Η Ελλάδα και η Ρουμανία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των πιο ελκυστικών αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη (και όχι μόνο) για «πράσινα» deals, σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Enerdatics για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο των ΑΠΕ διεθνώς το 2024, η αξία των οποίων έφτασε τα 117 δισ. δολάρια. Η εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar, ένα deal συνολικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ, από τα μεγαλύτερα που πραγματοποιήθηκαν στον ευρωπαϊκό κλάδο ΑΠΕ το 2024 καθώς και η εξαγορά της Evryo Group (και του χαρτοφυλακίου πράσινων έργων, κυρίως αιολικών πάρκων σε λειτουργία και υπό κατασκευή ισχύος 629 ΜW που διέθετε) από τη ΔΕΗ ήταν οι δυο συμφωνίες –«ορόσημο» για Ελλάδα και Ρουμανία.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, «ΔΕΗ και Masdar πρωταγωνίστησαν στις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποκτώντας το πλεονέκτημα του «πρώτου παίκτη» (early mover advantage) με την απόκτηση μεγάλων χαρτοφυλακίων που προσεγγίζουν ή υπερβαίνουν το 1 GW σε ισχύ. Η δραστηριότητα των δυο εταιρειών ενίσχυσε την  επενδυτική εμπιστοσύνη και ανοίγει τον δρόμο για άλλα, ενδεχομένως και ακόμα μεγαλύτερα θεσμικά χαρτοφυλάκια να αξιοποιήσουν τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί εντός του τρέχοντος έτους». Στο πλαίσιο αυτό, η Enerdatics προβλέπει ενίσχυση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για Ελλάδα και Ρουμανία, με «καύσιμο» την αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρισμό, τις ευνοϊκές πολιτικές που ακολουθούν οι δυο κυβερνήσεις και την ωρίμανση της αγοράς μακροπρόθεσμων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρισμού PPA.  «Οι δυο αυτές χώρες δίνουν στους ενδιαφερόμενους αγοραστές την ευκαιρία να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, παρακάμπτοντας τον ανταγωνισμό στις εδραιωμένες αγορές».

Στη Ρουμανία, κατά την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία  για συμβόλαια επί διαφοράς (CfDs) για κατανομή έργων ισχύος 1,5 GW, οι ταρίφες διαμορφώθηκαν στα 78-82 ευρώ/MWh,  σε επίπεδα 40% υψηλότερα σε σχέση με την ώριμη αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. Αντίστοιχα, η υψηλή ζήτηση για ενέργεια της Ελλάδας και οι ταρίφες άνω των 100 ευρώ/MWh (σ.σ. που αφορούν πάντως σε παλιότερα έργα, καθώς η τελευταία δημοπρασία για κατακύρωση εγγυημένων τιμών διενεργήθηκε στο τέλος του 2022 καθώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έριξε «τίτλους τέλους» στις επιδοτούμενες ταρίφες) έδωσε ώθηση σε «ανανεώσιμα deals» ύψους άνω των 3 δισ. δολαρίων, με τη μερίδα του λέοντος του ποσού αυτού να αφορά στο deal ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Masdar.

Σύμφωνα πάντα με την Enerdatics, ο πυρετός των συμφωνιών στον κλάδο των ΑΠΕ στην Ευρώπη (που «γέννησε» deals ύψους άνω των 40 δισ. δολαρίων το 2024) θα συνεχιστεί και φέτος, χάρη στην διαφαινόμενη περαιτέρω μείωση του κόστους του χρήματος και τις προωθούμενες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τις αδειοδοτικές  διαδικασίες και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Το βασικό επιτόκιο του ευρώ (που βρίσκεται σήμερα στο 2,5% μετά από έξι μειώσεις) αναμένεται να υποχωρήσει στο 2% έως το τέλος του έτους, διευκολύνοντας την χρηματοδότηση και ξεκλειδώνοντας κεφάλαια για εξαγορές. Εισηγμένες εταιρείες (όπως η ισπανική Iberdrola που πρωταγωνίστησε σε ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά deals του 2024, την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας διανομής ηλεκτρισμού Electricity North West έναντι 5 δισ. ευρώ) αλλά και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (όπως η αμερικανική KKR που εξαγόρασε την γερμανική Encavis έναντι 2,8 δισ. ευρώ) θα αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε φθηνή ρευστότητα για να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Την ίδια στιγμή, οι ρυθμιστικές αλλαγές και τα επενδυτικά προγράμματα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που προωθούνται για την επέκταση και αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρισμού στην Ευρώπη αναμένεται να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των developers και να εντείνουν τη ζήτηση για «δεξαμενές» μεγάλων έργων, σε κλίμακα Γιγαβάτ. Αναμένεται επίσης να αυξηθεί η διάθεση για υψηλότερου ρίσκου έργα που βρίσκονται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

Σε κάθε περίπτωση, Ελλάδα και Ρουμανία κατατάσσονται μεταξύ των αγορών με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ διεθνώς, μαζί με την Ινδία, την Αυστραλία, την Ιταλία και την Χιλή.

Διαβάστε ακόμη