Τμήμα του επενδυτικού σχεδίου της ιταλικής TERNA, που διαχειρίζεται το δίκτυο υψηλής τάσης στην Ιταλία, ενδέχεται να αποτελέσει η εξαγορά 500 χιλιομέτρων γραμμών υψηλής τάσης και 2.200 υποσταθμών, όπως αποκάλυψε το Bloomberg. Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν κυρίως στη θυγατρική της ENEL στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, της e-distribuzione, αλλά και στη Acea SpA. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, μια τέτοια συμφωνία θα επιτρέψει στην TERNA να ενισχύσει την ανθεκτικότητα του δικτύου 75.000 χιλιομέτρων που διαθέτει σήμερα.

Ο ιταλικός διαχειριστής ανακοίνωσε πως δεν έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής κάποια διαπραγμάτευση για αγορά ή πώληση περιουσιακών στοιχείων. Πρόσθεσε, όμως, πως η ρυθμιστική αρχή της Ιταλίας παρέχει κίνητρα σε διανομείς να πωλήσουν περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την υψηλή τάση. Εκπρόσωπος της e-distribuzione δήλωσε πως η εταιρεία «δεν ενδιαφέρεται για κάποια συμφωνία», ενώ εκπρόσωπος της Acea αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η εξέταση του θέματος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και δεν είναι βέβαιο πως θα υπάρξει απόφαση για την υλοποίηση της συναλλαγής ξεκαθάριζαν πρόσωπα που παρακολουθούν την υπόθεση. To 30% της TERNA ελέγχεται από το κρατικό Cassa Depositi e Presisti SpA.