Ο βρετανικός υπερμεγέθης όμιλος BP ξεκίνησε την παραγωγή φυσικού αερίου στο σύμπλεγμα κοιτασμάτων Σαχ Ντενίζ στον τομέα της Κασπίας Θάλασσας του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το Upstream.

Το Σαχ Ντενίζ είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν, με υφιστάμενη παραγωγική ικανότητα περίπου 79 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα ή 29 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, σύμφωνα με την BP.

Αποτελεί επίσης κλειδί για την υπόσχεση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου της χώρας στην Ευρώπη σε περίπου 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2027, καθώς το Μπακού προσπαθεί να καταλάβει μεγαλύτερο μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς μετά τις περικοπές της ρωσικής προμήθειας.

Η ανατολική-βόρεια πλευρά, η οποία ξεκίνησε την παραγωγή στις 13 Φεβρουαρίου αλλά ανακοινώθηκε μόλις αυτή την εβδομάδα, αποτελεί μέρος της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του κοιτάσματος ύψους 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία εγκρίθηκε το 2013.

Το έργο είναι η πρώτη υποθαλάσσια ανάπτυξη στην Κασπία Θάλασσα και η μεγαλύτερη υποθαλάσσια υποδομή που λειτουργεί η BP παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η ανάπτυξη της ανατολικής-βόρειας πλευράς αποτελείται από πέντε γεωτρήσεις, δύο υποθαλάσσιους συλλέκτες παραγωγής και δύο νέους αγωγούς ροής συνολικού μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων, μαζί με άλλες υποθαλάσσιες κατασκευές που εγκαθίστανται σε βάθη νερού που κυμαίνονται από περίπου 70 μέτρα στα βόρεια του πεδίου έως περίπου 540 μέτρα στη νοτιοανατολική περιοχή του τεμαχίου.

H πλατφόρμα παραγωγής και ανύψωσης «Μπράβο»

Το πρώτο φυσικό αέριο στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης διέρρευσε από τη βόρεια πλευρά του κοιτάσματος στην πλατφόρμα Σαχ Ντενίζ Μπράβο τον Ιούλιο του 2018, ενώ στη συνέχεια η προμήθεια φυσικού αερίου συνεχίστηκε στην Τουρκία μέσω του συστήματος αγωγών Southern Gas Corridor προς τη Νότια Ευρώπη.

Το 2021, η BP ξεκίνησε την παραγωγή φυσικού αερίου από την ανατολική-νότια πλευρά, το βαθύτερο τμήμα του κοιτάσματος. Τον επόμενο χρόνο, η BP ξεκίνησε την παραγωγή από τη δυτική-νότια πλευρά του Σαχ Ντενίζ, όπου το 2023 τέθηκαν σε λειτουργία δύο επιπλέον γεωτρήσεις παραγωγής.

Συνολικά, η δεύτερη φάση του Σαχ Ντενίζ περιλαμβάνει 26 υποθαλάσσιες γεωτρήσεις με γεωτρήσεις σε βάθος περίπου 7000 μέτρων, 500 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων αγωγών και αγωγών ροής, καθώς και την πλατφόρμα παραγωγής και ανύψωσης «Μπράβο».

Το Μπράβο συνδέεται με γέφυρα με μια πλατφόρμα κατοικιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 85 χιλιομέτρων από τον χερσαίο τερματικό σταθμό Σανγκαχάλ κοντά στην αζέρικη πρωτεύουσα Μπακού.

Με το φυσικό αέριο να ρέει ήδη από τις πλευρές Σαχ Ντενίζ Βόρεια, Ανατολικά-Νότια, Δυτικά-Νότια και τώρα Ανατολικά-Βόρεια, απομένει μόνο μία περιοχή – η Δυτική πλευρά – να συνδεθεί με την πλατφόρμα Μπράβο για να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση.

Η BP δήλωσε ότι έχει ολοκληρώσει τέσσερις γεωτρήσεις στη δυτική πλευρά για να μπορέσει να ξεκινήσει γρήγορα η λειτουργία της.

Η BP εκμεταλλεύεται τον φορέα εκμετάλλευσης του Σαχ Ντενίζ με μερίδιο σχεδόν 30%, με εταίρους την εταιρεία αγωγών Southern Gas Corridor, τη ρωσική Lukoil, την τουρκική TPAO και τη Naftiran Intertrade, ελβετική θυγατρική της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου.