Σε καλό δρόμο, μετά και την απόρριψη σειράς προσφυγών, βρίσκεται η στρατηγική επένδυση της ΕΛΒΙΟΚ, του ομίλου Βιοχάλκο, για την ανάπτυξη και λειτουργία της πρώτης Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΟΕΔΒΑ) στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις θα κατασκευασθούν σε χώρο συνολικής έκτασης 235.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) περίπου σε αγροτεμάχια του Δήμου
Τανάγρας με τη συνολική επένδυση να προσεγγίζει τα 35 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της επένδυσης, φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία ΕΛΒΙΟΚ M.Α.Ε. θυγατρική εταιρεία της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ του ομίλου Βιοχάλκο, ενώ τη λειτουργία της εγκατάστασης θα αναλάβει η συγγενής εταιρεία ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε, η οποία δραστηριοποιείται από το 2001 στη διαχείριση και στην αξιοποίηση στερεών, βιομηχανικών υποπροϊόντων και αποβλήτων.
Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ, μαζί με τις θυγατρικές της στην Βουλγαρία, AEIFOROS BULGARIA EAD και DIO PERNIK EOOD, απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους και λειτουργεί δύο εγκαταστάσεις ανάκτησης βιομηχανικών αποβλήτων στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη και στον Αλμυρό Μαγνησίας. Αντίστοιχα λειτουργεί μία τρίτη εγκατάσταση στο Pernik της Βουλγαρίας, στην οποία λειτουργεί επιπρόσθετα μία εγκατάσταση από το 2016.
Το σχέδιο της ΕΛΒΙΟΚ προβλέπει την αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής με την κατασκευή περιστροφικού φούρνου για τη θερμική επεξεργασία ξαφρισμάτων αλουμινίου προς ανάκτηση μεταλλικού αλουμινίου, εγκατάσταση Ανάκτησης βιομηχανικού συλλιπάσματος (ύλη βοηθητική για τη Μεταλλουργία) για την επεξεργασία της αλατώδους σκωρίας που προκύπτει από την θερμική επεξεργασία ξαφρισμάτων αλουμινίου. Η εγκατάσταση αυτή είναι η πρώτη στο είδος της στην Ελλάδα καθώς και Περιβαλλοντική Υποδομή Εναπόθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΠΥΕΒΑ). Η επένδυση, κατά τον όμιλο Βιοχάλκο, θα επιτρέψει την ανάκτηση περισσότερων από 10.000 τόνων μεταλλικού αλουμινίου ετησίως (που σήμερα ανακτάται στο εξωτερικό) προς περαιτέρω επεξεργασία και ενσωμάτωση σε εξαγώγιμα προϊόντα.
Διαβάστε ακόμη