Άδεια διάθεσης βιοκαυσίμων (βιοντίζελ) έλαβε η «ΡΕΒΟΪΛ AΕΕΠ» από το υπουργείο Ενέργειας, ως συμβαλλόμενης με μονάδα παραγωγής βιοντίζελ, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών. Για την εξασφάλιση των βιοκαυσίμων η εταιρεία έχει συνάψει Σύμβαση προμήθειας Βιοντίζελ με την ASTRA BIOPLANT LTD, με ισχύ από 01.09.2023 μέχρι 31.12.2025.

Η Astra Bioplant Ltd. ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2006 και δραστηριοποιείται από το 2007. Η Astra Bioplant ανήκει εξ ολοκλήρου στην Astra Finance, μια επίσης βουλγαρική εταιρεία δραστηριοποιείται στην αποθήκευση, τη μεταφορά και το εμπόριο σιτηρών. Η κύρια δραστηριότητα της Astra Bioplant είναι η παραγωγή βιοντίζελ, φυτικών ελαίων, κραμβέλαιου, γλυκερίνης και ελεύθερων λιπαρών οξέων (FFA). Η εταιρεία λειτουργεί εργοστάσιο βιοντίζελ χωρητικότητας 60.000 τόνων, χτισμένο σε έκταση 5,1 εκταρίων ιδιόκτητης γης. Η παραγωγή χρησιμοποιείται αποκλειστικά για μεταφορικούς σκοπούς. Η Astra Bioplant κατέχει πιστοποιητικό από την ISCC System GmbH, που εκδόθηκε από τη SGS Γερμανίας.

Οι αποθηκευτικοί χώροι που θα χρησιμοποιηθούν από την REVOIL για την αποθήκευση και διανομή των βιοκαυσίμων θα βρίσκονται στη Χίο και τον Ασπρόπυργο και θα έχουν συνολική χωρητικότητα 101 κυβικά μέτρα.

Η επέκταση στα βιοκαύσιμα, απορρέει από την ανάγκη μείωσης των εκπομπών και στις μεταφορές. Από το 2018 με την έκδοση της Οδηγίας Ανανεώσιμης Ενέργειας τέθηκαν μέτρα προώθησης των βιοκαυσίμων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της επίτευξης μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ μέχρι το 2050. Σήμερα, τα κράτη μέλη εφαρμόζοντας την ευρωπαϊκή οδηγία πρέπει να διασφαλίζουν πως η συμμετοχή βιοκαυσίμων στην τελική συνολική κατανάλωση ενέργειας στις μεταφορές αποτελεί το 10%, δηλαδή το ένα δέκατο του ντίζελ κίνησης και της βενζίνης η οποία καταναλώνεται από τα οχήματα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Bιοκαύσιμα είναι τα καύσιμα που παράγονται από βιομάζα, όπως το βιοντίζελ και η βιοαιθανόλη, τα οποία όταν προστίθενται στο ντίζελ και τη βενζίνη μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφού η καύση τους παράγει σαφώς λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου. Αποτελούν μία εναλλακτική πηγή ενέργειας με θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα, ενώ έχουν υιοθετηθεί πολιτικές ενίσχυσης της παραγωγής και χρήσης τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα βιοκαύσιμα μπορούν να συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών ενεργειακής μετάβασης και μείωσης αποτυπώματος σε καύσιμα μεταφορών. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι βιοκαυσίμων που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι η αιθανόλη και το βιοντίζελ, τα οποία αντιπροσωπεύουν την πρώτη γενιά τεχνολογίας βιοκαυσίμων.

Η REVOIL υλοποιεί ένα βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο µε στρατηγικές προτεραιότητες, τη στροφή στις ΑΠΕ και τα ανανεώσιμα καύσιμα και ήδη συμμετέχει σε εταιρείες φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.

Ήδη μέσω θυγατρικών της συμμετέχει σε μία σειρά από υπό ανάπτυξη έργα ΑΠΕ ύψους 130 MW περίπου, με ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 1 MW στην Εύβοια να έχει ηλεκτρισθεί και ένα 3,34 MW στην Αρκαδία.

H REVOIL είναι μία 100% ελληνική εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, με έδρα στη Βάρη όπου στεγάζεται το σύνολο των διοικητικών της υπηρεσιών. Κατέχει μερίδιο αγοράς 10%, που την κατατάσσει στις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Το δίκτυο πρατηρίων της REVOIL αριθμεί πάνω από 500 σημεία πώλησης υγρών καυσίμων.