Η αμερικανική εταιρεία εγκατάστασης ηλιακών συστημάτων Sunworks υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Η εταιρεία δραστηριοποιείται εδώ και 20 χρόνια, εγκαθιστώντας πάνω από 27.405 ηλιακές εγκαταστάσεις, προσθέτοντας πάνω από 224 MW κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας στο δίκτυο σε εθνικό επίπεδο. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε σημαντικές αγορές ηλιακής ενέργειας σε στέγες, όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας, τα νοτιοδυτικά, η Καρολίνα, η Φλόριντα και τα βορειοανατολικά, σημειώνει το pv-magazine.com.

Στο πλαίσιο του κεφαλαίου 7 της πτώχευσης, θα οριστεί διαχειριστής για τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και τη διευθέτηση τυχόν εκκρεμών υποχρεώσεων. Μαζί με την πτώχευση ήρθε και η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Mar Trout, καθώς και του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Η εταιρεία σημείωσε μείωση 29,5% στα τριμηνιαία έσοδα σε ετήσια βάση για το γ’ τρίμηνο του 2023. Ο οικιακός ηλιακός τομέας της μειώθηκε κατά 44,5% την ίδια περίοδο, ενώ ο εμπορικός ηλιακός τομέας σημείωσε άνοδο 105%. Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ύψους 36,5 εκατ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο, με ζημίες 0,84 δολαρίων ανά μετοχή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, τα υψηλά επιτόκια και οι ρυθμιστικές αλλαγές στην Καλιφόρνια συρρίκνωσαν δραστικά τη ζήτηση επιδεινώνοντας τα οικονομικά στοιχεία των καταναλωτών για την εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας σε στέγες.

Η Καλιφόρνια αντιπροσώπευε περίπου το 50% της αγοράς ηλιακής ενέργειας στις στέγες των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά μετά τη μετάβαση στο NEM 3.0, η ζήτηση και οι εγκαταστάσεις έπεσαν κατακόρυφα. Αυτό οδήγησε τον ασφαλιστή επιχειρήσεων Solar Insure να προειδοποιήσει τον Δεκέμβριο ότι το 75% των καλυπτόμενων εγκαταστατών ηλιακής ενέργειας ήταν σε «υψηλό κίνδυνο»« πτώχευσης.

Επίσης, τον Δεκέμβριο, ο εισηγμένος στο χρηματιστήριο πάροχος ηλιακής ενέργειας SunPower (SPWR) παραβίασε την πιστωτική του συμφωνία, με αποτέλεσμα η εταιρεία να προειδοποιήσει ότι είχε «συνεχιζόμενες ανησυχίες».

Η μετοχή της SunPower έχει κατρακυλήσει σχεδόν 80% τον τελευταίο χρόνο και έχει υποχωρήσει 93% από τα ιστορικά υψηλά της το 2021. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία έλαβε παρατάσεις παραίτησης από το χρέος μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου και η εταιρεία ανακοίνωσε τη λήψη δεσμεύσεων για χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. δολαρίων από τις TotalEnergies και Global Infrastructure Partners.

Ο χρόνος θα δείξει πώς οι οικιακοί εγκαταστάτες ηλιακής ενέργειας θα αντέξουν την καταιγίδα ενός περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων. Ο Σύνδεσμος Ηλιακής Ενέργειας και Αποθήκευσης της Καλιφόρνιας (CALSSA) προειδοποίησε ότι περισσότερες πτωχεύσεις θα συνεχιστούν πιθανότατα το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο πάροχος εξοπλισμού Enphase δήλωσε ότι ο κλάδος πλησιάζει στο κατώτατο σημείο του πυθμένα και ότι το 2024 θα είναι «έτος ανάκαμψης».