Στις υποδομές επενδύει ο ιταλικός διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου, Snam. Ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 11,5 δισ. ευρώ έως το 2027 για να επεκτείνει τις υποδομές της για να υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, 15% περισσότερο από ό, τι στο προηγούμενο επιχειρηματικό της σχέδιο.

Στη νέα του στρατηγική, ο ελεγχόμενος από το κράτος όμιλος θα επικεντρωθεί στην κατασκευή ενός νέου αγωγού και στην ολοκλήρωση των υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Θα επενδύσει επίσης σε επιχειρήσεις ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένου ενός κόμβου δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και της ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού δικτύου υδρογόνου.

«Θα επενδύσουμε 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη μιας ολοένα και πιο ευέλικτης υποδομής… υποστηρίζοντας έτσι την πορεία ουδετερότητας του άνθρακα για την Ιταλία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Stefano Venier.

Ο όμιλος αναμένει μέση ετήσια αύξηση 7,4% για τα προσαρμοσμένα βασικά κέρδη του κατά την περίοδο έναντι 7% σύμφωνα με το προηγούμενο σχέδιό του. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη προβλέπεται να αυξάνονται κατά 4% περίπου κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, από 3% που ήταν η προηγούμενη στρατηγική.

Ο όμιλος υποσχέθηκε επίσης ελάχιστη ετήσια αύξηση του μερίσματος κατά 3%, αρχής γενομένης από την πληρωμή του στα αποτελέσματα του 2024.

Ο καθαρός δανεισμός αναμένεται να αυξηθεί στα 19 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 με το μέσο κόστος δανεισμού να προβλέπεται να αυξηθεί στο 2,6%.

Μέρος των επενδύσεων θα αφιερωθεί στην Αδριατική Γραμμή, τον νέο αγωγό που αποσκοπεί στην ενίσχυση της χωρητικότητας για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη νότια Ιταλία -όπου το καύσιμο φθάνει από την Αφρική- προς τον βιομηχανικό βορρά και το εξωτερικό.

Η υποδομή θα είναι έτοιμη για υδρογόνο, ώστε να αποτελέσει μέρος ενός νέου δικτύου με την ονομασία SoutH2, το οποίο αποσκοπεί να μεταφέρει μακροπρόθεσμα το καύσιμο από την Αφρική στη βόρεια Ευρώπη.

Ο όμιλος συνεργάζεται επίσης με τον ενεργειακό όμιλο Eni (σε έναν κόμβο δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα ανοικτά της Ραβέννας.

Στο σχέδιό της, η Snam πρόσθεσε τη δέσμευση να επιτύχει καθαρό μηδενισμό σε όλες τις εκπομπές μέχρι το 2050.

Υπενθυμίζεται ότι η Snam, είναι επίσης μέτοχος του ελληνικού Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) καθώς μετέχει στην Κοινοπραξία SENFLUGA που ελέγχει το 66% του Διαχειριστή, όπως επίσης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.