Η βρετανοαυστραλιανή Rio Tinto, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης μετάλλων παγκοσμίως, ανακοίνωσε την Τετάρτη συμφωνία για την αγορά ενέργειας από ένα νέο ηλιακό πάρκο στο Κουίνσλαντ, καθώς επιδιώκει να πρασινίσει τις δραστηριότητές της στο αλουμίνιο στην ανατολική ακτή της χώρας και να μειώσει στο μισό τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές της έως το 2030.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία 25ετούς διάρκειας με την εταιρεία πράσινης ενέργειας European Energy Australia, η οποία κατασκευάζει το ηλιακό πάρκο Upper Calliope 1,1 GW στο Κουίνσλαντ, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο της χώρας, δήλωσε η Rio.

Μόλις αναπτυχθεί και εγκριθεί, το ηλιακό πάρκο θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις λειτουργικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Rio κατά 1,8 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Η Rio Tinto είναι ο 10ος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών στην Αυστραλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Καθαρής Ενέργειας. Το 2022, ανέφερε άμεσες και έμμεσες εκπομπές 30,3 εκατ. τόνους ισοδύναμου CO2, εκ των οποίων περίπου τα δύο τρίτα προήλθαν από το τμήμα αλουμινίου της.

Η κατασκευή του εργοστασίου Upper Calliope στοχεύει να ξεκινήσει το 2025 ή το 2026 και θα κατασκευαστεί σε μια τοποθεσία περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Gladstone.

Η συμφωνία για την ηλιακή ενέργεια αναμένεται επίσης να παράσχει τρόπους για την ανατροφοδότηση των τριών περιουσιακών στοιχείων παραγωγής της Rio στο Gladstone – το χυτήριο αλουμινίου Boyne, το διυλιστήριο αλουμίνας Yarwun και το διυλιστήριο αλουμίνας Queensland, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ο εξορυκτικός γίγαντας τον Ιούνιο του 2022 ζήτησε προτάσεις για την ανάπτυξη μονάδων αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην πολιτεία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας για την τροφοδοσία τριών έργων αλουμινίου της μέχρι το 2030.

Η Upper Calliope είναι ο πρώτος επιτυχημένος υποψήφιος σε επίσημο αίτημα υποβολής προτάσεων που υπέβαλε η Rio για έργα ανανεώσιμης ενέργειας και σταθεροποίησης στο κεντρικό και νότιο Κουίνσλαντ, ανέφερε.