Επανέρχεται η ΕΒΙΚΕΝ στο θέμα των συστηματικών υπερδηλώσεων φορτίων στην Αγορά Εξισορρόπησης -που «φουσκώνουν» το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος. Σε συνέχεια μελέτης που εκπόνησε η Grant Thornton για λογαριασμό της (η οποία είχε εντοπίσει κατά την περίοδο Ιουνίου-Νοεμβρίου 2024 συστηματικές πρακτικές από ορισμένους συμμετέχοντες που δήλωναν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζονται οι πελάτες τους) και μετά την παρουσίαση των βασικών συμπερασμάτων της εν λόγω μελέτης στα αρμόδια στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ο σύνδεσμος που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες ζητά από τη ΡΑΑΕΥ να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και να διεξάγει έρευνα ανά συμμετέχοντα στην αγορά.
Αναφερόμενη στη συνάντηση που έγινε με τον Ρυθμιστή (στις 15 Απριλίου) για το θέμα, η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι αν και η ΡΑΕΕΥ χρησιμοποίησε διαφορετική μεθοδολογία σε σχέση με αυτήν που χρησιμοποίησε η Grant Thornton, καταλήγουν σε παρεμφερή συμπεράσματα. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «Διαπιστώνουμε σε κάποιους μήνες μια μικρή διαφορά μεταξύ των υπολογισμών της Grant Thorton, που βασίστηκε στα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, με τους δικούς σας υπολογισμούς, που βασίστηκαν τόσο στα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας όσο και στα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Σε κάθε περίπτωση και οι δικοί σας υπολογισμοί για την επίμαχη περίοδο Ιουνίου- Νοεμβρίου 2024 καταλήγουν σε σημαντικές θετικές καθαρές αποκλίσεις στο επίπεδο των 80-238 GWh/μήνα».
Η ΕΒΙΚΕΝ τονίζει επίσης ότι «Μια προσεκτική μελέτη των εβδομαδιαίων στοιχείων που δημοσιεύει ο ΑΔΜΗΕ δείχνει ότι ανάλογα το μήνα αλλάζει η στρατηγική της δήλωσης του φορτίου μέσα στην ημέρα. Το μέγεθος των αποκλίσεων μέσα στην ημέρα σίγουρα δεν ακολουθεί την καμπύλη φορτίου».
Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη της Grant Thornton είχε επικεντρωθεί στη διαμόρφωση του «Λογαριασμού Προσαυξήσεων 3» (ΛΠ 3), μια από τις παραμέτρους που διαμορφώνουν το τελικό χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρισμού που ενσωματώνει μεταξύ άλλων χρεώσεις που αφορούν στη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης και στις απώλειες του Συστήματος Μεταφοράς. Και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η θετική απόκλιση ως προς τις δηλώσεις φορτίου ορισμένων προμηθευτών σε σχέση με τη πραγματική ζήτηση είχε οδηγήσει στην επιβάρυνση του ΛΠ 3 για το 2024 στα 394,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι 299,9 εκατ. ευρώ το 2023. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 32% που δεν μπορεί να ερμηνευθεί από την αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρισμό η οποία κατά την ίδια περίοδο ήταν μόλις 3,3%.
Καταληκτικά, η ΕΒΙΚΕΝ συμπεραίνει ότι απαιτείται έρευνα σε βάθος ανά συμμετέχοντα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει στρατηγική προσφορών συγκεκριμένων προμηθευτών στις δηλώσεις φορτίου. Ζητά επίσης άμεση επανεξέταση των χρεώσεων μη συμμόρφωσης ώστε να αποθαρρύνονται τέτοιες πρακτικές, οι οποίες στο τέλος της ημέρας κλονίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών αναφορικά με προσπάθεια ενδεχόμενης χειραγώγησης της αγοράς.
Διαβάστε ακόμη