι 7 θα προέλθουν από την προβλεπόμενη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, με τον νέο παίκτη να διεκδικεί σημαντικό μερίδιο αυτής της πίτας, μεταξύ άλλων μέσω των πωλήσεων νέων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.
Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι όμως ότι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil εκτιμούν ότι οι υπόλοιπες 4 TWH που αντιστοιχούν στις πωλήσεις των μικρότερων παρόχων που έχουν αθροιστικά μερίδιο 10% συνδέονται με τις «ευκαιρίες συγκέντρωσης» στον κλάδο προμήθειας (market consolidation opportunity). Μια διατύπωση που αφήνει ανοιχτό παράθυρο εξαγοράς για εξαγορά κάποιου από τους μικρότερους παρόχους από το κοινό σχήμα, κάτι που θα σηματοδοτούσε αλλαγή πορείας, με δεδομένο ότι έως τώρα οι μητρικοί όμιλοι είχαν επιλέξει την οδό της οργανικής ανάπτυξης για τις ΗΡΩΝ και nrg αντίστοιχα.
Οι ευκαιρίες στο σκέλος της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο
Το νέο σχήμα, εξάλλου, βλέπει σημαντικές ευκαιρίες όχι μόνο στο σκέλος της προμήθειας ενέργειας, αλλά και σε αυτό της ηλεκτροπαραγωγής, με στόχο να αξιοποιήσει στο βέλτιστο βαθμό τον στόλο των μονάδων φυσικού αερίου που διαθέτει, με το βλέμμα όχι μόνο στο κενό που θα αφήσει η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων (και ενδεχομένως και κάποιων παλαιότερων μονάδων φυσικού αερίου), αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την ανάγκη εξισορρόπησης του ηλεκτρικού συστήματος λόγω της εισόδου τουλάχιστον 6 GW στοχαστικών ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια. «Πετράδι του στέμματος» στο χαρτοφυλάκιο της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο είναι η νέα μονάδα της Κομοτηνής που θα πλαισιώνεται από τη μονάδα ΗΡΩΝ II, ισχύος 441 MW και τη συμμετοχή 35% της Motor Oil στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κόρινθο Korinthos Power.
Τα επόμενα βήματα
Επί της διαδικασίας, η συνένωση των ΗΡΩΝ και nrg αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026, υπό την αίρεση ολοκλήρωσης του ελέγχου δέουσας επιμέλειας (due diligence) και της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και από τις Γενικές Συνελεύσεις μετόχων των δύο εταιρειών. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil θα κατέχουν ισότιμη συμμετοχή και ίσα δικαιώματα ψήφου στο νέο σχήμα. Επειδή η ΗΡΩΝ έχει μεγαλύτερα μεγέθη από την nrg, για να εξομοιωθούν οι συμμετοχές των δύο στο νέο σχήμα και να γίνει το 50%-50%, έχει προστεθεί και τίμημα, δηλαδή «cash consideration». Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται τα 79 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τη Motor Oil. Τα συνολικά μετρητά που συνοδεύουν το τίμημα ανέρχονται σε 128 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 49 εκατ. ευρώ να αφορούν το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης για τη λειτουργία του σχήματος μέχρι να οριστικοποιηθεί ο «γάμος». Το επόμενο βήμα θα είναι το rebranding που αναμένεται εντός του 2026, όπως και η υλοποίηση της νέας διοικητικής δομής. Σύμφωνα με πληροφορίες, Διευθύνων Σύμβουλος θα αναλάβει ο νυν CEO της ΗΡΩΝ Λουκάς Δημητρίου, ενώ στη θέση του αναπληρωτή CEO θα βρεθεί ο Γενικός Διευθυντής της nrg Τάσος Λωσταράκος.
Νέα δεδομένα στη λιανική αγορά ρεύματος
Η σύμπραξη των ΗΡΩΝ και nrg αλλάζει το τοπίο στην λιανική αγορά ρεύματος, όπου οι τρεις μεγαλύτεροι παίκτες, δηλαδή η ΔΕΗ (με μερίδιο 49,59% τον Ιούνιο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΧΕ), η Protergia (Metlen) με μερίδιο 21,24% και η UtilityCo με μερίδιο 17%, όπως προαναφέρθηκε, συγκεντρώνουν σχεδόν το 90% της αγοράς και συνιστούν την πρώτη ταχύτητα. Ο επόμενος παίκτης, η Elpedison προσεγγίζει το 6% και ακολουθούν η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με μερίδιο 3,94%, η ZeniΘ (που έχει πίσω της την ιταλική Eni) με 2,94% και η Volton με 1,01%. Με άλλα λόγια, το χθεσινό deal δίνει «καύσιμο» στη συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις με τους μικρότερους παίκτες να βρίσκονται πιθανότατα ενώπιον….μεγάλων αποφάσεων για το μέλλον τους σε μια αγορά όπου η συγκέντρωση και η διεκδίκηση μεγαλύτερων μεριδίων αποτελεί μονόδρομο.
Την ίδια στιγμή, σε φάση έντονης κινητικότητας βρίσκονται και οι καθετοποιημένοι παίκτες, με τη ΔΕΗ να διατηρεί την ηγετική της θέση στη λιανική του ρεύματος, την Protergia να έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του μεριδίου της στο 30% τα επόμενα χρόνια (με την οργανική ανάπτυξη να προκρίνεται στην παρούσα φάση έναντι των εξαγορών) και την Helleniq Energy να ξεδιπλώνει βαθμιαία τη στρατηγική της για τη «νέα Elpedison» επιδιώκοντας την αύξηση των EBITDA στα 300 εκατ. ευρώ έως το 2030 και την αύξηση του μεριδίου αγοράς στο 10% στο ορατό μέλλον, με ατού τις συνέργειες που προκύπτουν από το διαρκώς διευρυνόμενο «πράσινο» portfolio της «μαμάς» Helleniq.
Τέλος, όπως έχει γράψει το energygame.gr, πρωταγωνιστικό ρόλο στις κυοφορούμενες νέες κινήσεις θα μπορούσε να διαδραματίσει η Φυσικό Αέριο, θυγατρική πλέον κατά 100% του Υπερταμείου, μετά την απόκτηση από το τελευταίο του μεριδίου που κατείχε στη ΔΕΠΑ η Helleniq Energy. Ο μητρικός όμιλος, υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου, διαμορφώνει πλέον έναν νέο δημόσιο πυλώνα στον ενεργειακό τομέα, ενώ το ενδεχόμενο είτε ιδιωτικοποίησης είτε εισαγωγής της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Χρηματιστήριο παραμένει στο τραπέζι, με πιθανή είσοδο νέων μετόχων στο μέλλον. Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, η Φυσικό Αέριο μπαίνει στο επίκεντρο των εξελίξεων, μαζί με άλλους μικρότερους παρόχους όπως η Ζενίθ και η Volton, καθώς ο έντονος ανταγωνισμός σε μια αγορά με 7 εκατομμύρια μετρητές διαμορφώνει ένα σκηνικό γεμάτο προκλήσεις και ανακατατάξεις όπου όλοι οι παίκτες επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση τους, διεκδικώντας μεγαλύτερα μερίδια αγοράς με τη βέλτιστη δυνατή σχέση κόστους-οφέλους.
Axia: Το deal ΗΡΩΝ – nrg δημιουργεί σχήμα με αξία άνω του ενός δισ. ευρώ
Στα 27,40 ευρώ διατηρεί η Axia την τιμή στόχο για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με σύσταση buy, μετά το deal ΗΡΩΝ και nrg στην ενεργειακή αγορά. Η Axia αναφέρει ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που θα προσθέσει σημαντική αξία και στις δύο εταιρείες, δημιουργώντας έναν μεγαλύτερο ολοκληρωμένο ενεργειακό παίκτη με ισχυρή θέση στην ελληνική λιανική αγορά ενέργειας. Το νέο σχήμα μπορεί να αποτιμηθεί, με όρους equity value, σε επίπεδα άνω του ενός δισ. ευρώ σύμφωνα με τους αναλυτές.
