Εκτός του ενεργού χαρτοφυλακίου έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ τίθεται η μονάδα που είχε αδειοδοτηθεί για υλοποίηση στη θέση «Ορυχείο Μαυροπηγής» του Δήμου Εορδαίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ανακλήθηκε η Βεβαίωση Παραγωγού, κατόπιν αιτήματος της ίδιας της εταιρείας.

Η άδεια αφορούσε έργο αποθήκευσης με μέγιστη ισχύ έγχυσης 156 MW και απορρόφησης 150 MW, το οποίο είχε ενταχθεί στο Μητρώο Αδειών της Αρχής με αριθμό ΑΔ-05322. Η αίτηση ανάκλησης υποβλήθηκε στις 4 Απριλίου 2025. Η διαδικασία ανάκλησης διενεργήθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού Βεβαιώσεων, καθώς πρόκειται για οικειοθελή παραίτηση από την άδεια, περίπτωση κατά την οποία δεν απαιτείται προηγούμενη ακρόαση. Το έργο είχε εγκριθεί το 2023 και αφορούσε περιοχή πρώην λιγνιτικής δραστηριότητας, ενταγμένη στον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό της Δυτικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες η ΔΕΗ είχε θέσει εκτός πλάνου και την άδεια για το έργο αντλησιοταμίευσης στη λίμνη Βεγορίτιδα, την οποία είχε εξασφαλίσει προ διετίας. Ειδικότερα, με απόφασή της η ΡΑΑΕΥ προχώρησε στην ανάκληση της υπ’ αριθμ. 1235/2023 Βεβαίωσης Παραγωγού- άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέγιστης ισχύος έγχυσης 460 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 432 MW στη θέση «λίμνη Βεγορίτιδα (θέση 81 πηγάδια)» της Δημοτικής Ενότητας Αμυνταίου του Δήμου Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας της εταιρείας ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα, άλλα έργα αποθήκευσης που περιλαμβάνονται στον ενεργό σχεδιασμό της επιχείρησης προχωρούν στα επόμενα στάδια υλοποίησης. Στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του εισέρχεται το εμβληματικό έργο αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ στο πρώην λιγνιτωρυχείο Καρδιάς του Δήμου Κοζάνης, καθώς εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί του όροι με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 148 MW, το έργο εντάσσεται στις υποδομές στρατηγικής σημασίας για την αποθήκευση καθαρής ενέργειας, ευθυγραμμισμένο πλήρως με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Δυτικής Μακεδονίας και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Ο Όμιλος ΔΕΗ επενδύει αποφασιστικά στην τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης, επιταχύνοντας τη μετατροπή των παλαιών λιγνιτωρυχείων σε «μπαταρίες νερού» μεγάλης κλίμακας, που θα αποτελέσουν κεντρικό πυλώνα της νέας εποχής για το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Όπως είχε αναφέρει ρεπορτάζ του energygame.gr, αρχές του 2027 αναμένεται να ξεκινήσει η φάση της κατασκευής του έργου αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά με την εκκίνηση των τεχνικών εργασιών. Μέσα στη χρονιά θα οριστικοποιηθεί η τεχνολογική επιλογή, ενώ θα ακολουθήσει ένας χρόνος optimization, ώστε το έργο να ξεκινήσει στις αρχές του 2027», επισημαίνει πρόσωπο με γνώση του σχεδιασμού.

Η υλοποίηση του έργου στην Καρδιά αποτελεί την αιχμή ενός ευρύτερου σχεδίου της ΔΕΗ για την ανάπτυξη υποδομών αντλησιοταμίευσης στην ελληνική επικράτεια. Ήδη, η εταιρεία βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης για τρία ακόμη έργα, με στόχο την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους μέχρι το τέλος του 2025. Πρόκειται για μονάδες στις περιοχές Μεγαλόπολης, Σφηκιάς και Νοτίου Πεδίου, για τις οποίες έχουν εκδοθεί σχετικές άδειες παραγωγής από τη ΡΑΑΕΥ.

Το έργο στο πρώην λιγνιτωρυχείο Μεγαλόπολης, στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, αφορά σύστημα αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 183 MW και απορρόφησης 181 MW. Η ΔΕΗ έχει ήδη εξασφαλίσει την άδεια παραγωγής από τη ΡΑΑΕΥ (Απόφαση 1234/2023, ΑΔ-05319) και βρίσκεται σε διαδικασία ωρίμανσης για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και σύνταξης των τευχών διαγωνισμού.

Αντίστοιχα, στην περιοχή της Σφηκιάς του Δήμου Βέροιας, προωθείται το μεγαλύτερο έργο του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου. Το έργο αφορά μονάδα αντλησιοταμίευσης με μέγιστη ισχύ έγχυσης 475 MW και απορρόφησης 448 MW και έχει λάβει άδεια παραγωγής από τη ΡΑΑΕΥ (Απόφαση 1236/2023, ΑΔ-05321). Η ανάπτυξή του εξελίσσεται με βάση διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση των απαιτούμενων μελετών, με χρονικό ορίζοντα ωρίμανσης επίσης το 2025.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επένδυση στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία υποκαθιστά – για τεχνοοικονομικούς λόγους – το αρχικά προγραμματισμένο έργο στη Μαυροπηγή. Το νέο σχέδιο προβλέπει μονάδα με ισχύ έγχυσης 238 MW και απορρόφησης 231 MW. Έχει αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΑΕΥ (Απόφαση 1237/2023, ΑΔ-05322), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία του σχετικού διαγωνισμού για την επιλογή μελετητή που θα αναλάβει τη μελέτη βιωσιμότητας και την τεκμηρίωση του έργου.

Διαβάστε ακόμη