Ανοίγει ο δρόμος για την διαδικασία έκδοσης άδειας εγκατάστασης για τη δημιουργία από τη Hellenic Hydrogen της μονάδας παραγωγής πράσινου υδρογόνου στο Αμύνταιο, μετά την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Το υδρογόνο που θα παράγεται από τη μονάδα θα καταναλώνεται από τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) της ΔΕΗ που θα εγκατασταθεί στην Καρδιά και θα τροφοδοτεί το δίκτυο τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρολυτικού υδρογόνου, δυναμικότητας 100 MW εντός του πρώην Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΗΣ) Αμυνταίου – Φιλώτα. «Η μονάδα θα παράγει πράσινο υδρογόνο (“Green” Ηydrogen) εκτιμώμενης μέγιστης ποσότητας περίπου 15.500.000 kg/έτος, το οποίο θα παράγεται με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης του νερού, χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το παραγόμενο υδρογόνο θα εγχέεται στο δίκτυο Φυσικού Αερίου (Φ.Α.) του ΔΕΣΦΑ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται (ως μείγμα Φ.Α & υδρογόνου) από διάφορους βιομηχανικούς καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο Φ.Α», αναφέρει η ΑΕΠΟ.
Μέχρι τέλος του μήνα η τεχνική μελέτη
Το επόμενο στάδιο είναι η τεχνική ωρίμανση του έργου που αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του μήνα. Το στάδιο αυτό εκτιμάται πως θα αποτελέσει απαραίτητο συστατικό για την προσέλκυση πόρων για τη στήριξη του έργου. Άλλωστε, βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης η πρόταση για άντληση πόρων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Υπενθυμίζεται πως η Hellenic Hydrogen ανήκει κατά 51% στη Motor Oil και κατά 49% στη ΔΕΗ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στόχος της μονάδας παραγωγής υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία είναι να προσελκύσει επιχειρήσεις, οι οποίες θα καλύπτουν μέρος των ενεργειακών τους αναγκών με υδρογόνο. Στόχος επίσης είναι το όλο εγχείρημα να ολοκληρωθεί σε φάσεις, με προοπτική στο μέλλον η συγκεκριμένη μονάδα να αυξήσει τη δυναμικότητά της στα 200 MW.
Η χρηματοδοτική στήριξη έργων υδρογόνου αποτελεί πάντως ένα στοίχημα συνολικά για τα projects που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη. Την Τρίτη η Κομισιόν ανακοίνωσε τη στήριξη 15 έργων παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου από πόρους του Ταμείου Καινοτομίας. Τα έργα που εγκρίθηκαν, που ως επί το πλείστον αφορούν projects που θα συμβάλουν στις πιο «καθαρές» μεταφορές, θα επιδοτηθούν με σκοπό τον περιορισμό της διαφοράς ανάμεσα στο κόστος παραγωγής και την αγοραία τιμή. Η επιδότηση θα διαμορφωθεί περίπου στο 0,50 λεπτά του ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς από τις δημοπρασίες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου, «αποδεικνύεται ότι «ευνοούνται» τα έργα που αφορούν τις «πράσινες» μεταφορές και τα οποία βρίσκονται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της Ε.Ε. κυρίως την Ιβηρική Χερσόνησο και την Βόρεια Ευρώπη. Η Ισπανία, όπως είναι γνωστό, έχει αποφασίσει να δώσει 400 εκατ. ευρώ μέσω κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Από την άλλη, η Βόρεια Ευρώπη θα αποτελεί τον μεγάλο καταναλωτή οπότε προετοιμάζονται ήδη υποδομές υδρογόνου. Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση. Όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, σύμφωνα με μελέτη, η Ελλάδα είναι σε θέση να παράγει υδρογόνο και να το μεταφέρει προς κατανάλωση στη Γερμανία σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Το βασικό σενάριο κάνει λόγο για εγχώρια παραγωγή 20TWh πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2040.
Διαβάστε ακόμη