Η Shell θα κλείσει το διυλιστήριο πετρελαίου της στο Wesseling της Γερμανίας μέχρι το 2025 και θα μετατρέψει την περιοχή σε μονάδα παραγωγής χημικών προϊόντων στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε η εταιρεία την Παρασκευή .

Όπως αναφέρει το Reuters, η Shell δήλωσε ότι θα μετατρέψει τη μονάδα υδρογονοπυρόλυσης του εργοστασίου σε μονάδα παραγωγής βασικών ελαίων της ομάδας ΙΙΙ με δυναμικότητα περίπου 300.000 μετρικών τόνων ετησίως, που ισοδυναμεί με περίπου το 9% της τρέχουσας ζήτησης στην ΕΕ και το 40% της ζήτησης βασικών ελαίων της Γερμανίας.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να μειώσει τις λειτουργικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Shell, γνωστές ως εκπομπές Scope 1 και 2, κατά περίπου 620.000 τόνους ετησίως.

Η Shell, η οποία στοχεύει να μειώσει τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από τα καύσιμα που καίνε οι πελάτες – σε μηδενικό επίπεδο έως το 2050, σχεδιάζει επίσης να πωλήσει την τοποθεσία διύλισης και πετροχημικών στη Σιγκαπούρη.

Η επεξεργασία αργού πετρελαίου στην τοποθεσία Wesseling, η οποία αποτελεί μέρος του Πάρκου Ενέργειας και Χημικών Προϊόντων της Shell στη Ρηνανία κοντά στην Κολωνία, θα τερματιστεί το 2025, αλλά θα συνεχιστεί στο διυλιστήριο Godorf, δήλωσε η εταιρεία. Η νέα μονάδα παραγωγής στο Wesseling αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της στο δεύτερο μισό της τρέχουσας δεκαετίας.

Το Shell Energy and Chemicals Park Rheinland, το οποίο περιλαμβάνει τόσο τις εγκαταστάσεις του Wesseling όσο και του Godorf, έχει σήμερα δυναμικότητα άνω των 17 εκατομμυρίων τόνων αργού πετρελαίου ετησίως, εκ των οποίων το Wesseling παράγει 7,5 εκατομμύρια τόνους.

Από το 2020, η Shell έχει εκποιήσει πέντε διυλιστήρια, έκλεισε ένα και μετέτρεψε ένα σε τερματικό σταθμό.