Η Mytilineos εξασφάλισε άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βωξίτη στην Γκάνα σε μία περιοχή που εκτιμάται ότι διαθέτει γεωλογικά αποθέματα 300 εκατ. τόνων βωξίτη. Ο κρατικός φορέα ανάπτυξης βιομηχανίας αλουμινίου στην Γκάνα της Βορειοδυτικής Αφρικής (GIADEC) ενέκρινε τη σχετική άδεια.

Η Mytilineos σύντομα θα ξεκινήσει την υλοποίηση των απαραίτητων μελετών με στόχο την ανάπτυξη μεταλλευτικής δραστηριότητας που σταδιακά δύναται να φτάσει σε ετήσια παραγωγική δυναμικότητα ύψους 10 εκατ. τόνων βωξίτη, που σε σημερινές τιμές αγοράς αντιστοιχεί σε κύκλο εργασιών ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, τα μέρη θα προχωρήσουν στην κατάρτιση μελέτης σκοπιμότητας (feasibility study) σε σχέση με την κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγική δυναμικότητα έως 1,5 εκατ. τόνων.

Τα ανωτέρω εντάσσονται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της Mytilineos σε σχέση με την μεταλλευτική της δραστηριότητα, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια εφοδιασμού, τη διεύρυνση των πηγών προμήθειας βωξίτη και την ισχυροποίηση της παρουσίας της σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας της βιομηχανίας αλουμινίου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Mytilineos oλοκλήρωσε την εξαγορά της Imerys Βωξίτες και την καθιστά πλέον τον μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανακοίνωση της Mytilineos 

H MYTILINEOS Energy & Metals έλαβε Άδεια Έρευνας και Εκμετάλλευσης (Prospecting License), από την Ghana Integrated Aluminium Development Corporation (GIADEC), για την έρευνα και μετέπειτα εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη στην περιοχή Ninayhin – Mpasaaso. Η τελετή υπογραφής του έργου της παραχώρησης πραγματοποιήθηκε στην Άκκρα στις 26 Ιανουαρίου, παρουσία του Προέδρου της Γκάνας Nana Akufo-Addo, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Αναδεικνύοντας το επιτυχημένο μοντέλο Energy & Metals και τις συνέργειες που προκύπτουν από αυτό, η MYTILINEOS επιδιώκει να εφαρμόσει αντίστοιχο τρόπο λειτουργίας και στην Γκάνα, έχοντας ήδη εις βάθος κατανόηση του ενεργειακού τομέα της χώρας, μέσω εκτέλεσης πληθώρας ενεργειακών έργων. Κατά το αρχικό στάδιο υλοποίησης του έργου, που εκτιμάται σε 18 μήνες, η Εταιρεία θα προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες για την επιβεβαίωση των αποθεμάτων και την ανάπτυξη των μεταλλείων, ενώ θα πραγματοποιηθεί η συνολική μελέτης σκοπιμότητας του έργου.

Η περιοχή που περιλαμβάνει τα υπό παραχώρηση κοιτάσματα ορίζεται ως NinayhinBlock C εκτιμάται ότι διαθέτει γεωλογικά αποθέματα περίπου 300 εκατ. τόνους βωξίτη και αναμένεται να παράγει έως και περίπου 10 εκατ. τόνους βωξίτη ετησίως, ή αντιστοίχως ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους $500 εκατομμυρίων (σε σημερινές τιμές αγοράς). Παράλληλα, η MYTILINEOS, από κοινού με την GIADEC θα αξιολογήσουν ενδεχόμενη κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα έως 1,5 εκατ. τόνων. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα παραγωγή Αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ανέρχεται σε 865.000 τόνους ετησίως.

Μέσω της παραχώρησης αυτής, η MYTILINEOS ως η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη εταιρία παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει πιστή στη στρατηγική της να διασφαλίζει ποικίλες πηγές εφοδιασμού σε παγκόσμια κλίμακα, ενισχύοντας τη θέση της σε όλη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας αλουμινίου.

Ο βωξίτης έχει χαρακτηρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγική πρώτη ύλη, κρίσιμη για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία αυτής της συμφωνίας, καθώς συμβάλλει σε πλήθος έργων που προάγουν παγκοσμίως την προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της MYTILINEOS εδράζεται στη δημιουργία αξίας για όλους τους stakeholders, με ισχυρή δέσμευση στα κριτήρια ESG. Υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Γκάνας για αξιοποίηση των εγχώριων φυσικών πόρων της, η MYTILINEOS στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, ενδυναμώνοντας τις τοπικές κοινωνίες, εμπλέκοντας τοπικούς υπεργολάβους, παρέχοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργώντας περισσότερες από 1.500 ποιοτικές νέες ευκαιρίες απασχόλησης με την πάροδο του χρόνου.