Ως νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναγνωρίζεται πλέον το FSRU Αλεξανδρούπολης. Όπως σημείωσε η εκτελεστική διευθύντρια του αγωγού Τεοντόρα Γκεοργκίεβα σε ανάρτησή της, η ICGB διευκολύνει την ευέλικτη πρόσβαση σε LNG από την Ελλάδα, με αναμενόμενη χρήση μετά την έναρξη λειτουργίας του FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης διαχειρίζεται και λειτουργεί η Gastrade. Πρόκειται για εταιρεία με μετόχους, που κατέχουν από 20% ο καθένας, την κυρία Ελμίνα Κοπελούζου, την Gaslog, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την Bulgartransgaz (Διαχειριστής του βουλγαρικού συστήματος φυσικού αερίου) και τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου). Η Gastrade επιδιώκει να προσελκύσει ως χρήστες του πρώτου ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου (ΑΣΦΑ) εταιρείες από τον λεγόμενο κάθετο άξονα μεταφοράς φυσικού αερίου, δηλαδή από τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και σε επόμενη φάση ακόμα και από την Ουκρανία. Στον κάθετο άξονα σημειωτέον συμμετέχουν επίσης οι χώρες της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. Οι Διαχειριστές των συστημάτων αερίου των προαναφερόμενων κρατών θα προχωρήσουν στις αναγκαίες εργασίες για την αναβάθμιση των συστημάτων τους ώστε επί της ουσίας να χτίσουν έναν ενιαίο μεγάλο αγωγό, ο οποίος θα επιτρέψει τη μεταφορά φυσικού αερίου από τον Νότο μέχρι τον Βορρά. Η πύλη εισόδου φυσικού αερίου για τις αγορές αυτές θα είναι το FSRU Αλεξανδρούπολης.

Η υφυπουργός ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, από το βήμα του φόρουμ των Δελφών χαρακτήρισε το LNG της Αλεξανδρούπολης -που ξεκινά τη λειτουργία του αυτόν τον μήνα- ως βασικό κομμάτι του Διαδρόμου. «Είναι περιφερειακή και πανευρωπαϊκή υποδομή, κάτι που μαρτυρά και η μετοχική του σύνθεση. Ως εκ τούτου, πρέπει να είναι προστατευμένο από πρακτικές που μπορεί να υπονομεύσουν την εμπορική του βιωσιμότητα μακροχρόνια. Βλέπουμε πολλές ρωσικές εξαγωγές με LNG που μεταμφιέζεται σε τουρκικό αέριο και μπαίνει στις αγορές της περιοχής με χαμηλή τιμή», δήλωσε σχετικά η υφυπουργός.

Η κα Γκεοργκίεβα σε ανάρτηση της χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνέργεια του διασυνδετήριου αγωγού με τα έργα LNG στην περιοχή. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και να εξαλείψει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο σημείωσε. Σύμφωνα με την ίδια, η εστίαση σε νέες διαδρομές και πηγές για την παράδοση φυσικού αερίου είναι απαραίτητη για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. «Η ανάπτυξη νέων έργων και η επέκταση των υφιστάμενων υποδομών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου είναι ζωτικής σημασίας από αυτή την άποψη», αναφέρει. Ο Κάθετος Διάδρομος (Vertical Corridor) θα επιτρέψει τη μεταφορά αερίου από τον Νότο προς τον Βορρά και αντίστροφα, βάζοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο στον ενεργειακό χάρτη του μέλλοντος, και εξασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ICGB πιέζει για την επέκταση της χωρητικότητας του αγωγού IGB, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες για αυξημένο όγκο παραδόσεων για τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», δήλωσε η Γκεοργκίεβα. Η ίδια επισήμανε επίσης τον ρόλο που διαδραματίζει το φυσικό αέριο στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της Ευρώπης, επιτρέποντας τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα», κατέληξε.