Η τεχνογνωσία που αναπτύσσει η Energean μέσα από το project της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο δίνει αφορμές για σημαντικές συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο και, συγκεκριμένα, στην Αίγυπτο.

Όπως προκύπτει από τις σχετικές αναρτήσεις της εταιρείας στα social media, στη διάρκεια ειδικού πάνελ για την αποθήκευση CO2 στο πλαίσιο του μεγάλου συνεδρίου EGYPES που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Κάιρο, ο Νίκολα Κατσάροφ, επικεφαλής της Energean International, θυγατρικής του ομίλου, ανέφερε ότι η Energean είναι σε συζητήσεις με την Schlumberger για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU) που θα εξετάσει την προοπτική δημιουργίας μιας αλυσίδας αξίας για την δέσμευση, μεταφορά, αποθήκευση και χρησιμοποίηση CO2 στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων και των προοπτικών χρηματοδότησης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις όχι μόνο σε επιχειρησιακό επίπεδο αλλά και στην προώθηση του CO2 ως εμπορεύσιμου αγαθού. «Η Αίγυπτος και άλλες χώρες που παράγουν υδρογονάνθρακες θα ήταν εφικτό να παρουσιάσουν δυνατότητες αποθήκευσης CO2 σε εξαντλημένα κοιτάσματα σε επιχειρήσεις που εκπέμπουν CO2 τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, η Energean έχει ήδη υπογράψει 8 μη δεσμευτικά MoUs με βιομηχανίες από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Η Schlumberger είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως και θα αποτελέσει τον 3ο οίκο παγκόσμιας εμβέλειας που θα συνεργαστεί με την Energean στον τομέα της απανθρακοποίησης. Έχουν προηγηθεί η Halliburton και η Wood plc που δραστηριοποιήθηκαν στο project του Πρίνου, πραγματοποιώντας την μελέτη του υπεδάφους και την προμελέτη μηχανολογικής εφαρμογής και σχεδιασμού (PRE-FEED) αντίστοιχα.

Ειδικά στην Αίγυπτο, το project του Πρίνου αποτελεί οδηγό και για τον ενεργειακό κολοσσό Shell, o οποίος έχει υπογράψει με την Energean Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στην απανθρακοποίηση του μεγάλου τερματικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Idku στην Αίγυπτο. H Energean θα εισφέρει την εμπειρία της στις λύσεις δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) σε σχεδόν εξαντλημένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κατά το πρότυπο της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πρίνο, ενώ ο στόχος της Shell αφορά τη δέσμευση CO2 στο τερματικό LNG που λειτουργεί στο Idku της Αιγύπτου και την αποθήκευσή του σε εξαντλημένο ταμιευτήρα της παραχώρησης του Abu Qir, που λειτουργεί η Energean στον Κόλπο της Αλεξάνδρειας.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι, στο πλαίσιο του EGYPES, o Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και τον Υπουργό Πετρελαίου Τάρεκ ελ Μόλα, στους οποίους επεσήμανε τη δέσμευση της εταιρείας στην χώρα, όπου ήδη σε μια τριετία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 350 εκατ. ευρώ, φθάνοντας πλέον να παράγει περί τα 150 εκατ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα από τα κοιτάσματα Abu Qir, North el Amriya και North Idku.

Energean EGYPES ©ΔΤ