Η νορβηγική Equinor δήλωσε την Πέμπτη ότι είχε συνάψει συμφωνία με την BP για την ανεξάρτητη επιδίωξη ξεχωριστών αιολικών έργων στο πλαίσιο της προσφοράς της για τις δημοπρασίες υπεράκτιων αιολικών έργων της Νέας Υόρκης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η BP θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του έργου Beacon Wind, ενώ η Equinor αναλαμβάνει το έργο Empire Wind, δήλωσε η νορβηγική εταιρεία.

«Η συμφωνία παρέχει στην Equinor και την BP την ευελιξία να ακολουθήσουν τις αντίστοιχες προτεραιότητές τους στο πλαίσιο των εταιρικών στρατηγικών τους», δήλωσε η Equinor.

Σύμφωνα με το Reuters, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ξεκίνησε πέρυσι μια νέα επιταχυνόμενη πρόσκληση για υπεράκτια αιολικά έργα, σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει τα προβληματικά έργα και να διατηρήσει την πολιτεία σε τροχιά επίτευξης των στόχων της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων στην τέταρτη μεγάλης κλίμακας πρόσκληση της Νέας Υόρκης για υπεράκτια αιολικά έργα λήγει την Πέμπτη, ενώ οι αναθέσεις αναμένεται να γίνουν τον Φεβρουάριο.

Η δανική Orsted, η Equinor και η BP έχουν ήδη συμβόλαια για την πώληση ενέργειας στη Νέα Υόρκη από υπεράκτια αιολικά πάρκα, αλλά η νέα πρόσκληση επιτρέπει στις εταιρείες να προσφέρουν εκ νέου τα σχεδιαζόμενα έργα τους σε υψηλότερες τιμές και να αποχωρήσουν από τις παλιές τους συμβάσεις.

Η έξοδος από το Beacon Wind θα μειώσει τις δαπάνες της Equinor την τριετία 2027-2030

Η ανάληψη του 100% της ιδιοκτησίας των έργων Empire Wind και το 50% της BP σε μια χερσαία μίσθωση τερματικού σταθμού θα έχει ως αποτέλεσμα οι κεφαλαιουχικές δαπάνες να αυξηθούν κατά περίπου 1,2 δισ. δολάρια το 2024 και κατά περίπου 1,5 δισ. δολάρια το 2025 πριν από τη χρηματοδότηση του έργου, δήλωσε η Equinor.

Η έξοδος από το έργο Beacon Wind και η αναβολή του Empire Wind 2, ωστόσο, θα οδηγήσει σε χαμηλότερες κεφαλαιακές δαπάνες από το 2027 έως το 2030, πρόσθεσε. Ενώ το Empire Wind 1 συμμετείχε στην τελευταία δημοπρασία, το Empire Wind 2 θα ωριμάσει για μελλοντικούς γύρους, δήλωσε η νορβηγική εταιρεία.

Η Equinor δήλωσε ότι αναμένει μια συνδυασμένη αναφερόμενη ζημία που εκτιμάται σε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια λόγω της συναλλαγής, αλλά δεν θα επηρεάσει τα προσαρμοσμένα κέρδη της. Η BP σε ξεχωριστή δήλωση ανέφερε ότι αναμένει να αναγνωρίσει μια προ φόρων επιβάρυνση απομείωσης ύψους περίπου 600 εκατ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες έχουν προβεί σε συνολικές απομειώσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για υπεράκτια αιολικά έργα στις ΗΠΑ που δεν έχουν καν ολοκληρωθεί, εν μέρει επειδή τα υφιστάμενα συμβόλαια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα κάλυπταν το κόστος κατασκευής και χρηματοδότησης των έργων.