Τα κέρδη τέταρτου τριμήνου της αμερικανικής Halliburton, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών πετρελαίου παγκοσμίως, ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς την Τρίτη, καθώς η ενίσχυση των υπεράκτιων και υπερπόντιων γεωτρήσεων ενίσχυσε τη ζήτηση για υπηρεσίες και εξοπλισμό πετρελαϊκών πεδίων.

Με ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον και ακέραιες τιμές διεθνώς, οι υπηρεσίες πετρελαϊκών πεδίων θέτουν ως στόχο την ανάπτυξή τους εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, με το βορειοαμερικανικό τμήμα να κυριαρχείται από υψηλότερη αποδοτικότητα αλλά λιγότερα πηγάδια.

Τα διεθνή έσοδα της Halliburton αυξήθηκαν κατά 10% στα 3,3 δισ. δολάρια το τρίμηνο που αναφέρθηκε σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα από τη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν κατά 7,7% στα 2,4 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τα συνολικά έσοδα του τέταρτου τριμήνου έπεσαν ελαφρώς έξω από τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς διαμορφώθηκαν σε περίπου 5,74 δισ. δολάρια έναντι προσδοκιών για 5,78 δισ. δολάρια.

Τα διεθνή έσοδα της εταιρείας ενισχύθηκαν από τη βελτιωμένη δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο αντίπαλο SLB (SLB.N), ο οποίος ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα τριμηνιαία κέρδη την περασμένη εβδομάδα.

«Είμαι ενθουσιασμένος για το 2024. Οι προοπτικές για τη ζήτηση υπηρεσιών πετρελαίου παραμένουν ισχυρές», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος, Τζεφ Μίλερ.

Η εταιρεία δήλωσε ότι το 2023 επέστρεψε 1,4 δισ. δολάρια μετρητών στους μετόχους μέσω επαναγοράς μετοχών και μερισμάτων, τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% των ελεύθερων ταμειακών ροών της. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η εταιρεία θα επέστρεφε στους μετόχους της πολύ πάνω από το 50% τουλάχιστον των ελεύθερων ταμειακών ροών.

Η εταιρεία ανέφερε ότι τα περιθώρια κέρδους παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της μειωμένης δραστηριότητας στην περιοχή και το Μεξικό, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο αριθμός των εξέδρων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, δείκτης της μελλοντικής παραγωγής, ανήλθε σε 948 το 2023 διεθνώς, το υψηλότερο από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes, ενώ ο αριθμός των εξέδρων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ανήλθε σε 689 το 2023, από 721 το 2022.

Η εταιρεία με έδρα το Χιούστον ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 86 σεντς ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, υψηλότερα από τα 80 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τους αναλυτές της LSEG.