Ένας Βέλγος αγρότης προσφεύγει στα δικαστήρια κατά της γαλλικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies, ζητώντας αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή στο αγρόκτημά του και νομική εντολή να σταματήσει η εταιρεία τις επενδύσεις σε νέα έργα ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με το Reuters.

Η υπόθεση, που κατατέθηκε την Τετάρτη στο εμπορικό δικαστήριο του Τουρνάι, είναι η πρώτη αγωγή στο Βέλγιο που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και στρέφεται κατά πολυεθνικής εταιρείας.

Ακολουθεί μια υπόθεση στην οποία χιλιάδες πολίτες μήνυσαν με επιτυχία τη βελγική κυβέρνηση για να απαιτήσουν ισχυρότερες περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Εκπρόσωπος της TotalEnergies αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.

Ο Hugues Falys, ο οποίος εκτρέφει κοπάδι βοοειδών στο δήμο Lessines, υποστηρίζει ότι, ως μία από τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως που εκπέμπουν CO2, η TotalEnergies είναι εν μέρει υπεύθυνη για τις ζημιές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις δραστηριότητές του από το 2016 έως το 2022.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι διαδοχικές ξηρασίες μείωσαν την απόδοση των λιβαδιών του όπου καλλιεργεί ζωοτροφές για τα ζώα – αναγκάζοντάς τον να αγοράσει ζωοτροφές και, τελικά, να μειώσει το μέγεθος του κοπαδιού του.

«Είμαστε μια δραστηριότητα που εξαρτάται πλήρως από το κλίμα», δήλωσε ο Falys στο Reuters.

Υποστηρίζει ότι η TotalEnergies δεν έχει συμμορφωθεί με τη βελγική νομοθεσία, η οποία ορίζει ότι όποιος προκαλεί ζημιά πρέπει να την αποκαθιστά. Πρόκειται για παρόμοιο επιχείρημα με αυτό που χρησιμοποιήθηκε κατά της βελγικής κυβέρνησης στην προηγούμενη υπόθεση για το κλίμα.

Ο Falys και τρεις ομάδες εκστρατειών που συμμετέχουν στη νομική δράση επιδιώκουν την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων που θα αναγκάσουν την TotalEnergies να αναθεωρήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο.

Τα αιτήματά τους περιλαμβάνουν την άμεση διακοπή των επενδύσεων σε νέα έργα ορυκτών καυσίμων και τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 47% μέχρι το 2030.

Ζητούν επίσης αποζημίωση – την οποία, αν επιδικαστεί, η Falys σκοπεύει να δωρίσει σε μια οργάνωση βιώσιμης γεωργίας στο Βέλγιο.