Η QatarEnergy και η ινδική Petronet LNG υπέγραψαν τη μεγαλύτερη ενιαία συμφωνία για προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, καθώς η Ινδία αυξάνει τη χρήση του καυσίμου σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων.

Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια από το Κατάρ 7,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων LNG ετησίως στην Petronet LNG με παράδοση από το πλοίο (DES) από το 2028 έως το 2048, σύμφωνα με ανακοίνωση της Petronet LNG.

Το Κατάρ, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, πιέζει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην Ασία και την Ευρώπη, καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός από τον κορυφαίο προμηθευτή ΗΠΑ. Σχεδιάζει να επεκτείνει την ικανότητα υγροποίησης σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027 από 77 εκατομμύρια.

Η συμφωνία της Τρίτης αποτελεί ανανέωση υφιστάμενης συμφωνίας που λήγει το 2028, σύμφωνα με την οποία η Petronet LNG εισάγει 7,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ με βάση την ελεύθερη μεταφορά επί του σκάφους (FOB), με τιμή 12,67% επί των τρεχουσών προθεσμιακών τιμών του αργού πετρελαίου Brent και σταθερή χρέωση 52 σεντς ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu).

Η ανακοίνωση της Petronet LNG δεν αναφέρει αν οι όροι τιμολόγησης για την ανανεωμένη συμφωνία είναι οι ίδιοι.

Οι παραλήπτες των ποσοτήτων LNG είναι οι GAIL (India) Limited, Indian Oil Corporation Limited και Bharat Petroleum Corporation Limited, οι οποίες θα λάβουν προμήθειες του υπερψυγμένου καυσίμου σε αναλογία 60:30:10 αντίστοιχα μετά την επαναταξινόμησή του στον τερματικό σταθμό εισαγωγής Dahej της Petronet, δήλωσε η Petronet LNG.

Η Petronet LNG, ο κορυφαίος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Ινδίας, προμηθεύει φυσικό αέριο που ως επί το πλείστον προμηθεύεται στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμφωνιών με το Κατάρ και την Αυστραλία σε ινδικές ενεργειακές εταιρείες για πώληση σε τελικούς χρήστες. Οι εταιρείες αυτές έχουν επίσης κλείσει χωρητικότητα στο Dahej για να εισάγουν απευθείας αέριο.

Η συμφωνία με QatarEnergy αντιπροσωπεύει το 35% των εισαγωγών LNG της Ινδίας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Petronet LNG, Akshay Kumar Singh, δήλωσε στην ανακοίνωση ότι η υφιστάμενη μακροπρόθεσμη συμφωνία της με την QatarEnergy αντιπροσωπεύει περίπου το 35% των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ινδίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ινδία εισήγαγε 10,6 εκατομμύρια τόνους LNG από το Κατάρ το 2023, περίπου το ήμισυ των συνολικών εισαγωγών LNG της Ινδίας ύψους 20,8 εκατομμυρίων τόνων πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Η Ινδία επιθυμεί να αυξήσει το μερίδιο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό της μείγμα στο 15% έως το 2030, από 6,2% που είναι σήμερα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειώσει τις εκπομπές που θερμαίνουν τον πλανήτη.

«Είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε την αγορά της Ινδίας και ελπίζουμε να συμμετάσχουμε στην επέκταση της οικονομίας και των απαιτήσεων και του ενεργειακού τομέα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Saad al-Kaabi, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy, στο περιθώριο εκδήλωσης της India Energy Week στην Γκόα την Τρίτη.

Η Petronet αναμένεται επίσης να υπογράψει ξεχωριστή συμφωνία για προμήθειες LNG σε παραδοτέα βάση, ανέφεραν και οι τρεις πηγές.

Το Κατάρ στοχεύει να επεκτείνει την ικανότητα υγροποίησης σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027 από 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως και έχει υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες με τις ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες Shell (SHEL.L), ανοίγει νέα καρτέλα, TotalEnergies (TTEF.PA), ανοίγει νέα καρτέλα και ENI