Το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο Norges Bank Investment Management (NBIM) συμφώνησε να αγοράσει ποσοστό 49% σε χαρτοφυλάκιο ηλιακών και χερσαίων αιολικών έργων ισχύος 674 MW από την ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Iberdrola SA, σε μια συμφωνία που επεκτείνει την υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών.

Σύμφωνα με τους όρους, η Iberdrola θα είναι ο κύριος ιδιοκτήτης των τεσσάρων έργων που βρίσκονται στην Ισπανία και την Πορτογαλία, διατηρώντας ποσοστό 51%. Η αποτίμηση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 627 εκατ. ευρώ και η συνολική επένδυση της NBIM σε 307 εκατ. ευρώ, ανέφεραν οι δύο εταιρείες σε ξεχωριστές ανακοινώσεις την Τετάρτη. Τα τέσσερα έργα βρίσκονται υπό ανάπτυξη και η ολοκλήρωσή τους προγραμματίζεται έως το 2025-2026.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να προστεθεί ένα λειτουργικό περιουσιακό στοιχείο 327,5 MW και ένα άλλο υπό ανάπτυξη έργο 316 MW. Έτσι, η συνολική δυναμικότητα στο πλαίσιο αυτού του επενδυτικού γύρου θα ανέλθει σε 1.316 MW.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισπανικής εταιρείας, η Iberdrola και η Norges Bank Investment Management σχεδιάζουν επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Στα 2,6 GW η δυναμικότητα σε Ισπανία και Πορτογαλία μετά το deal Iberdrola – NBIM

Σύμφωνα με το Renewables now, η τελευταία συμφωνία θα αυξήσει τη δυναμικότητα στο πλαίσιο της συνεργασίας της Iberdrola και της NBIM στην Ισπανία και την Πορτογαλία σε 2,6 GW κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Έρχεται ως συνέχεια μιας συμφωνίας του περασμένου Μαΐου, με την οποία η NBIM απέκτησε από την Iberdrola μερίδιο 49% σε φορείς έργων που κατέχουν τα δικαιώματα ενός χαρτοφυλακίου αιολικών και ηλιακών συστημάτων 1.265 MW στην Ισπανία.

«Σήμερα επεκτείναμε τη συμμαχία μας για την καθαρή ενέργεια για να προωθήσουμε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιβηρική Χερσόνησο με ταχύτερο, πιο ενοποιημένο και ανταγωνιστικό τρόπο», δήλωσε ο Ιγνάθιο Γκαλάν, εκτελεστικός πρόεδρος της Iberdrola.

Η NBIM, η οποία διαχειρίζεται το κρατικό ταμείο πλούτου της Νορβηγίας και είναι μεταξύ των βασικών μετόχων της Iberdrola, και η ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε χώρες εκτός της Ιβηρικής Χερσονήσου στο μέλλον.