Η αυστραλιανή Macquarie Group, ανακοίνωσε οτι συγκέντρωσε περισσότερα από 8 δισ. ευρώ από επενδύσεις, για ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο υποδομών. Μέχρι στιγμής, η «δίψα» των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία, από λιμάνια και ενέργεια μέχρι data centers να παραμένει ακόρεστο.

Το έβδομο Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποδομών συγκέντρωσε χρήματα από περισσότερους από 100 επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων συνταξιοδοτικών ταμείων και κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ενώ πάνω από το 90% συνεισέφεραν προηγούμενοι επενδυτές της Macquarie.

Στόχος αυτών των επενδύσεων, είναι η δημιουργία ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου που θα στοχεύει σε εταιρείες υποδομών ευθυγραμμισμένες με τα βασικά επενδυτικά θέματα της απεξάρτησης από τον άνθρακα, της ψηφιοποίησης, της κυκλικής οικονομίας και των δημογραφικών αλλαγών.

«Απαιτούνται συνεχείς επενδύσεις για την ανάπτυξη των υποδομών που παρέχουν βασικές υπηρεσίες στις κοινότητες», δήλωσε ο Adam Lygoe, επικεφαλής υποδομών της Macquarie Asset Management στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι το ταμείο, για το οποίο η Macquarie δήλωσε ότι έχει στόχο να συγκεντρώσει 7 έως 8 δισ. ευρώ, θα επιτρέψει στον όμιλο να «διαδραματίσει σημαντικό ρόλο» στη συμβολή στην κάλυψη αυτής της ανάγκης.

Ο ενθουσιασμός των θεσμικών επενδυτών για τις υποδομές αναζωπυρώνεται από την αλματώδη αύξηση της ζήτησης για υλικοτεχνικές και ψηφιακές υποδομές και την προοπτική να δαπανηθούν ακόμη τρισεκατομμύρια για τη συμβολή στην ενεργειακή μετάβαση.

Macquarie: 170 δισ. ευρώ από την περιουσία της αφορούν υποδομές

Νωρίτερα αυτό το μήνα η BlackRock συμφώνησε να αγοράσει την Global Infrastructure Partners και το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων της, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Gatwick της Βρετανίας και του λιμανιού της Μελβούρνης, έναντι 12,5 δισ. δολαρίων.

Η εξαγορά της GIP, η οποία διαθέτει περίπου 106 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, θα καταστήσει τη BlackRock τον δεύτερο μεγαλύτερο διαχειριστή υποδομών στον κόσμο μετά τη Macquarie και θα ενισχύσει την ηγετική θέση της στον τομέα των εναλλακτικών επενδύσεων. Η BlackRock συμφώνησε να καταβάλει 3 δισ. δολάρια σε μετρητά και 12 εκατ. ιδίες μετοχές στους έξι ιδρυτές της GIP, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Adebayo Ogunlesi.

Η Macquarie, που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής υποδομών παγκοσμίως, ξεκίνησε το πρώτο της ευρωπαϊκό ταμείο υποδομών το 2004. Η εταιρεία με έδρα το Σίδνεϊ διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 542 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 170 δισ. ευρώ αφορούν υποδομές. Το έβδομο ταμείο έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις επενδύσεις, μεταξύ των οποίων η VIRTUS Data Centres και ο πάροχος πάρκινγκ Best in Parking AG με έδρα τη Βιέννη.