Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ που αφορούν τόσο το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό, θωρακίζοντας με αυτό τον τρόπο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και συμβάλλοντας στην ενεργειακή μετάβαση. Άλλωστε, με τον έναν ή άλλον τρόπο το ζήτημα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων τίθενται επί τάπητος και με αφορμή το πρόσφατο μπλακάουτ στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Πριν από περίπου έναν χρόνο συστάθηκε η κοινοπραξία «Σαουδοαραβική ελληνική ηλεκτρική διασύνδεση Α.Ε.» με σκοπό την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, από τον ΑΔΜΗΕ και την National Grid που κατέχουν μερίδιο 50% έκαστος. Επίσης, πέρσι η κοινοπραξία προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση των σχετικών μελετών εμπορικής βιωσιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μέσω καλωδίου HVDC, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2024 και υπογράφτηκε η σύμβαση με τον Ανάδοχο. Οι μελέτες είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2025, όπως αναφέρει η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στα Οικονομικά Αποτελέσματα για το 2024.

Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ ωριμάζει τη νέα διασύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας μαζί με τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της γειτονικής χώρας. Τον Μάρτιο του 2024 συστάθηκε από κοινού ειδική ομάδα εργασίας με εκπροσώπους των δύο διαχειριστών, με στόχο την παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης της νέας διασύνδεσης από τις δύο πλευρές και τη διερεύνηση της περαιτέρω συμβολής του έργου στους στόχους για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη. Επίσης, σχεδιάζεται η κατασκευή νέας διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τέλος ο ΑΔΜΗΕ προωθεί την αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι διασυνδέσεις που αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ στο Ιόνιο

Μέσα στο έτος αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των Διασυνδέσεων Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας. Πέρσι, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το έργο της αναβάθμισης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Κεφαλονιάς – Ζακύνθου και Λευκάδας – Κεφαλονιάς, συνολικού κόστους 99,8 εκατ. ευρώ και υπεγράφη η σύμβαση με ανάδοχο την εταιρεία FULGOR Μ.Α.Ε. – Ελληνική Βιομηχανία Καλωδίων. Το συνολικό μήκος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κεφαλονιάς – Ζακύνθου θα ανέλθει σε 20,4 χλμ. και της Λευκάδας – Ζακύνθου σε 14,8 χλμ.

Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής και Κορίνθου – Κω

Ακόμα ένα έργο που πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2025 είναι το πολυσυζητημένο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, με το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών να έχουν προχωρήσει και να έχει ολοκληρωθεί το χερσαίο καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης, σε Αττική και Κρήτη. Είχε προηγηθεί η πόντιση του συνόλου των υποβρυχίων ηλεκτρικών (500kV) και οπτικών καλωδίων. Όσον αφορά στους σταθμούς μετατροπής, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συνόλου του εξοπλισμού και βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση οι προκαταρκτικές δοκιμές του (pre-commissioning) και οι δοκιμές λειτουργίας των υποσυστημάτων (sub-system testing), όπως αναφέρει η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στα Οικονομικά Αποτελέσματα για το 2024. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και η δοκιμαστική ηλέκτριση του ζυγού των 150kV του νέου GIS υποσταθμού στην Δαμάστα Κρήτης. Σε σχέση με τους σταθμούς Ηλεκτροδίου έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των κτιρίων. Στην Σταχτορρόη έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του Η/Μ εξοπλισμού και βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος (pre-commissioning) του εξοπλισμού. Τέλος, είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση η εγκατάσταση του εξοπλισμού στην Κορακιά.

Μέχρι τις 30 Μαΐου παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τον διαγωνισμό που αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση καλωδιακών συστημάτων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC), καθώς και δύο Σταθμών Μετατροπής, που θα κατασκευαστούν στα δύο άκρα της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Τον Νοέμβριο 2024 ξεκίνησε η προκήρυξη για τον διαγωνισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου – Κω και έκτοτε έχουν δοθεί παρατάσεις. Η διάρκεια της κατασκευαστικής φάσης έχει οριστεί σε 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Διαβάστε ακόμη