Σύσταση αγοράς για τη ΔΕΗ με τιμή στόχο τα 22,60 ευρώ ανά μετοχή διατηρεί η Axia μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η επιχείρηση για το πρώτο τρίμηνο του 2025.

«Η ΔΕΗ ανακοίνωσε αδύναμα αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2025, επηρεασμένα από εποχικούς παράγοντες, με τα κέρδη να διαμορφώνονται κάτω από τις προσδοκίες μας», αναφέρει η Axia. Τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA το 1ο τρίμηνο του 25 ανήλθαν σε 0,45 δισ. ευρώ (-1% σε ετήσια βάση) και τα καθαρά κέρδη, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, σε 34 εκατ. ευρώ (-15% σε ετήσια βάση). Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση επανέλαβε την καθοδήγηση για 2 δισ. ευρώ προσαρμοσμένα EBITDA και για περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στη χρήση 2025, καθώς αναμένει ότι οι αρνητικές εποχικές τάσεις (αυτές που σχετίζονται με τους αιολικούς παράγοντες και τα έσοδα από τη διανομή) θα αντιστραφούν τα επόμενα τρίμηνα. Όπως σημειώνει η Axia, οι επενδύσεις κεφαλαίου διαμορφώθηκαν στα 500 εκατ. ευρώ για την περίοδο, με τον καθαρό δανεισμό να αυξάνεται κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2024 υποβοηθούμενος από τα θετικά κεφάλαια κίνησης, ενώ η καθοδήγηση είναι για επενδύσεις περίπου 3,5 δισ. ευρώ για το 2025. Τέλος, η διοίκηση θα προτείνει ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών έως 10% του συνόλου των μετοχών (συμπεριλαμβανομένων των μετοχών που ήδη κατέχει) με διάρκεια 2 ετών.

H Axia αναφέρει ότι συνολικά, ένα αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς για τη ΔΕΗ. Οι επιδόσεις επηρεάστηκαν από τη μείωση της παραγωγής από ΑΠΕ κατά περίπου 7% σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο, παρά την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ κατά 32% σε ετήσια βάση, ενώ η παραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 77% σε ετήσια βάση.  Το EBITDA για την περίοδο υποστηρίχθηκε από 91 εκατ. ευρώ από την αντιστροφή προβλέψεων. Η Axia τονίζει την επίπτωση στην κερδοφορία από τη χαμηλότερη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας (-26,7% ετήσια μείωση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας το 1ο τρίμηνο), ενός πολύ κερδοφόρου τομέα για τη ΔΕΗ. Οι υδροηλεκτρικές συνθήκες στην Ελλάδα παραμένουν δυσμενείς, αλλά από την άλλη πλευρά i) οι αιολικοί συντελεστές έχουν αυξηθεί από το τέλος του 1ου τριμήνου (ειδικά στη Ρουμανία), ενώ ii) αναμένονται τα τέλη χρήσης δικτύου που τελικά θα εφαρμοστούν, προσθέτοντας έτσι κερδοφορία στον τομέα της διανομής.

Η ΔΕΗ προβλέπει EBITDA 2 δισ. ευρώ για το έτος

Λόγω αυτών των βελτιώσεων, η διοίκηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί η πρόβλεψη για το έτος, ύψους 2 δισ. ευρώ προσαρμοσμένα EBITDA. Για το σκοπό αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις, η Axia καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το δ’ τρίμηνο θα είναι ένα ακόμη αχνό τρίμηνο από πλευράς κερδοφορίας, με τα EBITDA να ανακάμπτουν έντονα στο β’ εξάμηνο του 25.

Σημειώνεται ότι το 24ο οικονομικό έτος τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η εξαγορά 629MW ΑΠΕ στη Ρουμανία από τη Macquarie το Νοέμβριο του 2024 αναμένεται να προσθέσει περίπου 100 εκατ. ευρώ στα EBITDA του ομίλου, ενώ η χαμηλότερη λιγνιτική παραγωγή θα μειώσει τις απώλειες EBITDA από τον τομέα αυτό.

«Ενισχυτικό για την επενδυτική υπόθεση είναι και το σχόλιο της διοίκησης ότι παρά το αργό ξεκίνημα του έτους, οι επενδύσεις για το 2025 θα ανέλθουν σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ (αν και χαμηλότερες από τα 3,7 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά προβλεφθεί)», τονίζει η Axia.

Εστιάζοντας στα έσοδα, αυτά αυξήθηκαν κατά 27,3% σε ετήσια βάση σε 2,46 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών ενέργειας, της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και της ενοποίησης της εταιρείας λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών Κωτσόβολος.

Όσον αφορά το κόστος, τα έξοδα για το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 37% περίπου σε ετήσια βάση στα 308 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την απότομη αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου δεδομένης της υψηλότερης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφεται στην Ελλάδα, καθώς και το αυξημένο ισοζύγιο εξαγωγών – εισαγωγών της χώρας.

Τα έξοδα για τα υγρά καύσιμα αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση σε 126 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα για το CO2 αυξήθηκαν κατά 11% περίπου σε ετήσια βάση σε 214 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του κόστους CO2 οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή από θερμικές μονάδες, ενώ η λιγνιτική παραγωγή παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το 1ο τρίμηνο του 24ου τριμήνου.

Οι αγορές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 85% σε ετήσια βάση στα 647 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας (μέση ΔΑΜ για το τρίμηνο +68% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα και +81% σε ετήσια βάση στη Ρουμανία).

Το συνολικό κόστος προσωπικού το 1ο τρίμηνο του 25 ανήλθε σε 253 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 22% περίπου σε ετήσια βάση, αντανακλώντας επίσης την ενσωμάτωση της Κωτσόβολος.

Η ΔΕΗ κατέγραψε αναστροφή προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 91 εκατ. ευρώ έναντι 93 εκατ. ευρώ προβλέψεων το 1ο τρίμηνο του 24.

Το προσαρμοσμένο EBITDA στο τρίμηνο ανήλθε σε 453 εκατ. ευρώ ή 1% χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε επίπεδο τομέων, το EBITDA από την ολοκληρωμένη δραστηριότητα αντιστάθμισε εν μέρει τη μείωση της κερδοφορίας της διανομής (60 εκατ. ευρώ χαμηλότερα σε ετήσια βάση), μείωση που σχετίζεται με την καθυστέρηση στην εφαρμογή των νέων χρεώσεων χρήσης του δικτύου διανομής, καθώς και με την εποχική κερδοφορία της δραστηριότητας διανομής.

Παρ’ όλα αυτά, το EBITDA από την ολοκληρωμένη δραστηριότητα δέχθηκε πιέσεις λόγω της χαμηλότερης παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της χαμηλότερης παραγωγής από ΑΠΕ λόγω των αιολικών συνθηκών στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Οι αποσβέσεις ανήλθαν σε 273 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 26% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω των αυξημένων επενδύσεων, αλλά και της υψηλότερης αναπροσαρμογής της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων.

Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα διαμορφώθηκαν κατά 26% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι σε 112 εκατ. ευρώ λόγω των υψηλότερων δαπανών για τόκους (αυξημένα επίπεδα χρέους) καθώς και των χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εσόδων.

Τα δηλωθέντα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 47 εκατ. ευρώ έναντι 86 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2024, ενώ αν αφαιρεθούν τα δικαιώματα μειοψηφίας που ήταν 12 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 25 έναντι 46 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2024, τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 34 εκατ. ευρώ έναντι 40 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2024.

Οι κεφαλαιακές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 0,48 δισ. ευρώ, με το 89% να αντανακλά επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ, ευέλικτης παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Για το σύνολο του έτους, η διοίκηση αναμένει ότι οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός το 1ο τρίμηνο του 25 διαμορφώθηκε σε 5,2 δισ. ευρώ, σε παρόμοια επίπεδα με το τέλος του 2024 (5,1 δισ. ευρώ) και πάνω από 3,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 1ου τριμήνου του 24. Τα κεφάλαια κίνησης της περιόδου στήριξαν τα επίπεδα του καθαρού χρέους. Ο καθαρός δανεισμός προς EBITDA διαμορφώθηκε σε 2,9x στο τέλος του 1Q25 έναντι 2,8x στο τέλος του 2024, κάτω από το αυτοεπιβαλλόμενο ανώτατο όριο των 3,5x.

Όσον αφορά το δυναμικό ΑΠΕ, η ΔΕΗ ανέφερε ότι είχε εγκατεστημένα 6,2GW ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών) στο τέλος του 1ου τριμήνου του 25, με την κατασκευή περίπου 0,7GW ΑΠΕ να ολοκληρώνεται εντός του τριμήνου. Εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ ήταν 3,0GW σε σύγκριση με 1,5GW στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 24. Επιπλέον, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι περίπου 3,6GW βρίσκονται υπό κατασκευή ή σε στάδιο ετοιμότητας προς κατασκευή ή σε στάδιο υποβολής προσφορών.

Η ΔΕΗ θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή (εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών) στην προσεχή γενική συνέλευση στις 25 Ιουνίου. Η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος έχει οριστεί για τις 21 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη