Οι μετοχές της φινλανδικής Neste έπεσαν κατακόρυφα την Πέμπτη (8/2), αφού ο παραγωγός βιοκαυσίμων και διυλιστήριο πετρελαίου ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη τέταρτου τριμήνου χαμηλότερα από τις προσδοκίες και προέβλεψε χαμηλότερο περιθώριο πωλήσεων ανανεώσιμων προϊόντων για το 2024 σε σχέση με πέρυσι.

Με την επέκταση του εργοστασίου της στη Σιγκαπούρη να έχει επιτέλους τεθεί σε λειτουργία, η Neste αναμένει ότι ο όγκος πωλήσεων ανανεώσιμων προϊόντων το 2024 θα αυξηθεί σε περίπου 4,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους με συγκρίσιμο περιθώριο πωλήσεων 600-800 δολάρια ανά τόνο, πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 2023 που ήταν 863 δολάρια.

«Πιστεύουμε ότι η καθοδήγηση για το περιθώριο κέρδους πωλήσεων των ανανεώσιμων προϊόντων για το οικονομικό έτος 2024… είναι πιθανό να απογοητεύσει τους επενδυτές», ανέφεραν οι αναλυτές της RBC σε σημείωμα προς τους πελάτες τους, προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις του βιοντίζελ θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν από τον αυξημένο ανταγωνισμό και τις χαμηλότερες φορολογικές πιστώσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι μετοχές της Neste υποχώρησαν κατά 12% στα 27,7 ευρώ στις πρωινές συναλλαγές.

Η Neste δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και θα μετατρέψει το τελευταίο διυλιστήριο πετρελαίου που της έχει απομείνει στο Porvoo σε μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Το συγκρίσιμο περιθώριο πωλήσεων των ανανεώσιμων προϊόντων της αυξήθηκε κατά 7,7% σε 813 δολάρια ανά τόνο σε σχέση με πέρυσι.
Για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, η Neste κατέγραψε πτώση 10,2% στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που υποχώρησαν στα 672 εκατ. ευρώ (725 εκατ. δολάρια), χάνοντας τα 790,7 εκατ. ευρώ που ανέμεναν επτά αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της LSEG.