Η Πολιτεία πρέπει να υποστηρίξει όλους όσους με σοβαρότητα επιθυμούν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δημιουργώντας τις συνθήκες σταθερότητας που απαιτούνται για αυτές τις επενδύσεις, τονίζει σε συνέντευξή της στο energygame.gr η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της FARIA Renewables, Θάλεια Βαλκούμα.

Η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ που ξεπερνά τα 2.500 ΜW σε διάφορες τεχνολογίες (χερσαία αιολικά, φωτοβολταϊκά και έργα αποθήκευσης) και στοχεύει στην ανάπτυξη έργων ισχύος άνω των 5 GW στα επόμενα 5 χρόνια. Εντός του 2024 σχεδιάζει την είσοδο της σε 2 με 3 ξένες αγορές, ενώ στην ελληνική αγορά βλέπει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους τομείς της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (μπαταρίες) και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

– Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ;   

«Η αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα είναι φανερό ότι αλλάζει, ότι διαφοροποιείται. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και στις άλλες χώρες, συνεπώς αυτό δεν αποτελεί ένα εγχώριο φαινόμενο. Το νέο τοπίο που δημιουργείται στην αγορά των ΑΠΕ διαμορφώνεται από δύο βασικούς παράγοντες. Ο ένας παράγοντας είναι η ανάγκη για παραγωγή όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων πράσινης ενέργειας, και ο δεύτερος είναι η απαίτηση για αύξηση του ηλεκτρικού χώρου και εκσυγχρονισμό των απαραίτητων υποδομών και δικτύων, ώστε να μπορέσει η ενέργεια να φτάσει στους τελικούς καταναλωτές.

Στο σημείο αυτό υπάρχει μια αναντιστοιχία χρονική μεταξύ της συνεχώς αυξανόμενης εγκατάστασης και λειτουργίας έργων ΑΠΕ και της δυνατότητας υλοποίησης των υποδομών και δικτύων. Είναι συνεπώς απαιτούμενο να παρθούν μέτρα και να βρεθούν λύσεις για τη δημιουργία νέου ηλεκτρικού χώρου, ώστε το ηλεκτρικό σύστημα να μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ. Τόσο οι περικοπές που ανακοινώνονται, όσο και οι αλλαγές που προβλέπεται να γίνουν για να ενισχυθεί η αποθήκευση ενέργειας, αποτελούν αναγκαίες δράσεις.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις ώστε στην αγορά να παραμείνουν οι εταιρείες και οι επενδυτές που πραγματικά ενδιαφέρονται, που είναι συνειδητοποιημένοι και αποφασισμένοι να υλοποιήσουν έργα χωρίς καθυστερήσεις. Ύστερα από τόσα χρόνια θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η αγορά των ΑΠΕ και οι σχετικές με αυτήν επενδύσεις δεν αποτελούν Eldorado, αλλά μια μορφή επένδυσης για συγκροτημένους και καλά πληροφορημένους επενδυτές. Η Πολιτεία από την πλευρά της θα πρέπει να υποστηρίξει όλους όσους με σοβαρότητα επιθυμούν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ, δημιουργώντας τις συνθήκες για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη σταθερότητα που απαιτείται για τις επενδύσεις αυτές. Οτιδήποτε υποστηρίζει ή ενισχύει την αβεβαιότητα και το ρίσκο θα προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα.»

–  Ποια είναι τα σχέδια της εταιρείας για την ελληνική αγορά και το εξωτερικό;

«Η FARIA Renewables ΑΕ αποτελεί το κοινό εταιρικό σχήμα, με μετόχους την FARIA Group και το Επενδυτικό Ταμείο Capenergie που επενδύει σε ευρωπαϊκές υποδομές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με τρέχον χαρτοφυλάκιο που καλύπτει 1.152 έργα, δυναμικότητας 51,8 GW, συνολικής χρηματοδότησης που ξεπερνάει τα 5,7 δισ. ευρώ. O στρατηγικός στόχος της FARIA Renewables είναι η ανάπτυξη και λειτουργία έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες γεωγραφικές περιοχές.

