Επενδυτικό ενδιαφέρον για την παραγωγή bioLNG εκφράζεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η μετατροπή υφιστάμενων υποδομών παραγωγής βιοαερίου. Το επενδυτικό ενδιαφέρον συνδέεται με την πρόθεση συγκεκριμένων εταιρειών να εξάγουν το bioLNG σε χώρες ακόμα και σε μεγάλη απόσταση από την Ελλάδα. Αυτά τα σχέδια στηρίζονται και στο γεγονός πως υπάρχουν εταιρείες στη χώρα μας που διαθέτουν μέρος του χαρτοφυλακίου τους στο εξωτερικό.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energygame.gr, μια από αυτές τις εταιρείες είναι η Molgas. Πριν μερικούς μήνες, άνοιγμα στην ελληνική αγορά είχε κάνει η Heygaz Biomethane S.L., μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία στον τομέα της παραγωγής βιομεθανίου. Η εταιρεία ιδρύθηκε ως αποτέλεσμα της στρατηγικής απόφασης του Ομίλου Molgas να διαχωρίσει τις δραστηριότητες παραγωγής βιομεθανίου από την εμπορία LNG και bioLNG. Με λίγα λόγια, η Heygaz αποκτά το ρόλο του παραγωγού, ενώ η Molgas της προμήθειας. Το bioLNG, δηλαδή το ανανεώσιμο LNG εκτιμάται ότι θα είναι ακόμα πιο αποδοτικό στον τομέα της ναυτιλίας, ελλείψει άλλων εναλλακτικών. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά όπως η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου στην χώρα, αρκετές εταιρείες βλέπουν σημαντικές προοπτικές στον τομέα του βιομεθανίου στην Ελλάδα.

Η ύπαρξη ρυθμιστικού πλαισίου

Βασική πτυχή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ είναι η επιδότηση υφιστάμενων υποδομών βιοαερίου για την μετατροπή τους σε μονάδες βιομεθανίου. Από την άλλη, στο αρχικό σχέδιο δεν περιλαμβανόταν ένα αίτημα της αγοράς που ήταν η πρόβλεψη για τη λειτουργία υβριδικών μονάδων βιομεθανίου. Οι συγκεκριμένες μονάδες θα μπορούν να λειτουργούν όλη την ημέρα για να παράγουν βιομεθάνιο, για παράδειγμα για 12 ώρες, γιατί θα υπάρχει ζήτηση και η απορρόφηση θα είναι συνεχής και τις βραδινές ώρες να λειτουργούν ως μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτιμάται πως όταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη αλλαγή.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η δυνατότητα έγχυσης του βιομεθανίου στο δίκτυο φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται πως από τη μετατροπή περίπου 40 μονάδων βιοαερίου θα υπάρξουν επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως θα προβλέπεται εν ευθέτω χρόνω η δυνατότητα λειτουργικής ενίσχυσης για τις μονάδες βιομεθανίου. Παράλληλα, όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, πηγές της αγοράς ζητούν κίνητρα με σκοπό να στηριχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα για την τροφοδοσία των μονάδων, καθώς και να υπάρξει συσχέτιση όλων των αγροτικών επιδοτήσεων με την ορθή διαχείριση των αποβλήτων, κάτι που στην υπόλοιπη Ευρώπη γίνεται. Σήμερα λειτουργούν 80 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με βιοαέριο με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 119,5 MWe και ενέργεια καυσίμου 1,4 TWh/χρόνο περίπου. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, η συνολική παραγωγή βιομεθανίου αναμένεται να ανέλθει στις 2,1 TWh το 2030.

Διαβάστε ακόμη