Πολλές ειδήσεις περιείχε η ενημέρωση της Energean προς τους αναλυτές για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι υπέγραψε τρία ακόμα μη δεσμευτικά MoU με βιομηχανίες που ενδιαφέρονται να αποθηκεύσουν CO2 στην αποθήκη του Πρίνου, ένα εκ των οποίων αφορά την Kavala Solutions (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων). Ο αριθμός των MoU ανέρχεται πλέον σε 15 και αντιστοιχεί σε πάνω από 6 εκατ. τόνους CO2 κατ’ έτος. Πρόκειται δηλαδή για μια ποσότητα που υπερβαίνει κατά πολύ την δυναμικότητα της αποθήκης και καταδεικνύει αφενός το ισχυρό ενδιαφέρον των emitters για την υποδομή, αφετέρου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να περάσει το project σε τροχιά υλοποίησης παρέχοντας μια βιώσιμη λύση για την απανθρακοποίηση hard to abate βιομηχανιών. Να σημειωθεί ότι η δημόσια διαβούλευση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ολοκληρώθηκε με θετικά σχόλια, με την EnEarth (τη θυγατρική της Energean που «τρέχει» το project του Πρίνου) να προσβλέπει στην έκδοση τόσο της ΑΕΠΟ όσο και της άδειας αποθήκευσης τους επόμενους μήνες. Άμεσα αναμένεται η εκταμίευση των πρώτων πόρων από τις επιδοτήσεις που έχει λάβει το έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το Connecting Europe Facility, ενώ οι πρώτες γεωτρήσεις και οι δοκιμές πηγαδιών που χρηματοδοτούνται από το RRF προγραμματίζονται για το 2026.
Σημαντικό ενδιαφέρον εταιρειών για τα δεδομένα του μπλοκ 2
Την ίδια στιγμή, η Energean συνεχίζει να αναζητά στρατηγικό εταίρο για να προχωρήσει τις έρευνες στο block 2 στο Ιόνιο και γι’ αυτό έλαβε νέα παράταση από την ΕΔΕΥΕΠ έως τον Μάρτιο του 2026. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αρκετές εταιρείες έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο θαλάσσιο οικόπεδο και τα αξιολογούν. Όπως αναφέρεται στο trading update της Energean, οι εκτιμήσεις της εταιρείας (που ενέχουν βέβαια υψηλό βαθμό κινδύνου στο μέτρο που δεν τεκμηριώνονται από ευρήματα διερευνητικής γεώτρησης) κάνουν λόγο για 700 δισ. κυβικά πόδια υδρογονανθράκων στο εν λόγω θαλάσσιο οικόπεδο. Η ύπαρξη επιβεβαιωμένου πετρελαϊκού συστήματος στη Δυτική Ελλάδα (Δυτικό Κατάκολο) και στην Αδριατική Θάλασσα καθιστούν την εν λόγω περιοχή ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 έγινε πρόσκτηση 2244 τετραγωνικών χιλιομέτρων Τρισδιάστατων (3D) σεισμικών δεδομένων με τα αποτελέσματα να δίνουν αισιόδοξα «σήματα», τα οποία κλείνουν υπέρ της περαιτέρω έρευνας της παραχώρησης.
Το σχέδιο για εξαγωγές από το κοίτασμα Katlan στην Αίγυπτο
Την ίδια στιγμή η Energean ετοιμάζεται για τις πρώτες εξαγωγές του φυσικού αερίου που παράγει στο Ισραήλ (το οποίο στην παρούσα φάση διοχετεύεται για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών της χώρας) στην Αίγυπτο, από το κοίτασμα Katlan που δεν υπόκειται σε εξαγωγικούς περιορισμούς και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2027. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να δεσμεύσει δυναμικότητα στον σχεδιαζόμενο αγωγό Nitzana, μήκους 65 χλμ. που θα συνδέσει την περιοχή Ramat Hovav area στην έρημο Νεγκέβ με τα αιγυπτιακά σύνορα κοντά στη Nitzana και θα επιτρέψει την εξαγωγή 6 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου/έτος προς την Αίγυπτο.
Διαβάστε ακόμη