Όπως σημειώνεται στη νέα ανάλυση της Axia, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil ανακοίνωσαν την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για τη δημιουργία κοινοπραξίας στην οποία οι δύο εταιρείες θα κατέχουν από 50% των μετοχών. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα συνεισφέρει το 100% της ενεργειακής εταιρείας Ήρων και η Motor Oil το 100% της NRG Supply and Trading. Η νέα οντότητα θα ελέγχει το 100% του σταθμού CCGT 847MW της Κομοτηνής, το CCGT 441 MW Ήρων II και το 35% της Korinthos Power (CCGT 437 MW). Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα λάβει επίσης 128 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 79 εκατ. ευρώ σε μετρητά (από τη Motor Oil) και τα υπόλοιπα 49 εκατ. ευρώ μέσω ενός επιτρεπόμενου μηχανισμού διαρροής, προκειμένου να εξισορροπηθεί η διαφορά μεριδίου αγοράς των δύο εταιρειών.
Κατά την άποψή μας, αναφέρει η Axia, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που θα προσθέσει σημαντική αξία και στις δύο εταιρείες, δημιουργώντας έναν μεγαλύτερο ολοκληρωμένο ενεργειακό παίκτη με ισχυρή θέση στην ελληνική λιανική αγορά.
Εστιάζοντας στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι αναλυτές της Axia αναφέρουν ότι πρόκειται για μια συμφωνία που προσθέτει στον όμιλο σε πολλαπλά μέτωπα:
- Ο σαφής διαχωρισμός της υποδομής, της βασικής δραστηριότητας του ομίλου, από την ενέργεια θα διευκολύνει τους επενδυτές να παρακολουθήσουν την υπόθεση και να αποτιμήσουν την επιχείρηση,
- το στοιχείο των μετρητών θα προσθέσει στην ικανότητα του ομίλου να εξυπηρετήσει τα επενδυτικά του σχέδια και, τέλος,
- πρόκειται για μια συναλλαγή που αυξάνει την αξία.
Όσον αφορά το τελευταίο σημείο, εκτιμούμε την EV (Enterprise Value – Αξία Επιχείρησης) της νέας οντότητας σε περίπου 1,40 δισ. ευρώ, με αξία ιδίων κεφαλαίων περίπου 0,95 δισ. ευρώ. Για το μερίδιο 50% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (συν τα 128 εκατ. ευρώ σε μετρητά), αυτό υποδηλώνει αξία ιδίων κεφαλαίων της θυγατρικής σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 150 εκατ. ευρώ (ή περίπου 1,5 ευρώ ανά μετοχή) υψηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη αποτίμησή μας. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, αυτό υποδηλώνει ότι, επί του παρόντος, η αγορά αποτιμά (σε όρους μετοχικού κεφαλαίου) το σύνολο των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του ομίλου (κατασκευές & παραχωρήσεις) σε 1,45 δισ. ευρώ.
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026, μετά τις σχετικές εγκρίσεις από τις αρχές ανταγωνισμού και τον ρυθμιστή ενέργειας (RAEEY), καθώς και από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των δύο εταιρειών. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να δημιουργήσει έναν σημαντικό παίκτη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ένα χαρτοφυλάκιο 550.000 πελατών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και παραγωγική ικανότητα 1,5 GW, ο οποίος θα επωφεληθεί από την κάθετη ολοκλήρωσή του και θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει σημαντικές συνέργειες σε όλες τις δραστηριότητές του.
