Δυο νέες συνεργασίες, μια που θα προωθήσει τον μετασχηματισμό μέρους του δικτύου των 550 πρατηρίων καυσίμων της ΕΛΙΝΟΙΛ σε ενεργειακούς σταθμούς με παροχή πλέγματος υπηρεσιών πέραν των «παραδοσιακών» και μια στον κλάδο ηλεκτρικού ρεύματος με διεθνές πρόσημο που θα αφορά στο σκέλος της ηλεκτροπαραγωγής προανήγγειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας (και πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος ΣΕΕΠΕ) Γιάννης Αληγιζάκης κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων, στην οποία υπογράμμισε τη σταθερά ανοδική πορεία των μεγεθών της εταιρείας σε περιβάλλον εγχώριων στρεβλώσεων και διεθνούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Ανοδική πορεία που αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη φετινή χρήση που όπως προέβλεψε ο κ. Αληγιζάκης θα κλείσει με θετικό πρόσημο, αν και με ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2024 τα κέρδη προ φόρων της ΕΛΙΝΟΙΛ ανήλθαν στα 11,7 εκατ. ευρώ, με ετήσια αύξηση 32%, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 2,7 δις. ευρώ, αυξημένος κατά 11%.
Θετικές επιπτώσεις από την άρση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των καυσίμων
Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Αληγιζάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις δυο βασικές στρεβλώσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ΕΛΙΝΟΙΛ στην ελληνική αγορά: Πρώτον, στη διαχρονική παραβατικότητα (λαθρεμπόριο και παραβιάσεις μηχανισμών στην αντλία των πρατηρίων) στην οποία η εταιρεία σταθερά αντιστέκεται σταθερά, καθώς -όπως τόνισε- στις λίστες των πρώτων παραβατικών πρατηρίων που ανακοινώθηκαν από τις αρχές δεν περιλαμβάνεται κανένα πρατήριο με το σήμα της ελίν. Και δεύτερον, στο πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, το οποίο όπως είπε ο επικεφαλής της ΕΛΙΝΟΙΛ διατηρήθηκε επί σειρά ετών χωρίς να υφίσταται λόγος επηρεάζοντας αρνητικά τις εταιρείες του κλάδου καυσίμων και καταργήθηκε την 1η Ιουλίου. Ο κ. Αληγιζάκης τόνισε ότι η κατάργηση του πλαφόν είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσει θετικά τα μεγέθη της ΕΛΙΝΟΙΛ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σε επίπεδο αγοράς συνολικά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της εμπορικής πολιτικής και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, καθώς το προηγούμενο καθεστώς ευνοούσε την παραβατικότητα και δημιουργούσε συνθήκες ασφυξία για τους έντιμους πρατηριούχους.
Επέκταση σε νέες αγορές του εξωτερικού
Όσον αφορά στις διεθνείς πωλήσεις που το 2024 αναλογούσαν στο 83% των συνολικών πωλήσεων της ΕΛΙΝΟΙΛ, υπογραμμίζοντας τον εξαγωγικό προσανατολισμό της εταιρείας που έχει παρουσία σε 15 χώρες. Ο κ. Αληγιζάκης έκανε ειδική μνεία στην μακροχρόνια επένδυση για ενοικίαση αποθηκευτικών χώρων στην Ισπανία, που ενισχύει την δυνατότητα εφοδιασμού χωρών που χρησιμοποιούν μαζούτ για ηλεκτροπαραγωγή στις περιοχές της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση ορυκτών καυσίμων. Στο πλαίσιο αυτό, η επέκταση σε νέες αγορές εκτός Ευρώπης αναδείχθηκε ως ακόμη μια στρατηγική προτεραιότητα, με το βλέμμα στην μείωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα στη Γηραιά Ήπειρο, υπό την πίεση των περιορισμών που θέτουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την πράσινη μετάβαση. Την ίδια στιγμή μείζονα πρόκληση που σκιάζει τη δραστηριότητα της διεθνούς εμπορίας και φέτος αποτελεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός από εταιρείες που εμπορεύονται ρωσικά καύσιμα, παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ.
Αισιοδοξία για το 2025
Ο κ. Αληγιζάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την φετινή χρήση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το πρώτο εξάμηνο του 2025 κινήθηκε σε δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες. Όπως εξήγησε, παρά τις προκλήσεις στο διεθνές εμπόριο, η εσωτερική αγορά εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 8% και ενισχυμένη κερδοφορία, με την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα να επιτρέπει αισιοδοξία και την ΕΛΙΝΟΙΛ να «χτίζει» πάνω στα επιτεύγματα του περασμένου έτους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η απόκτηση 20 νέων πρατηρίων (εκ των οποίων τα 6 στην Αθήνα, μια περιοχή όπου η ενίσχυση της παρουσίας του σήματος ελίν ήταν ζητούμενο), η διατήρηση του κυριαρχικού ρόλου της εταιρείας στις βιομηχανικές πωλήσεις σε υγρά και στερεά καύσιμα, οι επενδύσεις στις 15 μεγαλύτερες μαρίνες της χώρας και η δημιουργία νέων πηγών εσόδων, με τα σήματα electricon στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και aerion στον κλάδο του φυσικού αερίου
Ο κ. Αληγιζάκης υπογράμμισε ότι επέκταση του δικτύου συνεχίστηκε και φέτος με την προσθήκη ακόμα 15 νέων σημείων στο α’ εξάμηνο, ενώ έκανε ειδική μνεία στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια που προβλέπει μεταξύ άλλων επενδύσεις για τον μετασχηματισμό μέρους των 550 πρατηρίων σε «ενεργειακούς σταθμούς», με αλλαγή της σύνθεσης των προϊόντων ώστε να μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων. Η ΕΛΙΝΟΙΛ προχωρά σε εγκατάσταση 127 ταχυφορτιστών νέας γενιάς σε 127 πρατήρια σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Blue, ενώ επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην αγορά LNG/CNG με σταθμούς στο Θριάσιο (σε συνεργασία με την ισπανική Molgas) και στα Ιωάννινα. Ο σταθμός στα Ιωάννινα αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του έτους με επένδυση που γίνεται εξολοκλήρου από την ελίν.
Ο προβληματισμός για το μέλλον του κλάδου
Την ίδια στιγμή, ο κ. Αληγιζάκης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις προκλήσεις που γεννά για τον κλάδο εμπορίας καυσίμων τόσο η στάση της ελληνικής Πολιτείας, όσο και οι «ανισορροπίες» στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την πράσινη μετάβαση. Ο επικεφαλής της ΕΛΙΝΟΙΛ σημείωσε ότι η Πολιτεία αντιμετωπίζει έναν κλάδο που απασχολεί άμεσα ή έμμεσα πάνω από 100.000 εργαζομένους και προσφέρει 5-6 δις. ευρώ σε δασμούς τον χρόνο ως μεσάζοντα ή «χονδρέμπορο» που λειτουργεί κερδοσκοπικά, αγνοώντας τις ευθύνες που έχει αναλάβει για τον εφοδιασμό της χώρας σε καύσιμα και την ενεργειακή ασφάλεια. Στην αγορά ηλεκτρισμού πάλι, εστία προβληματισμού αποτελούν οι αναδρομικές χρεώσεις ύψους 1 δις. ευρώ και οι αδικαιολόγητες απώλειες στη διανομή του ρεύματος (από ρευματοκλοπές και τεχνικούς λόγους) που επιβάλλονται με τεράστια χρονοκαθυστέρηση.
Στο ευρωπαϊκό πεδίο, ο κ. Αληγιζάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην προβλεπόμενη από το 2027 επιβάρυνση των καυσίμων με δικαιώματα εκπομπών CO₂ (μέσω του Συστήματος Εμπορίας Ρύπων – ΣΕΔΕ 2) αναμένεται να επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στους καταναλωτές, έως και 800 εκατ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, ο κλάδος θα επωμιστεί επιπλέον κόστος 50 εκατ. ευρώ ετησίως – ποσά που ενδέχεται να υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα αρκετών εταιρειών.
Συμπερασματικά τονίστηκε ότι η ΕΛΙΝΟΙΛ επιμένει στην ποιότητα, επενδύει στη διαφάνεια και είναι στρατηγικά προσανατολισμένη στην αυτάρκεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με πενταετές πλάνο ανάπτυξης έως το 2030, η εταιρεία επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην Ελλάδα και να επεκταθεί σε νέες αγορές, δηλώνοντας έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης.
Διαβάστε ακόμη