Στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του εισέρχεται το εμβληματικό έργο αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ στο πρώην λιγνιτωρυχείο Καρδιάς του Δήμου Κοζάνης, καθώς εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί του όροι με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 148 MW, το έργο εντάσσεται στις υποδομές στρατηγικής σημασίας για την αποθήκευση καθαρής ενέργειας, ευθυγραμμισμένο πλήρως με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Δυτικής Μακεδονίας και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Ο Όμιλος ΔΕΗ επενδύει αποφασιστικά στην τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης, επιταχύνοντας τη μετατροπή των παλαιών λιγνιτωρυχείων σε «μπαταρίες νερού» μεγάλης κλίμακας, που θα αποτελέσουν κεντρικό πυλώνα της νέας εποχής για το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Όπως είχε αναφέρει ρεπορτάζ του energygame.gr, αρχές του 2027 αναμένεται να ξεκινήσει η φάση της κατασκευής του έργου αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά με την εκκίνηση των τεχνικών εργασιών. Μέσα στη χρονιά θα οριστικοποιηθεί η τεχνολογική επιλογή, ενώ θα ακολουθήσει ένας χρόνος optimization, ώστε το έργο να ξεκινήσει στις αρχές του 2027», επισημαίνει πρόσωπο με γνώση του σχεδιασμού.

Η μονάδα θα υλοποιηθεί πίσω από τον παλιό σταθμό της Καρδιάς, στο σημείο των πύργων ψύξης. Βασικός στόχος είναι να τρέξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι αδειοδοτικές διαδικασίες και να ξεπεραστούν αδειοδοτικά κωλύματα. Η συνολική μικτή χωρητικότητα των δύο ταμιευτήρων ανέρχεται σε 12,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, κατατάσσοντας το έργο στην υψηλότερη υποκατηγορία Α1 της 10ης Ομάδας ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Ο Άνω Ταμιευτήρας διαθέτει ωφέλιμη χωρητικότητα 4,7 εκατ. m³ και βρίσκεται σε υψόμετρο έως +645,00 μ., ενώ ο Κάτω Ταμιευτήρας διαθέτει μικτή χωρητικότητα 7,9 εκατ. m³, σε στάθμες μεταξύ +536,00 και +542,50 μ. Η μέγιστη ισχύς παραγωγής φτάνει τα 148 MW, με συνεχή λειτουργία στις 130 MW για διάστημα 8 ωρών.

Η αξιοποίηση της υψομετρικής διαφοράς μεταξύ των πρώην λιγνιτωρυχείων και των τεχνητών λιμνών που διαμορφώθηκαν μετά την ολοκλήρωση της εξορυκτικής δραστηριότητας – η βάση, δηλαδή, για την εγκατάσταση σύγχρονων αντλησιοταμιευτικών μονάδων – αποτελεί μια διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη και απαιτητική. Η ορθή χωροθέτηση των ταμιευτήρων, η πλήρης τεκμηρίωση της ποιότητας των υδάτων ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των αντλητικών συστημάτων, αλλά και η αντιμετώπιση των γεωμορφολογικών προκλήσεων στα εξαντλημένα πεδία, απαίτησαν πολυετή τεχνική και περιβαλλοντική προετοιμασία.

Η υλοποίηση του έργου στην Καρδιά αποτελεί την αιχμή ενός ευρύτερου σχεδίου της ΔΕΗ για την ανάπτυξη υποδομών αντλησιοταμίευσης στην ελληνική επικράτεια. Ήδη, η εταιρεία βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης για τρία ακόμη έργα, με στόχο την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους μέχρι το τέλος του 2025. Πρόκειται για μονάδες στις περιοχές Μεγαλόπολης, Σφηκιάς και Νοτίου Πεδίου, για τις οποίες έχουν εκδοθεί σχετικές άδειες παραγωγής από τη ΡΑΑΕΥ.

Το έργο στο πρώην λιγνιτωρυχείο Μεγαλόπολης, στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, αφορά σύστημα αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 183 MW και απορρόφησης 181 MW. Η ΔΕΗ έχει ήδη εξασφαλίσει την άδεια παραγωγής από τη ΡΑΑΕΥ (Απόφαση 1234/2023, ΑΔ-05319) και βρίσκεται σε διαδικασία ωρίμανσης για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και σύνταξης των τευχών διαγωνισμού.

Αντίστοιχα, στην περιοχή της Σφηκιάς του Δήμου Βέροιας, προωθείται το μεγαλύτερο έργο του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου. Το έργο αφορά μονάδα αντλησιοταμίευσης με μέγιστη ισχύ έγχυσης 475 MW και απορρόφησης 448 MW και έχει λάβει άδεια παραγωγής από τη ΡΑΑΕΥ (Απόφαση 1236/2023, ΑΔ-05321). Η ανάπτυξή του εξελίσσεται με βάση διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση των απαιτούμενων μελετών, με χρονικό ορίζοντα ωρίμανσης επίσης το 2025.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επένδυση στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία υποκαθιστά – για τεχνοοικονομικούς λόγους – το αρχικά προγραμματισμένο έργο στη Μαυροπηγή. Το νέο σχέδιο προβλέπει μονάδα με ισχύ έγχυσης 238 MW και απορρόφησης 231 MW. Έχει αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΑΕΥ (Απόφαση 1237/2023, ΑΔ-05322), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία του σχετικού διαγωνισμού για την επιλογή μελετητή που θα αναλάβει τη μελέτη βιωσιμότητας και την τεκμηρίωση του έργου.

Η τεχνική και θεσμική ωρίμανση των έργων εντάσσεται σε ένα συνεκτικό και στοχευμένο πλάνο, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2025 για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης. Οι νέες μονάδες έχουν σχεδιαστεί να αξιοποιούν πλήρως τη γεωμορφολογία πρώην λιγνιτωρυχείων και υφιστάμενων υδροηλεκτρικών υποδομών, εξασφαλίζοντας μεγάλη διάρκεια αποθήκευσης και δυνατότητες ευέλικτης συμμετοχής στις αγορές ενέργειας.

Παράλληλα, η ΔΕΗ εξετάζει την προσθήκη τεχνολογιών άντλησης και αποθήκευσης στους υφιστάμενους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Πουρναρίου και Καστρακίου, διευρύνοντας έτσι το πεδίο των υβριδικών λύσεων που θα συνδυάζουν παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Το σχέδιο της ΔΕΗ για την αντλησιοταμίευση δεν περιορίζεται στην ενίσχυση της ευστάθειας του συστήματος. Συνδέεται άρρηκτα με τον αναπτυξιακό επαναπροσδιορισμό περιοχών που επλήγησαν από την απολιγνιτοποίηση, καθώς τα ανενεργά ορυχεία μετατρέπονται πλέον σε πυρήνες ενεργειακής καινοτομίας. Με έργα συνολικής ισχύος άνω του 1 GW σε διάφορα στάδια ωρίμανσης, ο Όμιλος επανατοποθετείται στον ενεργειακό χάρτη όχι μόνο ως παραγωγός, αλλά και ως πάροχος κρίσιμων υποδομών αποθήκευσης, που θα επιτρέψουν την ομαλή διείσδυση των ΑΠΕ και τη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Διαβάστε ακόμη