Το φωτοβολταϊκό πάρκο «Πέρασμα» ισχύος 95 MW που βρίσκεται στα χωριά Μαυροδένδρι και Σιδερά Κοζάνης εγκαινίασε σήμερα ο CEO της Principia Αριστοτέλης Χαντάβας. Το πάρκο βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων και αποτελείται από 7 μικρά πάρκα που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 2022 και ολοκληρώθηκαν το 2024. Σύμφωνα με τους μηχανικούς της εταιρίας η δοκιμαστική τους λειτουργία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2024 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 με την επίσημη παράδοση και λειτουργία του έργου Perasma1.

Ο κ. Χαντάβας στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου σημειώνοντας ότι «πρόκειται για το εξηκοστό έκτο έργο της εταιρίας αλλά το πρώτο με την νέα επωνυμία Principia». Η εγκατεστημένη ισχύς του είναι 95 MW, η παραγόμενη ενέργεια είναι 126,8 GWh/ ετησίως και τροφοδοτεί με ρεύμα 36.000 νοικοκυριά. Στο εσωτερικό του είναι απλωμένα 130 χλμ καλωδίωσης μέσης τάσης και διαθέτει ένα σύγχρονο υποσταθμό 400 Kvolt. Τοποθετήθηκαν 126.000 ηλιακά πάνελ ενώ στο στάδιο της κατασκευής του εργάστηκαν 200 άτομα, εργατοτεχνικό προσωπικό κυρίως από τις δύο κοινότητες Μαυροδένδρι και Σιδερά αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης.

Ο κ. Χαντάβας εξήγησε ότι το όνομα «Πέρασμα» που δόθηκε στο νέο φωτοβολταϊκό πάρκο, «συμβολίζει την μετάβαση από την περίοδο του λιγνίτη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» ενώ υπογράμμισε ότι «το συγκεκριμένο έργο προστατεύει το περιβάλλον αφού με την λειτουργία του αποφεύχθηκαν εκπομπές 72.512 τόνων ετησίως CO2»..

Στα εγκαίνια του έργου παραβρέθηκαν κι απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό οι πρόεδροι των δύο κοινοτήτων που γειτνιάζουν με το έργο, εκπρόσωποι του δήμου Κοζάνης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η Principia είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και η οποία ιδρύθηκε το 2024 ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Enel SpA και της Macquarie Asset Management. Η εταιρεία προέκυψε από την πώληση του 50% της Enel Green Power Hellas στη Macquarie, με στόχο την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της χώρας και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στον ενεργειακό τομέα.

Η ανακοίνωση της Principia:

Η Principia εγκαινίασε την Πέμπτη 22 Μαΐου, τη συστοιχία φωτοβολταϊκών πάρκων «Πέρασμα», εγκατεστημένης ισχύος 95 MW, στην Κοζάνη. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Η Principia – μέτοχοι της οποίας είναι η Enel και η Macquarie Asset Management – συνεχίζει να εργάζεται για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας. Η συστοιχία φωτοβολταϊκών πάρκων “Πέρασμα”, που εγκαινιάστηκε στην Κοζάνη, αποτελεί ακόμη ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την απολιγνιτοποίηση. Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Μαΐου παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, τοπικών παραγόντων, δημοσιογράφων, εργαζομένων και συνεργατών της Principia.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο CEO της Principia, Αριστοτέλης Χαντάβας, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για εμάς και για τη Δυτική Μακεδονία. Το “Πέρασμα” ενισχύει ουσιαστικά την εθνική προσπάθεια για μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, και είμαι περήφανος που η Principia βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής. Πιστεύουμε ότι η απολιγνιτοποίηση δεν είναι απλώς μια υποχρέωση, αλλά μια ευκαιρία για ένα κοινωνικά δίκαιο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο μέλλον. Το “Πέρασμα” είναι αυτό ακριβώς: μια μετάβαση από το λιγνίτη στην βιώσιμη ενέργεια. Ευχαριστούμε όσους εργάστηκαν για την υλοποίησή του και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με την ίδια ευθύνη και αφοσίωση.»

Έργο-σταθμός για τη Δυτική Μακεδονία

Με επτά φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 95MW, το cluster «Πέρασμα» της Principia – το οποίο βρίσκεται κοντά στις Κοινότητες Μαυροδενδρίου και Σιδερών – παράγει ετησίως 126,8 GWh πράσινης ενέργειας, επαρκούς για την κάλυψη των αναγκών 36.000 νοικοκυριών, ενώ αποτρέπει την έκλυση 72.500 τόνων CO₂ ετησίως. Το έργο περιλαμβάνει 170.000 φωτοβολταϊκά πάνελ διπλής όψης και σύγχρονα συστήματα διαχείρισης, εξασφαλίζοντας υψηλή απόδοση με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επίσης, στο έργο χρησιμοποιήθηκαν 130 χλμ. καλωδίων μέσης τάσης για τη διασύνδεσή του με το δίκτυο, ενώ κατασκευάστηκε και ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (400kV) κλειστού τύπου. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, δημιουργήθηκαν 200 θέσεις εργασίας, με την πλειοψηφία των θέσεων αυτών να καλύπτονται από κατοίκους των γύρω περιοχών.

Έργο με κοινωνικό αποτύπωμα

Πραγματοποιήθηκαν κοινωνικές παρεμβάσεις με ουσία και συμβολισμό. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις πάνω από 35 δράσεις που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις Κοινότητες Μαυροδενδρίου και Σιδερών:

  • Υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας, αξιοποιώντας πάνω από 500 παλέτες συσκευασίας αλλά και μεγάλα στροφεία από την κατασκευή των πάρκων. Σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE), χρησιμοποιήθηκε το υλικό για να δημιουργηθούν χειροποίητα δώρα και παιχνίδια, αλλά και ένας ξύλινος παιδότοπος ο οποίος μοιάζει με καράβι, για να ενισχυθεί το εκπαιδευτικό έργο του Κέντρου Αποθεραπείας – Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία «Κιβωτός», στον Άργιλο Κοζάνης.
  • Διοργανώθηκε πρόγραμμα εντοπισμού και αντιμετώπισης των ενεργειακών αναγκών της Κοινότητας Μαυροδενδρίου, δημιουργώντας το πρώτο one-stop shop στην Ελλάδα για την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και την παροχή εξατομικευμένων συμβουλών.
  • Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του παλιού σχολικού κτιρίου στην Κοινότητα Σιδερών, που χρονολογείται από το 1930, αναδεικνύοντας την ιστορική αξία του και ενισχύοντας τη σημασία του ως κέντρο όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της κοινότητας.
  • Στηρίχθηκαν και συνεχίζουν να στηρίζονται πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κοινότητα Μαυροδενδρίου.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η Principia αναπτύσσει και υλοποιεί έργα τα οποία όχι μόνο προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και στηρίζουν καταλυτικά την αναγέννηση των τοπικών κοινωνιών, δίνοντας ζωή σε έναν νέο, πιο πράσινο ενεργειακό χάρτη για την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη