Η Shell Plc και η TotalEnergies SE είναι μεταξύ αρκετών παγκόσμιων εταιρειών ενέργειας που βρίσκονται σε συνομιλίες για την αγορά μετοχών στο επόμενο έργο εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι δύο πετρελαϊκοί κολοσσοί, καθώς και ο ιαπωνικός οίκος trading Mitsui & Co., αναζητούν ίδια κεφάλαια στην εγκατάσταση Ruwais, καθώς και συμβάσεις για την αγορά LNG από αυτήν. Η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο θα μπορούσε να ληφθεί το επόμενο μήνα, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Adnoc δεν απαιτεί επενδύσεις από τις εταιρείες ενέργειας για να προχωρήσει το έργο και μπορεί να αποφασίσει να μην πουλήσει μετοχές.

Η Adnoc, η Shell και η Total δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχολιασμό, ενώ η Mitsui δήλωσε σε απάντηση μέσω email ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση αυτή τη στιγμή.

Το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επενδύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην επέκταση της παραγωγής LNG, στοιχηματίζοντας ότι η κατανάλωση του καυσίμου θα είναι ισχυρή για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο γέφυρα στη μετάβαση σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο θα κορυφωθεί έως το 2030, ενώ οι ΗΠΑ παγώνουν τις εξελίξεις για να μελετήσουν τις επιπτώσεις στο κλίμα και την εθνική ασφάλεια.

Το Ruwais, το οποίο ανήκει 100% στην Adnoc, θα έχει τη δυνατότητα να εξάγει 9,6 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως, πράγμα που θα αυξήσει περισσότερο από το διπλάσιο τη συνολική παραγωγή των ΗΑΕ. Το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος είναι ακόμα μικρός παίκτης μεταξύ των παραγωγών φυσικού αερίου, αλλά αυτό το έργο θα είναι καθοριστικό καθώς προσπαθεί να επεκτείνει τον ρόλο του ως προμηθευτής και έμπορος του υπερ-αποψυγμένου καυσίμου.

Η μόνη άλλη μονάδα εξαγωγής LNG των ΗΑΕ, η μονάδα Das Island των 5,8 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, ανήκει στην Adnoc LNG, στην οποία μέτοχοι είναι η Adnoc, η Mitsui, η BP και η TotalEnergies.