Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κινείται η AKTOR, με τη διοίκηση να θέτει ως βασικό ορόσημο τη λειτουργία 500 MW έως τα τέλη του 2026. Το σημερινό χαρτοφυλάκιο έργων περιλαμβάνει 280 MW εγκατεστημένης ισχύος, με στόχο μέχρι το τέλος της χρονιάς να φτάσει τα 350-400 MW. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η ωρίμανση ακόμα 500 MW, με τη συνολική επιδίωξη να αγγίζει τα 668 MW έως το 2028.

Η σύνθεση του χαρτοφυλακίου, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Εξάρχου, παραμένει σταθερή, με 60% αιολικά και 40% φωτοβολταϊκά. Πέρα από τα παραγωγικά έργα, η εταιρεία επενδύει στρατηγικά και στην αποθήκευση ενέργειας, προετοιμάζοντας συμμετοχή σε νέα έργα που θα πλαισιώσουν την πράσινη μετάβαση.

Ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα της ενεργειακής αγοράς ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η απορρύθμιση των τιμών τις νυχτερινές ώρες – και αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την ταχεία ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης. Ο ίδιος εξήγησε πως η αξιοποίηση συστημάτων αποθήκευσης, κυρίως με μπαταρίες μεγάλης κλίμακας, αποτελεί προϋπόθεση για την εξισορρόπηση της αγοράς. Ωστόσο, χωρίς επιδότηση ή στήριξη από την Πολιτεία, τέτοιες επενδύσεις κρίνονται ασύμφορες για τους παραγωγούς. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για λύση στο curtailment, αν δεν έχουμε πρώτα λύσει το ζήτημα της αποθήκευσης», τόνισε.

Ο ίδιος έθεσε και το θέμα των ενεργειακών περικοπών (curtailment), που πλέον εξελίσσονται σε σοβαρό εμπόδιο για την ομαλή λειτουργία των ΑΠΕ. Όπως εξήγησε, όσο αυξάνεται η συχνότητα των περικοπών –και ιδίως αν αγγίξουν επίπεδα της τάξης του 15%– απειλείται η δυνατότητα των έργων να εξυπηρετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Η προειδοποίηση δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς αλλά και το τραπεζικό σύστημα, καθώς τα περισσότερα έργα ΑΠΕ έχουν χρηματοδοτηθεί με 80% δάνειο και 20% ίδια κεφάλαια. Επομένως, μια παρατεταμένη μείωση εσόδων θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η AKTOR ακόμη εξετάζει σοβαρά την είσοδο της και στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος, αρκεί –όπως σημειώνει ο κ. Εξάρχου– να προχωρήσει η Πολιτεία στον πλήρη επανασχεδιασμό του προγράμματος «Εξοικονομώ». Για την εταιρεία, απαιτείται ένα διαφορετικό, πιο αποτελεσματικό μοντέλο υλοποίησης που θα ξεφεύγει από τα στενά όρια των προηγούμενων κύκλων του προγράμματος.

Τέλος, σχολιάζοντας την προοπτική των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ο επικεφαλής της AKTOR υπενθύμισε ότι πρόκειται για επενδύσεις ιδιαίτερα απαιτητικές σε βάθος χρόνου, που δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς τεχνική ωρίμανση, θεσμικό σχεδιασμό και ειδική μέριμνα λόγω της γεωμορφολογίας και της τουριστικής φύσης των ελληνικών θαλασσών.

Διαβάστε ακόμη