O αρχικός στόχος που τέθηκε από την εταιρεία είναι να καταστεί κορυφαίος Ανεξάρτητος Παραγωγός Ηλεκτρικής Ενέργειας (IPP) στην ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά και στο εξωτερικό, στοχεύοντας στην ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πάνω από 5 GW στα επόμενα 5 χρόνια. Αυτή τη στιγμή και πριν συμπληρωθούν 12 μήνες εταιρικής λειτουργίας η εταιρεία διαθέτει ένα portfolio που ξεπερνά τα 2.500 ΜW σε διάφορες τεχνολογίες (Χερσαία Αιολικά, Φωτοβολταϊκά και έργα Αποθήκευσης). Έχει έργα υπό κατασκευή και έτοιμα για κατασκευή συνολικής ισχύος περίπου 100 MW και βρίσκεται σε συζητήσεις και αξιολόγηση ώριμων προς κατασκευή έργων ή και χαρτοφυλακίων έργων ΑΠΕ, Αιολικών, Φωτοβολταϊκών και Αποθήκευσης, πολλών εκατοντάδων MW με σκοπό την αγορά και υλοποίησή τους. Είναι φανερό πως ο στόχος που έχει τεθεί θα υλοποιηθεί πολύ πιο γρήγορα και ενδεχομένως το capacity του portfolio να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Στόχευσή μας πάντως στην παρούσα φάση είναι στα επόμενα έτη η εταιρεία να έχει 500 MW έργα σε λειτουργία.

Η Ελλάδα είναι μια από τις κύριες αγορές δραστηριοποίησης της FARIA Renewables, αλλά στο στόχαστρο της εταιρείας βρίσκονται και άλλες χώρες στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη γενικότερα. Πιστεύουμε ότι εντός του 2024 θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για είσοδο σε 2 με 3 ξένες αγορές. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι εταιρεία με το βλέμμα στο μέλλον, μελετάει έξυπνες, καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις που, από τη μία θα βελτιώσουν τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της, και από την άλλη θα ενισχύσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα των  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνδυαστικά με την αειφόρο ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.  Αποτελεί βασικό στόχο της εταιρείας η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και φορείς, ώστε τα έργα να έχουν θετικό αποτύπωμα, να προσδίδουν οφέλη και να ενισχύουν την βιωσιμότητα και ανάπτυξή τους».

– Ποιες είναι οι προοπτικές για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας (μπαταρίες); 

«Το σύνολο των χωρών στοχεύουν στην λεγόμενη πράσινη μετάβαση που θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο σε επίπεδο αντιμετώπισης και πρόληψης των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όσο και σε επίπεδο ενεργειακής ανεξαρτησίας, και για το λόγο αυτό έχουν θέσει πολύ υψηλούς στόχους διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα ενεργειακά τους μείγματα. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μετάβασης αυτής, αλλά η διαλείπουσα φύση τους και η αστάθεια που τις χαρακτηρίζει αποτελούν πρόκληση για τη σταθερότητα των δικτύων, τα οποία απαιτούν ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης ενέργειας. Το κενό αυτό που δημιουργείται μεταξύ του πλεονάσματος και του ελλείμματος της ενέργειας έρχεται να καλύψει η αποθήκευση ενέργειας, ο ρόλος της οποίας καθίσταται ύψιστης σημασίας και ιδιαίτερα ρυθμιστικός.

Οι τεχνολογίες της αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν βασικό στρατηγικό πυλώνα της FARIA Renewables γνωρίζοντας ότι, η αποθήκευση είναι σημαντική παράμετρος για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης και την αποτελεσματικότερη διείσδυση των έργων ΑΠΕ στο δίκτυο. Για το λόγο αυτό η εταιρεία μπαίνει επιθετικά στο συγκεκριμένο τομέα με ανάπτυξη τόσο greenfield έργων αλλά και με αγορές υφιστάμενων. Είμαστε λοιπόν πολύ ικανοποιημένοι που η εταιρεία ήταν στους “νικητές”; της 2ης ανταγωνιστικής διαδικασίας για standalone μπαταρίες, με έργο 49,9 MW.»

 –  Πώς σχεδιάζετε να δραστηριοποιηθείτε στα υπεράκτια αιολικά πάρκα;

«Η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι ένα στοίχημα που η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει. Αποτελούν μια τεχνολογία παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών CO2 και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιπρόσθετα εκτός από την καθαρή αξία που έχουν αυτού του είδους οι επενδύσεις, η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα προκαλέσει και ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας (λιμάνια, ναυπηγεία, βιομηχανικός κλάδος, ναυτιλιακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τεχνολογίας) δημιουργώντας αξιόλογη προστιθέμενη αξία. Παράλληλα, θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και θα τονωθούν οι τοπικές περιφερειακές οικονομίες δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό πολλαπλάσιο όφελος για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Η Ελλάδα και μέσω των υπεράκτιων αιολικών πάρκων έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει έναν ενεργειακό κόμβο, στη Μεσόγειο, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου.

Η εταιρεία μας λόγω της υψηλής τεχνογνωσίας που έχει από το 2016 στον τομέα αυτό, έχει εντάξει την τεχνολογία των υπεράκτιων αιολικών στο portfolio της και έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την διεθνή εταιρεία DEME για τη διερεύνηση και από κοινού ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας το μοναδικό δυναμικό ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας στη Μεσόγειο Θάλασσα και την εξελισσόμενη αγορά, οι δύο εταιρείες στοχεύουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή, να διεξάγουν έρευνες, να συνεργαστούν με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, να υποστηρίξουν και να δημιουργήσουν συνέργειες με την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα, με τελικό στόχο την ανάπτυξη επιτυχημένων και ανταγωνιστικών έργων».

– Πώς βλέπετε την εξέλιξη της αγοράς PPAs στην Ελλάδα;

«Οι Διμερείς Συμβάσεις Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας και η διείσδυσή τους με γρήγορους ρυθμούς, θα συμβάλλουν θετικά προσφέροντας το πλεονέκτημα της σταθερότητας των τιμών στους τελικούς καταναλωτές, ιδιαίτερα στους μεγάλους και ενεργοβόρους, και της προστασίας από τις διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά ενέργειας. Επίσης, για τις εταιρείες με στόχους βιωσιμότητας, είναι το βέλτιστο εργαλείο για την επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας τη δυνατότητα επίτευξης μηδενικών ρύπων.

Από πλευράς παραγωγών πράσινης ενέργειας, οι Διμερείς Συμβάσεις Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας δίνουν τη δυνατότητα μείωσης του ρίσκου, τώρα που σταδιακά περνάμε από το περιβάλλον των σταθερών τιμών πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, στο υψηλού ρίσκου περιβάλλον του χρηματιστηρίου ενέργειας, του «merchand». Η σύναψη επομένως συμφωνιών PPAs αποτελεί μια σταθερή, βιώσιμη λύση για τον κλάδο της ενέργειας, που ευνοεί παραγωγούς, καταναλωτές αλλά και χρηματοδότες όπως οι τράπεζες και τα funds.

Αυτή τη στιγμή η αγορά των PPAs στην Ελλάδα δεν έχει τους ρυθμούς που φυσιολογικά θα απαιτούνταν. Τα προβλήματα με την έλλειψη διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου που οδηγεί σε αυξανόμενες περικοπές, το νομοθετικό πλαίσιο που δεν έχει ακόμη την πληρότητα και σταθερότητα που απαιτείται, αλλά και η σχετική δυσκολία των τελικών καταναλωτών να αποδεχτούν μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς αποτελούν βασικούς λόγους αυτής της καθυστέρησης που παρατηρείται.»