Την υψηλή αξία και την ανθεκτικότητα του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μοντέλου της ΔΕΗ το οποίο λειτουργεί ως «ασπίδα» στις διακυμάνσεις της αγοράς ηλεκτρισμού και εξασφαλίζει υψηλή και βιώσιμη κερδοφορία ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες, περιέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης κατά την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου του έτους. Ο ίδιος τόνισε ότι οι επενδύσεις της Επιχείρησης θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. φέτος, με κεντρικούς άξονες την διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ -που συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς με το βλέμμα στον στόχο για 12 περίπου GW εγκατεστημένης ισχύος το 2027-, τον «εμπλουτισμό» του πράσινου χαρτοφυλακίου με ευέλικτες μονάδες (μπαταρίες, μονάδα ΣΗΘΥΑ στην Καρδιά, νέα μονάδα φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη) για τη βέλτιστη διαχείριση της στοχαστικότητας των ΑΠΕ και την περαιτέρω αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του Δικτύου Διανομής.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ προέβλεψε βελτίωση των επιδόσεων της ΔΕΗ τα επόμενα τρίμηνα -με δεδομένο ότι τα μεγέθη της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2025 επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από εποχικούς παράγοντες που έχουν ήδη αρχίσει να αναστρέφονται- και επιβεβαίωσε τον στόχο για λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) της τάξης των 2 δισ. ευρώ φέτος και καθαρά κέρδη άνω των 400 εκατ. ευρώ, μεγέθη που ανοίγουν τον δρόμο για αύξηση του μερίσματος για τη φετινή χρήση σε 0,60 ευρώ/μετοχή (έναντι 0,40 ευρώ/μετοχή για τη χρήση του 2024). Ο κ. Στάσσης προανήγγειλε επίσης ότι θα προτείνει στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Επιχείρησης την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών -με τους ίδιους όρους-, με στόχο τη συγκέντρωση έως και του 10% του μετοχικού κεφαλαίου, αξιοποιώντας την ελκυστική αποτίμηση της μετοχής. Τόνισε μάλιστα ότι πρόκειται για «την καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει σήμερα η εταιρεία».
Γιατί η ΔΕΗ «ποντάρει» στην ευελιξία
Κατά την παρουσίασή του, ο κ. Στάσσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παράλληλη ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ και της ευέλικτης ηλεκτροπαραγωγής που αντισταθμίζει τους κινδύνους από τις περικοπές ΑΠΕ και τις μηδενικές/αρνητικές χονδρεμπορικές τιμές, φαινόμενα που θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε ειδική μνεία στην έναρξη κατασκευής των δύο μεγάλων έργων μπαταριών διάρκειας 2 ωρών «Μελίτη 1» και «Πτολεμαίδα 4», συνολικής ισχύος 98 MW που έχουν «κλειδώσει» λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός του έτους. Την ίδια στιγμή, προχωρά και το «Αμύνταιο ΙΙ», ισχύος 50 MW και διάρκειας τεσσάρων ωρών. Και τα τρία αυτά έργα βρίσκονται κοντά στα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που αναπτύσσει η ΔΕΗ στα πρώην λιγνιτικά της πεδία στη Δυτική Μακεδονία και προορίζονται για να υποστηρίξουν την παραγωγή τους αποθηκεύοντας την υπερβάλλουσα ενέργεια, λειτουργώντας παράλληλα ως εργαλείο διαχείρισης της μεταβλητότητας των τιμών αλλά και ως μέσο ενίσχυσης της ευστάθειας και της ανθεκτικότητας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας συνολικά. Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ευελιξίας εξάλλου κινείται και ένα ακόμα έργο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται πρόσφατα και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2026. Ο λόγος για την μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στον πρώην λιγνιτικό σταθμό της Καρδιάς, project ύψους 80 εκατ. ευρώ, με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών τηλεθέρμανσης της περιοχής.
«Σε ένα σύστημα με υψηλούς ρυθμούς διείσδυσης ΑΠΕ, οι επενδύσεις στην ευελιξία, σε μπαταρίες και σε έργα αντλησιοταμίευσης βρίσκονται στην καρδιά της στρατηγικής μας ως καθετοποιημένου ομίλου», τόνισε ο κ. Στάσσης, εξηγώντας ότι ακριβώς αυτή η στρατηγική θωρακίζει την Επιχείρηση έναντι των παρενεργειών από τις αυξανόμενες περικοπές πράσινης παραγωγής και τη μείωση των αποδόσεων των έργων ΑΠΕ.
Η αύξηση της πράσινης «δύναμης πυρός» και οι επενδύσεις στη διανομή
Όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης υπογράμμισε ότι η εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε κατά 1,5 GW σε ετήσια βάση μέσω οργανικής ανάπτυξης αλλά και εξαγορών και έφτασε στα 6,2 GW με προσθήκη νέας πράσινης «δύναμης πυρός» τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία που είναι οι βασικές αγορές, στις οποίες έχουν έρθει να προστεθούν η Ιταλία και πιο πρόσφατα η Βουλγαρία.
Εάν στα 6,2 GW των έργων ΑΠΕ σε λειτουργία έρθουν να προστεθούν τα έργα 1,5 GW που βρίσκονται υπό κατασκευή, η ΔΕΗ φτάνει στο 65% του στόχου πράσινης ισχύος που έχει θέσει για το 2027 (11,8 GW). Εάν συνυπολογιστούν και τα έργα 2,1 GW που είναι είτε έτοιμα προς κατασκευή (Ready to Build) είτε σε φάση διενέργειας των διαγωνιστικών διαδικασιών, τότε σωρεύεται μια ισχύς που αγγίζει τα 10 GW και το 85% του στόχου του 2027. Το «τελευταίο μίλι» αφορά σε έργα 1,9 GW που είναι σε φάση ωρίμανσης της αδειοδότησης και πλησιάζουν το RTB. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους υλοποιήθηκε το 67% ενός mega φωτοβολταϊκού στην Πτολεμαϊδα, συνολικής ισχύος 550 MW και ολοκληρώθηκαν δύο ακόμα φωτοβολταϊκοί σταθμοί στην ίδια περιοχή, ισχύος 171 MW και 80 MW αντίστοιχα. Ολοκληρώθηκε επίσης το 34% του cluster φωτοβολταϊκών στην Κεντρική και Νότια Ιταλία, συνολικής ισχύος 93 MW. Υπό κατασκευή τελούν δύο από τα τρία σκέλη του μεγάλου φωτοβολταϊκού στη Μεγαλόπολη, συνολικής ισχύος 490 MW, με το τρίτο να ξεκινά εντός του 2026. Στον τομέα διανομής, οι επενδύσεις έφτασαν τα 280 εκατ. ευρώ – αυξημένες κατά 24% – με τη διείσδυση των έξυπνων μετρητών να φτάνει στο 14% στην Ελλάδα και στο 57% στη Ρουμανία.
Τα σχέδια για τις τηλεπικοινωνίες
Αναφορικά με τον σχεδιασμό για τις τηλεπικοινωνίες, ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΗ δεν προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στην κινητή τηλεφωνία και ότι αιχμή του δόρατος παραμένει η ανάπτυξη του δικτύου Fiber to the Home, με τις οπτικές ίνες να έχουν φτάσει ήδη σε 948.000 νοικοκυριά/επιχειρήσεις έως το τέλος Μαρτίου 2025, αριθμός πενταπλάσιος σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Στόχος είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 1,5 εκατ. τελικούς καταναλωτές έως το τέλος του έτους. Οι σχετικές υπηρεσίες, τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και λιανικής, θα ξεκινήσουν να διατίθενται τους επόμενους μήνες, με προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα και τη διασφάλιση θετικών περιθωρίων κέρδους.
Υγιής ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού
Απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, ο κ. Στάσσης είπε ότι δεν ενδιαφέρεται για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της γαλλικής Total Eren στην Ελλάδα που φέρεται να έχει βγει προς πώληση. Ερωτηθείς για τα επίπεδα ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, τα χαρακτήρισε υγιή, προσθέτοντας ότι η αγορά ωριμάζει, κάτι που αποτυπώνεται και στη στροφή των καταναλωτών προς τα προϊόντα σταθερής τιμολόγησης, και ότι η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η πρόβλεψή του ότι η αγορά θα συγκεντρωθεί περαιτέρω (διατύπωση που θα μπορούσε να φωτογραφίζει νέα deals στους παρόχους) «πράγμα που είναι καλό», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Καμία επίπτωση από τους δασμούς Τραμπ
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπογράμμισε τέλος ότι η ΔΕΗ δεν επηρεάζεται καθόλου από τους δασμούς που έχει επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση, καθώς το αναπτυξιακό της πλάνο εστιάζει στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και έχει μηδενική έκθεση στην αγορά των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης ότι η ΔΕΗ έχει συνάψει πληθώρα συμβάσεων για μηχανολογικό εξοπλισμό πριν την θέση σε ισχύ των δασμών και στην παρούσα φάση μετακινείται σε προμηθευτές εκτός ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμη