Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, παρουσίασε την Τρίτη στο Λονδίνο το σχέδιο για τη νέα ΔΕΗ, που θα διαθέτει διευρυμένη γεωγραφική παρουσία, με επίκεντρο την παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο νέων προϊόντων και υπηρεσιών (τηλεπικοινωνίες, πληρωμές, ασφάλειες). Το δυνατότερο σημείο στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο του ομίλου για την τριετία 2024-2026 είναι οι νέες δραστηριότητες, από τις οποίες θα προέρχονται περίπου 600 εκατ. ευρώ πρόσθετης λειτουργικής κερδοφορίας το 2026. Το επενδυτικό σχέδιο, κυρίως σε μονάδες ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, φτάνει στα 9 δισ. ευρώ για την τριετία και είναι αυξημένο κατά 130% έναντι της περιόδου 2021-2023.

Η ΔΕΗ μπαίνει στις οπτικές ίνες, αλλάζει το ενεργειακό retail

Η ΔΕΗ του μέλλοντος, με όχημα πρόσφατες επενδύσεις, όπως η αλυσίδα καταστημάτων «Κωτσόβολος», θα επικεντρωθεί και θα αναπτύξει λύσεις προστιθέμενης αξίας γύρω από τα βασικά προϊόντα της, ενώ έχει και την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί επιπλέον συνέργειες (δίκτυο εγκαταστατών, τηλεφωνικά κέντρα, καταστήματα και ψηφιακά εργαλεία, υπηρεσίες παράδοσης κ.λπ.), με επίκεντρο τον πελάτη. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εξαγορά της Κωτσόβολος θα συμβάλει περαιτέρω στη στήριξη της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας. Η ΔΕΗ στοχεύει σε μία νέα ολιστική εμπειρία για τους πελάτες, χτίζοντας μια νέα σχέση μαζί τους, αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για μια νέα ψηφιακή εμπειρία σε όλα τα επίπεδα. Η στρατηγική της ΔΕΗ επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας ολιστικής προσέγγισης των αναγκών των πελατών, πέρα από την απλή προμήθεια ενέργειας. Από την εγκατάσταση και λειτουργία ενεργειακών λύσεων (φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας, οικιακούς φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λύσεις smart home) και συμβουλευτική για θέματα ενέργειας, μέχρι υπηρεσίες για το σπίτι, παραδόσεις παραγγελιών και λύσεις προστιθέμενης αξίας, όπως πληρωμές και ασφαλιστικές λύσεις.

Ο όμιλος στηρίζει σημαντικά τη μελλοντική του ανάπτυξη και στη νέα δραστηριότητα των τηλεπικοινωνιών. Συγκεκριμένα, οι οπτικές ίνες θα «κουμπώσουν» πάνω στα εναέρια δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ. Το πλάνο αυτό απαιτεί επενδύσεις 680 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2024-2026, τις οποίες η επιχείρηση θα υλοποιεί σταδιακά, ενοικιάζοντας στη συνέχεια μέρος της χωρητικότητας της οπτικής ίνας σε παρόχους των telecoms, προκειμένου η τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια και επιχειρήσεις. Το πλεονέκτημα του project συνδέεται με τις εκτιμήσεις για γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου, καθώς η τοποθέτηση εναέριας οπτικής ίνας είναι πολύ λιγότερο περίπλοκη και απαιτεί μικρότερο χρόνο και κόστος από την υπόγεια. Το μοντέλο για την ανάπτυξη της υποδομής θα μπορούσε να ακολουθήσει μεθόδους παρόμοιες με εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως στην Ιταλία από την Enel.

Απώτερος στόχος είναι να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο πελάτες έως το 2030, ενώ αναμένει έσοδα 120 εκατ. ευρώ έως τότε. Φιλόδοξοι στόχοι έχουν τεθεί και στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης. Η ΔΕΗ blue αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο κόσμο νέων υπηρεσιών που σχεδιάζονται γύρω από τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου, εστιάζοντας στη βιώσιμη κινητικότητα μέσω της ηλεκτροκίνησης. Στο τέλος του 2023 τα σημεία φόρτισης ΔΕΗ blue ξεπέρασαν τα 2.000 πανελλαδικά. Στο business plan του Ομίλου ΔΕΗ η εταιρεία αναμένει στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ετήσιο EBITDA 50 εκατ. ευρώ το 2030, με συνολικές επενδύσεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας ύψους 110 εκατ. ευρώ.

Διπλασιάζεται η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ της ΔΕΗ

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η επόμενη τριετία είναι αφιερωμένη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ΔΕΗ επιθυμεί αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 18% σε ετήσια βάση, παρά την παράλληλη απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2026. Οι ΑΠΕ θα αποτελούν παραπάνω από τα 2/3 της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος το 2026, από 43% σήμερα, και επενδύσεις σε σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας. Σήμερα στο χαρτοφυλάκιό της έχει 18GW, εκ των οποίων 11 GW είναι δικά της, ενώ 2,7GW τα διαθέτει από κοινού με την Intrakat, 2GW με την RWE (γερμανική πολυεθνική εταιρεία) και 2GW με τη Motor Oil, στο πλαίσιο ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών.

Σε τρία χρόνια οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου ΔΕΗ, μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία, αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στη Βουλγαρία. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί το 2026 στα 13,1 GW (υδροηλεκτρικά, μονάδες ΑΠΕ) από 10,7GW σήμερα, παρά τη σταδιακή απόσυρση μονάδων με καύσιμο τον λιγνίτη, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο συνολικής ισχύος 2,8GW. Η στρατηγική απόφαση για απολιγνιτοποίηση προχωρεί δυναμικά και μέχρι το τέλος του 2026 θα έχουν αποσυρθεί όλες οι μονάδες λιγνίτη. Το 2026 ο Όμιλος ΔΕΗ θα έχει 75% χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με το 2019. Ως συνέπεια των παραπάνω επενδύσεων σε ΑΠΕ, η παραγωγή ενέργειας το 2026 θα γίνει πιο «πράσινη», με το 54% της ενέργειας να έρχεται από ΑΠΕ. Ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει να έχει 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026, από 4,5 GW που έχει σήμερα.

Επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και νέος ενεργειακός διάδρομος

Μείζονος σημασίας είναι και η επέκταση του ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αφού η ενισχύεται η γεωγραφική και επιχειρηματική εμβέλεια του ομίλου. Η ενεργειακή αλυσίδα που αναπτύσσει η ΔΕΗ ξεκινά από την Ελλάδα, διασχίζει τη Βουλγαρία και καταλήγει στη Ρουμανία με στόχο την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, η επέκταση στη Ρουμανία δημιουργεί έναν ενεργειακό διάδρομο με περαιτέρω δυνατότητες δημιουργίας αξίας. Σημειώνεται πως η ΔΕΗ είναι ο νούμερο ένα πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (56%) και νούμερο δύο στη Ρουμανία, ενώ αντίστοιχα βρίσκεται στην πρώτη θέση και στις δύο χώρες όσον αφορά τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας (στην Ελλάδα μέσω του ΔΕΔΔΗΕ). Το μάνατζμεντ του ομίλου θέλει να αξιοποιήσει τα assets της Enel Romania μετά την αύξηση των μεγεθών του ομίλου κατά 50%, με 9 εκατομμύρια πλέον πελάτες και 340.000 χλμ. ηλεκτρικών δικτύων.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός, εκτός από τον κρίσιμο ρόλο στην Ελλάδα και την ισχυρή παρουσία στη Ρουμανία, περιλαμβάνει και ανάπτυξη στην Βουλγαρία ή/και την ευρύτερη περιοχή, όπου ο όμιλος αποσκοπεί να έχει 1,1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ο Όμιλος ΔΕΗ θα πετυχαίνει με το διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων διασπορά του κινδύνου, εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή. Το νέο στρατηγικό πλάνο λαμβάνει υπόψη του και τις σημαντικές συνέργειες που προκύπτουν από την παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Οι συνέργειες αφορούν πολλούς τομείς, από τη διαχείριση ενέργειας και το management των έργων μέχρι λειτουργικές οικονομίες κλίμακας, π.χ. σε συστήματα, άδειες κ.λπ. Ο Όμιλος υπολογίζει το ύψος των συνεργειών σε περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προβλέψεις του κ. Γ. Στάσση για το πώς θα διαμορφωθεί η αγορά στις 3 χώρες το 2030. Όσον αφορά την Ελλάδα, βλέπει αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 13%, αύξηση στο μέγεθος του συστήματος ηλεκτροδότησης κατά 37% και 10,5GW επιπλέον από ΑΠΕ. Αντίστοιχα, για τη Ρουμανία προβλέπει αύξηση 10% στη ζήτηση ηλεκτρισμού, αύξηση 48% στο μέγεθος του συστήματος ηλεκτροδότησης και προσθήκη 6,4GW ΑΠΕ. Τέλος, όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή, σημείωσε πως αναμένει αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενεργειας κατά 8%, προσθήκη 5,4GW ΑΠΕ και μείωση κατά 35% της εγκατεστημένης ισχύος από λιγνίτη/άνθρακα.

Η ΔΕΗ σε αριθμούς

Η ανάπτυξη του Ομίλου και οι διευρυμένες δυνατότητες που διαφαίνονται σε όλα τα επίπεδα αποτυπώνεται και με αριθμούς. Το EBITDA του ομίλου αναμένεται να φτάσει τα 2,3 δισ. ευρώ το 2026 (μια αύξηση της τάξης του 35% σε σχέση με το 1,7 δισ. που ήταν ο παλαιότερος στόχος για το 2026). Για το 2030 ο όμιλος στοχεύει σε EBITDA 3 δισ. ευρώ περίπου. Η ΔΕΗ έχει πιάσει από το 2023 τον στόχο για ΕΒΙΤDA 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από το προηγούμενο Στρατηγικό Σχέδιο, και τώρα πνέει ούριος άνεμος τα επόμενα χρόνια για ετήσια αύξηση EBITDA κατά 15%.

Παρά τις σημαντικές επενδύσεις, ο δείκτης Καθαρού Χρέους/EBITDA αναμένεται να διαμορφωθεί σε 3,3x, δηλαδή σε επίπεδα κάτω από το ανώτατο όριο του 3,5x που έχει θέσει η Διοίκηση.

Τέλος, αναμένεται επαναφορά της μερισματικής πολιτικής έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια, με διανομή μερίσματος κάθε χρόνο, ξεκινώντας από το 35% επί των καθαρών κερδών και αυξάνοντάς το μέχρι το 55%.