Στο Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC24) που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ στις 26-28 Νοεμβρίου συμμετείχε η ΕΔΕΥΕΠ, έχοντας λάβει πρόσκληση από την πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα και τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών της χώρας. Στο συνέδριο, η ΕΔΕΥΕΠ εκπροσωπήθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Αριστοφάνη Στεφάτο, την υπεύθυνη του Προγράμματος Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας, Φλώρα Καραθανάση, και τον συντονιστή Εκστρατείας Έρευνας Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας, Αλέξανδρο Τσαρούχη.

Η τριήμερη εκδήλωση περιλάμβανε εμπεριστατωμένες συνεδρίες για την ολλανδική προσέγγιση στην υλοποίηση έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, στις θεματικές που συζητήθηκαν ήταν το νομοθετικό πλαίσιο και οι βέλτιστες διαδικασίες διαγωνισμών, η οικολογία και η ανταλλαγή δεδομένων, καθώς και το μέλλον της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Σε επαφές με επενδυτές και εμπειρογνώμονες η ΕΔΕΥΕΠ για τα υπεράκτια αιολικά

Η ΕΔΕΥΕΠ, με ανάρτησή της στο LinkedIn, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η ομάδα της είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια σειρά από εποικοδομητικές συναντήσεις με συναδέλφους του κλάδου, ενόψει της έναρξης υλοποίησης του ελληνικού Εθνικού Προγράμματος για την Ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Η ΕΔΕΥΕΠ το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε επαφές με γνώστες του κλάδου της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, αλλά και πιθανούς επενδυτές.

Αυτό έγινε πρόσφατα φανερό και στην COP29, τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα. Ειδικότερα, ξένοι επενδυτικοί όμιλοι εξέφρασαν το ισχυρό ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΔΕΥΕΠ, στο πλαίσιο της COP29 που διεξήχθη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου.

Ως προς το σημείο που βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα για υπεράκτια αιολικά, αυτήν την περίοδο αναμένεται η καμπάνια ενημέρωσης και η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που αποτελούν μέρος της συνολικότερης προσπάθειας να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης το φιλόδοξο πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς στις αρχές του 2025 αναμένεται να συσταθεί και το όχημα ειδικού σκοπού SPV. Ως προς την ΚΥΑ, η έκδοσή της πρόκειται να συμβεί πρίν το τέλος του 2024. Επίσης, η ΕΔΕΥΕΠ έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διενέργεια αναλυτικής μελέτης για τον εντοπισμό των λιμανιών που, με τις απαραίτητες βελτιώσεις και χρηματοδοτήσεις, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Τέλος, στις αρχές Δεκεμβρίου η ΕΔΕΥΕΠ προγραμματίζει τη διοργάνωση ενός workshop με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Σε αυτήν τη συνάντηση θα παρουσιαστεί το σχέδιο για το SPV. Στο workshop θα συμμετάσχουν 10 έως 20 επενδυτές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Οι επενδυτές αυτοί, στη συνέχεια, θα σχηματίσουν κοινοπραξίες, προκειμένου να διεκδικήσουν συμμετοχή στα υπεράκτια αιολικά έργα. Στόχος, επίσης, του workshop είναι η καταγραφή παρατηρήσεων και προτάσεων από τους συμμετέχοντες, ώστε να διαμορφωθεί ένα λειτουργικό μοντέλο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς και θα εξασφαλίζει την επιτυχία του εγχειρήματος.

Διαβάστε ακόμη