Ένας ολοκληρωμένος παίκτης με ισχυρή θέση στην ελληνική λιανική αγορά
- Ένας ολοκληρωμένος παίκτης στον τομέα της ενέργειας με ισχυρό μερίδιο αγοράς στην χαμηλή και μέση τάση. Η ενοποιημένη οντότητα θα έχει συνολικό μερίδιο αγοράς 17% στην ελληνική αγορά εφοδιασμού (ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης με βάση τα στοιχεία του οικονομικού έτους 2024), εξυπηρετώντας 488.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιπροσωπεύουν συνολικές ετήσιες πωλήσεις 8,3 TWh, 61.000 πελάτες φυσικού αερίου, με αντίστοιχο μερίδιο αγοράς 11%, ενώ ειδικά στον τομέα της χαμηλής και μέσης τάσης, η νέα οντότητα θα κατέχει μερίδιο αγοράς 15,3% (2η μεγαλύτερη εταιρεία με βάση τα στοιχεία του οικονομικού έτους 2024). Η νέα οντότητα θα λειτουργεί το νέο, υψηλής απόδοσης, CCGT 887MW (Κομοτηνή) καθώς και το CCGT Ήρων II 441MW, ενώ αναμένουμε την υπογραφή συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με ΑΠΕ, με την υποστήριξη του διευρυνόμενου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Motor Oil.
- Σε καλύτερη θέση για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αυξάνεται με αναμενόμενο CAGR 2,4% έως το 2030 και προβλέπεται να συνεχιστεί, χάρη στην αναπτυσσόμενη οικονομία και τις μεταβαλλόμενες τάσεις προς τη θέρμανση και τα ηλεκτρικά οχήματα. Σε αυτό το περιβάλλον, ο ανταγωνισμός αυξάνεται, αλλά η νέα οντότητα θα είναι πιο κατάλληλη για να ανταγωνιστεί, υποστηριζόμενη από την εμπειρία της HERON και το δίκτυο της Motor Oil.
Τι σημαίνει αυτή η συμφωνία για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αυξάνει την εστίασή της στον κύριο τομέα δραστηριότητάς της: τις υποδομές. Τα ενοποιημένα στοιχεία θα προέρχονται αποκλειστικά από τις υποδομές (κατασκευαστικές δραστηριότητες και δραστηριότητες παραχώρησης), ενώ η συμβατική ηλεκτρική ενέργεια (ένας τομέας που αντιμετωπίζει αστάθεια λόγω των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας) θα ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Αυτό θα διευκολύνει τους επενδυτές να παρακολουθούν την υπόθεση, ιδίως τους επενδυτές που ασχολούνται αποκλειστικά με τις υποδομές
- Συναλλαγή που αυξάνει την αξία. Η συναλλαγή δίνει την ευκαιρία στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να εμφανίσει καλύτερα την αξία αυτού του περιουσιακού στοιχείου, ενώ τελικά (μεσοπρόθεσμα) να αυξήσει την αξία του χαρτοφυλακίου ενέργειας μέσω μιας μεγαλύτερης παρουσίας στην αγορά που είναι σε καλύτερη θέση να αξιοποιήσει την ανάπτυξη, ενώ συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου του χαρτοφυλακίου ενέργειας. Σκοπός μας είναι να προσεγγίσουμε τη δημιουργία αξίας αυτής της συμφωνίας στην επόμενη ενότητα.
- Περαιτέρω αύξηση της ικανότητας εξυπηρέτησης των επενδυτικών της σχεδίων. Η εταιρεία θα λάβει 79 εκατ. ευρώ εκ των προτέρων για να τα χρησιμοποιήσει σε νέα έργα. Με βάση τις εκτιμήσεις της Axia, το στοιχείο των μετρητών υποδηλώνει ότι η ΓΕΚ θα πρέπει να λάβει εκ των προτέρων 3-4 χρόνια ροών Ήρων.
Σημειώστε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα 128 εκατ. ευρώ σε μετρητά από αυτή τη συμφωνία, συν τα 77,25 εκατ. ευρώ σε μετρητά από την ολοκλήρωση της συμφωνίας Latsco για το 10% των μετοχών της Αττική Οδού, η μητρική εταιρεία (σε στατική βάση) από καθαρό χρέος 153 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2024, μετατρέπεται σε καθαρή ταμειακή θέση, παρέχοντας περαιτέρω ευελιξία στον όμιλο για να προχωρήσει με τα σχέδια επέκτασής του.
Διαβάστε ακόμη: