Δεν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα η βραζιλιάνικη, κρατική εταιρεία πετρελαίου, Petrobras, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Jean Paul Prates, λέγοντας ότι η εταιρεία χρειάστηκε να ανακατευθύνει μόλις ένα πλοίο, γεγονός που δεν προκάλεσε επιπλέον κόστος.

Οι περισσότεροι πελάτες της Petrobras βρίσκονται μακριά από τη ζώνη των συγκρούσεων, ενώ οι εισαγωγές της προέρχονται κυρίως από λιμάνια εκτός της περιοχής αυτής, δήλωσε ο CEO, Jean Paul Prates στο Reuters τη Δευτέρα.

Η Petrobras, αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις μεταξύ των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, όπως η Shell, και η BP, οι οποίες έχουν σταματήσει τις μεταφορές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας λόγω επιθέσεων σε πλοία από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές Χούτι στην Υεμένη. Οι επιθέσεις, με στόχο την διαδρομή που αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης, έχουν ωθήσει πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αλλάξουν δρομολόγιο των πλοίων, αυξάνοντας το κόστος και προκαλώντας καθυστερήσεις.

Petrobras: Με 102 δισ. επενδύσεων ατενίζει την τετραετία

Η Petrobras, παρουσίασε στα μέσα Νοεμβρίου το στρατηγικό της σχέδιο για την τετραετία 2024-2028, κατά την οποία επιδιώκει να «αναζωογονήσει» την εταιρεία και να μπει σε διαδικασία ενεργειακής μετάβασης, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jean Paul Prates.

Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 102 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, την οποία ο Prates χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια στην ιστορία της εταιρείας και μια αντιστροφή της κατεύθυνσης της Petrobras, η οποία βρίσκεται πλέον υπό την προεδρία του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. «Προηγουμένως βλέπατε μια εταιρεία χωρίς μέλλον, που δεν επένδυε και πλήρωνε υπέρογκα μερίσματα», δήλωσε ο Prates. «Τώρα είμαστε με τα μάτια και το μυαλό μας στο μέλλον».

Ο Prates δήλωσε ότι η Petrobras έχει καθήκον να διευρύνει το ρόλο της στη Βραζιλία και να γίνει μια ενεργειακή εταιρεία και μίλησε ιδιαιτέρως για νέες επενδύσεις σε λιπάσματα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέχρι το τέλος του 2024, η Petrobras θα ξεκινήσει τη λειτουργία ενός εργοστασίου λιπασμάτων και μέχρι το 2028 πρόκειται να ολοκληρώσει την κατασκευή ενός δεύτερου, σηματοδοτώντας την επιστροφή της στον τομέα. Θα συνεργαστεί επίσης με τις εταιρείες στις οποίες εκμίσθωσε δύο από τα άλλα εργοστάσια λιπασμάτων της, βοηθώντας τις να ανακτήσουν την κερδοφορία τους.

«Η επιστροφή στα λιπάσματα δεν είναι απλώς μια επιστροφή στο παρελθόν, αλλά είναι μια προοπτική για το μέλλον, καθώς τα πράσινα λιπάσματα θα είναι προϊόντα του μέλλοντος», δήλωσε ο Prates. Οι επενδύσεις στα λιπάσματα απέκτησαν μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για τη Βραζιλία και την Petrobras μετά την κρίση εφοδιασμού που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα επενδύσει 5,2 δισ. δολάρια στην ηλιακή και αιολική ενέργεια με αρχική εστίαση σε χερσαίες μονάδες, ενώ θα διερευνήσει την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στη Βραζιλία.