Στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων τέθηκε το έργο επαναχρησιμοποίησης αστικών λυμάτων που υλοποιείται στο Ηράκλειο Κρήτης, με πρωτοβουλία της THALIS και της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του Δήμου με τεχνολογία τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας φέρνει για πρώτη φορά στη χώρα την πλήρη εφαρμογή των κατευθύνσεων της νέας ευρωπαϊκής Οδηγίας 2024/3019, ανοίγοντας τον δρόμο για την κυκλική διαχείριση και την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση του νερού σε μεγάλη κλίμακα.
Η σημαντική αυτή εξέλιξη παρουσιάστηκε στο Water Summit 2025 (GWAS25), ένα από τα κορυφαία συνέδρια για την υδατική βιωσιμότητα, στο οποίο η THALIS συμμετείχε ως Bronze χορηγός. Στο θεματικό πάνελ με τίτλο «Νερό και αγροτικός τομέας: Το αρδευτικό στοίχημα με όρους βιωσιμότητας», ο κ. Μανώλης Χατζάκης, Προϊστάμενος του Τμήματος THALIS στην Κρήτη, παρουσίασε τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης αστικών λυμάτων και την πρακτική συμβολή της εταιρείας σε έργα αιχμής που προάγουν την κυκλική οικονομία και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, το έργο της ΕΕΛ Ηρακλείου αναδείχθηκε ως πρότυπο εφαρμογής, αποτελώντας το μεγαλύτερο στη χώρα ως προς την επαναχρησιμοποίηση υγρών εκροών. Η τεχνολογική του αρτιότητα βασίζεται στη χρήση μονάδας υπερδιήθησης (UF) και ενεργού άνθρακα, που επιτρέπει την απομάκρυνση μικρορυπαντών και την παραγωγή νερού υψηλής ποιότητας. Με την ολοκλήρωσή του, πάνω από 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αστικών λυμάτων ετησίως θα μετατρέπονται σε καθαρό νερό, κατάλληλο για άρδευση, καλύπτοντας στρατηγικές ανάγκες του Δήμου Ηρακλείου.
Το έργο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την υιοθέτηση του μοντέλου κυκλικότητας στο πεδίο των αστικών λυμάτων, με τα ποσοστά επαναχρησιμοποίησης να προσεγγίζουν το 100%. Πρόκειται για μία από τις πρώτες μονάδες στην Ελλάδα που ενσωματώνει πλήρως τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2024/3019 για την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων, με το Ηράκλειο να αναδεικνύεται στον πρώτο μεγάλο Δήμο της χώρας που εφαρμόζει τεταρτοβάθμια επεξεργασία σε υφιστάμενη εγκατάσταση.
Η παραγόμενη εκροή δεν θα καταλήγει πλέον στη θάλασσα ή σε υδάτινους αποδέκτες, αλλά θα αξιοποιείται για την άρδευση του περιαστικού πρασίνου και των γεωργικών καλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας και ενισχύοντας το αγροτικό αποτύπωμα του Δήμου με βιώσιμο τρόπο. Το νερό μετατρέπεται από απόβλητο σε πόρο, αναβαθμίζοντας το τοπικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο και προάγοντας μια πιο ανθεκτική κοινωνία, με υψηλό επίπεδο τεχνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης.
Η στρατηγική αυτή παρέμβαση αποτυπώνει τη φιλοσοφία της THALIS για έργα που ενσωματώνουν τις αρχές της πράσινης μετάβασης, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία, την κυκλική οικονομία και τη δημιουργία αξίας για τις τοπικές κοινωνίες. Στο Ηράκλειο, η διαχείριση των λυμάτων περνά πλέον σε ένα νέο κεφάλαιο, με την τεχνογνωσία και τη συνέπεια της THALIS να καθιστούν εφικτή μια περιβαλλοντική μεταρρύθμιση με πολλαπλά οφέλη.
Διαβάστε ακόμη