Η γερμανική SEFE, σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στρέφεται προς την Ασία και αναζητά προμηθευτές για να προσφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στους πελάτες της, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της στο Reuters την Πέμπτη.

Η SEFE, μόλις τον περασμένο μήνα έκλεισε συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Νορβηγία. Η εταιρεία ήταν 100% θυγατρική της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου στον κόσμο, της Gazprom, από το 1990 έως το 2022. Από το 2022 ελέγχεται προσωρινά από την ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας – η Bundesnetzagentur.

«Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τη βασική μας δραστηριότητα. Θα διαφοροποιήσουμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο προμηθειών μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Egbert Laege στο περιθώριο συνεδρίου της Handelsblatt στο Βερολίνο.

Η SEFE έχει κεντρική σημασία για την ασφάλεια του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς παραδίδει 200 τεραβατώρες (TWh) φυσικού αερίου ετησίως στη βιομηχανία και σε περαιτέρω διανομείς κυρίως στη Γερμανία, τη Βρετανία και σε επτά άλλες ευρωπαϊκές αγορές, και διαχειρίζεται μεγάλους υπόγειους χώρους αποθήκευσης. Η συμφωνία με τη νορβηγική Equinor καλύπτει το ήμισυ αυτού του ποσού.

Στην προσπάθειά της να αντικαταστήσει τον άλλοτε κυρίαρχο ρωσικό προμηθευτή Gazprom, ο οποίος ανέστειλε τις παραδόσεις το 2022 εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, η SEFE εργάστηκε σκληρά για να διατηρήσει άλλες προμήθειες, να βρει νέες πηγές και να αποκτήσει εξέχουσα θέση στις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά την κρατικοποίησή της από τη γερμανική κυβέρνηση.

«Καταφέραμε να επανέλθουμε σε συνεργασία με όλους τους εμπορικούς μας εταίρους, ορισμένοι από τους οποίους είχαν αναστείλει τη συνεργασία μαζί μας επειδή το ιδιοκτησιακό καθεστώς ήταν ασαφές», δήλωσε ο Laege.

Αυτό απέδωσε οικονομικά, με αποτέλεσμα «σημαντικό μικτό περιθώριο κέρδους τριψήφιου εκατομμυρίου ευρώ» το 2023, είπε.

Στο μέλλον, η εταιρεία θα ασχοληθεί περισσότερο με το χονδρικό εμπόριο σε ευρωπαϊκούς κόμβους.

Επέκταση της SEFE προς την Ασία

Μια συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου τον Αύγουστο με το Ομάν άνοιξε τις πόρτες για περαιτέρω συνομιλίες για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας στις επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η πρόθεση ήταν επίσης να τοποθετηθούν όγκοι σε υπερπόντιες αγορές σε ρόλο προμηθευτή, δήλωσε ο Laege.

Αυτή η προσέγγιση έχει νόημα, καθώς η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου μετά το 2040 είναι αβέβαιη, ενώ η Ασία χρειάζεται επίσης φυσικό αέριο και οι σχέσεις με τους πελάτες απαιτούν μεγάλους χρόνους προετοιμασίας, είπε.

Η SEFE σκοπεύει να προμηθεύσει μεγάλες ασιατικές βιομηχανικές εταιρείες και άλλους αγοραστές μακροπρόθεσμα, στοχεύοντας σε ένα μερίδιο 30% έως 50% του LNG στο χαρτοφυλάκιό της, είπε.

Η SEFE θέλει επίσης να γίνει αποδέκτης καθαρού υδρογόνου, μιας βασικής πηγής ενέργειας που πολλές χώρες ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στην απεξάρτηση των βιομηχανιών από τον άνθρακα, και ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα ήδη υπάρχοντα έργα στα οποία συμμετέχει για την τοποθέτηση της παραγωγής από αιολική ενέργεια στη Βρετανία.