Το δρόμο για εξαγωγές φυσικού αερίου ανοίγει για την Energean το θαλάσσιο κοίτασμα Katlan στο Ισραήλ, ενώ προοπτικές για την εταιρεία δημιουργούνται από τη θετική δικαστική απόφαση στην Ιταλία για την ακύρωση του σχεδίου PITESA.

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023, ο διευθύνων σύμβουλος, Μαθιός Ρήγας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα των εξαγωγών από το Ισραήλ. Το «πολλά υποσχόμενο» κοίτασμα Katlan, που ανακαλύφθηκε το 2022, έχει βεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου 35 δισ. κυβικών μέτρων, ενώ είναι χαρακτηριστικό το ότι και μόνο με μία γεώτρηση θα μπορεί να παράγει περί τα 300 εκατ. κυβικά πόδια την ημέρα.

Όπως είναι γνωστό, έχει εγκριθεί η πρώτη φάση του Σχεδίου Ανάπτυξης και η Energean αναμένει την έκδοση της άδειας παραγωγής, διάρκειας 30 ετών. Θα ακολουθήσει η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID) από την εταιρεία. Το ενδιαφέρον για το Katlan είναι ότι δεν υπόκειται σε περιορισμούς εξαγωγών, δηλαδή η Energean μπορεί να αξιοποιήσει με ευελιξία τις ευκαιρίες που προσφέρει η ισχυρή ζήτηση στις γειτονικές αγορές.

Μία από τις γειτονικές χώρες που έχει μεγάλες ανάγκες σε φυσικό αέριο είναι η Αίγυπτος, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εταιρεία έχει, προφανώς, η ευρωπαϊκή αγορά, στην οποία μπορεί να στοχεύσει μέσω των τερματικών LNG που διαθέτει η Αίγυπτος. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η Energean έχει καταθέσει προτάσεις από το 2018 για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ με αγωγό, σε ένα θέμα που άπτεται της κυπριακής κυβέρνησης. Στη λογική των εξαγωγών προς τις ευρωπαϊκές αγορές εντάσσεται και η πρόσφατη επέκταση της εταιρείας στο Μαρόκο με εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου σε κοιτάσματα φυσικού αερίου, καθώς η χώρα συνδέεται ήδη με αγωγούς με την Ισπανία.

Τέλος, θετικές είναι οι εξελίξεις από την Ιταλία, όπου πρόσφατα το Διοικητικό Δικαστήριο της Ρώμης αποδέχθηκε το αίτημα της Energean και άλλων εταιρειών, ακυρώνοντας το σχέδιο PITESAI., με το οποίο είχαν επιβληθεί περιορισμοί στην έκταση των περιοχών για γεωτρητική δραστηριότητα, καθώς και στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σε υφιστάμενες άδειες. Η παραγωγή από την παραχώρηση Cassiopea στην περιοχή της Σικελίας, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού.