Τα έργα CCS βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος της χώρας μας, με το ρυθμιστικό πλαίσιο να αναμένεται να συμπληρώσει ένα απαραίτητο κομμάτι του παζλ. Η έρευνα σε νέες περιοχές όπου δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αποθήκευση CO2 αποτελεί ένα στοίχημα. Όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να είναι κάποιοι σχηματισμοί της Μεσοελληνικής αύλακας που βρίσκεται στην Κεντρική Ελλάδα, με το βόρεια τμήμα της να συνεχίζει πέραν των συνόρων Ελλάδας- Αλβανίας μέσα στη γείτονα χώρα. Αυτή η περιοχή μελετάται, με σκοπό να εξακριβωθεί εάν ικανοποιούνται οι απαιτούμενες συνθήκες που θα καθιστούν εφικτή την υπόγεια γεωλογική αποθήκευση σε συγκεκριμένες θέσεις και σχηματισμούς.
Την ίδια ώρα, όμως, φαίνεται πως εταιρείες του εξωτερικού παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα του CCS στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι της κροατικής εταιρείας INA, που βρέθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του 9ου Balkans Energy, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους. Η εταιρεία που στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί για τις έρευνες υδρογονανθράκων, πλέον επενδύει στην «πράσινη» μετάβαση. Πρόσφατα, μάλιστα, έλαβε επιχορήγηση 15 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση της Κροατίας για την παραγωγή και διανομή υδρογόνου για τις μεταφορές. Διαθέτει ένα δίκτυο με πάνω από 400 σταθμούς βενζίνης και ανήκει στους παλιότερους κατασκευαστές λιπαντικών.
Κατά τη διάρκεια του 9ου Balkans Energy, έγινε αναφορά στην ανάγκη ανάπτυξης ενός συντονισμένου πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και τη διασυνοριακή χωρητικότητα μεταφοράς C02 και για το πώς μπορούν οι μεμονωμένες χώρες να μεγιστοποιήσουν την αποδοτικότητα και τη χρήση των διασυνδέσεών τους. Η συζήτηση εστίασε στο γεγονός ότι η ενίσχυση της ενεργειακής διασυνδεσιμότητας δεν είναι μόνο το κλειδί για τη διασφάλιση μιας σταθερής και ανθεκτικής παροχής ενέργειας στα Βαλκάνια, αλλά και για την επιτάχυνση της μετάβασης και της ενσωμάτωσης της περιοχής στην καθαρή ενέργεια.
Διαβάστε ακόμη